Ny aflytningsmetode fra Israel: Forvandler kontorets lamper til trådløse mikrofoner

En ny aflytningsteknik kaldet ’Lamphone’ kan bruges eller misbruges til at overføre lyd trådløst via almindelige lyspærers lys.

Stuens eller kontorets lampe kan være endnu en vektor for hacker-angreb, fremgår det en israelsk it-sikkerheds forskergruppes opsigtsvækkende teknik, kaldet ’Lamphone’.

Selvom stuelampen ikke er opkoblet til andet end elværket, kan den tilsyneladende almindelige husgenstand bruges til at aflytte et rum på afstand, konkluderer forskerne.

Aflytningen foregår ved, at lyskildens udsættes for mikroskopiske vibrationer fra de omgivende lydbølger, vibrationer som det er lykkedes forskerholdet at afkode til et lydsignal.

For gruppen er det lykkedes at genskabe en samtale, der er foretaget op til 25 meter væk udelukkende ved passivt at optage et signal via et teleskop og en bærbar.. Rækkevidden kan dog forlænges ved brug af et større teleskop, lyder det.

Se også: Fremmede stater har angrebet Danmark under coronakrisen: Her vil CFCS styrke den digitale infrastruktur Visse begrænsninger
Angrebet kræver dog, at lyskilden, eksempelvis elpærer kan ses direkte, hvorfor kontorets PH-lamper og dennes indirekte belysning ikke kan benyttes til aflytning. Lyskilder gemt bag slør, gardiner eller i andre rum kan ikke udnyttes til aflytning.

Samtidig kræver Lamphone-aflytningsteknikken, at lydkilden er tæt nok på og kraftig nok, til at få lyskilden til at vibrere, understreget teamet.

Lamphone-angrebet er detaljeret i denne rapport, udgivet af forskere fra Ben-Gurion universitet samt Weizmans videnskabelige institut i Israel.

Læs også: 5G–sikkerhed: Hvor bekymrede skal vi være?

Teknikken kan ses i aktion i videoen nedenunder:

Premium
Per Kogut ser tilbage på halvt år med kontroltab: "Jeg havde håbet, at jeg kunne være mere i kontrol, end tilfældet har været"
Interview: NNIT-boss Per Kogut har udpeget tre nøglepunkter, der beskriver selskabets første seks månender i 2020. Problemet er bare, at han kun kan kontrollere et af punkterne. Det huer ikke topchefen. "Vi er hverken i kontrol med corona eller, hvad Novo Nordisk gør, så vi er kun i kontrol med vores nye strategi," siger han.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
God it-sikkerhed kræver hurtige og kontinuerlige opdateringer på tværs af dit it-landskab
Konsekvenserne kan være uoverskuelige, når en it-kriminel får adgang til virksomhedens systemer. Typisk kan tabet af tid, tabet af indtægter og tabet af omdømme gøres op i millioner. I dette whitepaper kan du derfor læse om fordelen ved kontinuerligt at arbejde med it-sikkerhed og sårbarheder – og hvordan du kan sikre hurtige og kontinuerlige opdateringer på tværs af dit it-landskab. Også uden at skulle bruge dagevis på at researche trusler og de relevante opdateringer.