Ny aflytningsmetode fra Israel: Forvandler kontorets lamper til trådløse mikrofoner

En ny aflytningsteknik kaldet ’Lamphone’ kan bruges eller misbruges til at overføre lyd trådløst via almindelige lyspærers lys.

Stuens eller kontorets lampe kan være endnu en vektor for hacker-angreb, fremgår det en israelsk it-sikkerheds forskergruppes opsigtsvækkende teknik, kaldet ’Lamphone’.

Selvom stuelampen ikke er opkoblet til andet end elværket, kan den tilsyneladende almindelige husgenstand bruges til at aflytte et rum på afstand, konkluderer forskerne.

Aflytningen foregår ved, at lyskildens udsættes for mikroskopiske vibrationer fra de omgivende lydbølger, vibrationer som det er lykkedes forskerholdet at afkode til et lydsignal.

For gruppen er det lykkedes at genskabe en samtale, der er foretaget op til 25 meter væk udelukkende ved passivt at optage et signal via et teleskop og en bærbar.. Rækkevidden kan dog forlænges ved brug af et større teleskop, lyder det.

Se også: Fremmede stater har angrebet Danmark under coronakrisen: Her vil CFCS styrke den digitale infrastruktur Visse begrænsninger
Angrebet kræver dog, at lyskilden, eksempelvis elpærer kan ses direkte, hvorfor kontorets PH-lamper og dennes indirekte belysning ikke kan benyttes til aflytning. Lyskilder gemt bag slør, gardiner eller i andre rum kan ikke udnyttes til aflytning.

Samtidig kræver Lamphone-aflytningsteknikken, at lydkilden er tæt nok på og kraftig nok, til at få lyskilden til at vibrere, understreget teamet.

Lamphone-angrebet er detaljeret i denne rapport, udgivet af forskere fra Ben-Gurion universitet samt Weizmans videnskabelige institut i Israel.

Læs også: 5G–sikkerhed: Hvor bekymrede skal vi være?

Teknikken kan ses i aktion i videoen nedenunder:

Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan vinder du større anerkendelse for din sikkerhedsindsats
De fleste IT-sikkerhedsansvarlige oplever undertiden, at topledelsen ikke helt forstår og anerkender de kritiske cybersikkerhedsorienterede udfordringer, virksomheden skal håndtere. Ja, man fornemmer måske endda, at situationens alvor slet ikke trænger igennem på direktionsgangen.