Artikel top billede

(Foto: istockphoto.com)

Ny aflytningsmetode fra Israel: Forvandler kontorets lamper til trådløse mikrofoner

En ny aflytningsteknik kaldet ’Lamphone’ kan bruges eller misbruges til at overføre lyd trådløst via almindelige lyspærers lys.

Stuens eller kontorets lampe kan være endnu en vektor for hacker-angreb, fremgår det en israelsk it-sikkerheds forskergruppes opsigtsvækkende teknik, kaldet ’Lamphone’.

Selvom stuelampen ikke er opkoblet til andet end elværket, kan den tilsyneladende almindelige husgenstand bruges til at aflytte et rum på afstand, konkluderer forskerne.

Aflytningen foregår ved, at lyskildens udsættes for mikroskopiske vibrationer fra de omgivende lydbølger, vibrationer som det er lykkedes forskerholdet at afkode til et lydsignal.

For gruppen er det lykkedes at genskabe en samtale, der er foretaget op til 25 meter væk udelukkende ved passivt at optage et signal via et teleskop og en bærbar.. Rækkevidden kan dog forlænges ved brug af et større teleskop, lyder det.

Se også: Fremmede stater har angrebet Danmark under coronakrisen: Her vil CFCS styrke den digitale infrastruktur

Visse begrænsninger

Angrebet kræver dog, at lyskilden, eksempelvis elpærer kan ses direkte, hvorfor kontorets PH-lamper og dennes indirekte belysning ikke kan benyttes til aflytning. Lyskilder gemt bag slør, gardiner eller i andre rum kan ikke udnyttes til aflytning.

Samtidig kræver Lamphone-aflytningsteknikken, at lydkilden er tæt nok på og kraftig nok, til at få lyskilden til at vibrere, understreget teamet.

Lamphone-angrebet er detaljeret i denne rapport, udgivet af forskere fra Ben-Gurion universitet samt Weizmans videnskabelige institut i Israel.

Læs også: 5G–sikkerhed: Hvor bekymrede skal vi være?

Teknikken kan ses i aktion i videoen nedenunder: