Klar konsekvens af Højesterets-dom om digital tinglysning: "Der er sat streg under, at aktører ikke kan holdes ansvarlige, hvis blot it-systemet er komplekst"

Højesterets punktum i skandalen om digital tinglysning er en milepæl i diskussionen om, hvem der har ansvaret for offentlige it-skandaler, mener professor Kim Normann Andersen, CBS. Og nu står staten betydeligt stærkere i fremtidige forhandlinger.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det får du i artiklen

  • Kim Norman Andersens bud på konsekvenserne af dommen
  • Derfor er dommen overraskende
369
2 min
Mandag afgjorde Højesteret, at Domstolsstyrelsen slipper for at betale erstatning til de bolighandlende, som blev ramt af den kaotiske implementering i 2009 af selvbetjeningsløsningen i forbindelse med den digitale tinglysning.

Det kan du læse mere om her:
Staten slipper for at skulle betale erstatning for kæmpe it-skandale: Højesteret frifinder Domstolsstyrelsen for ansvar


Den afgørelse er både dybt interessant og en milepæl i diskussionen om, hvem der har ansvaret, hvis store offentlige it-projekter ender som skandaler.

Det mener professor Kim Normann Andersen, afdelingen for digitalisering på Copenhagen Business School (CBS).

Overraskende
"Det er måske lidt overraskende, at Højesteret så tilsyneladende entydigt fastslår, at ansvaret er hos lovgiver og styrelsen. Det kunne tolkes som et meget fortænkt billede af, hvordan udbudsmateriale og kravsspecifikationer bliver til i virkelighedens verden,“ siger Kim Normann Andersen.

Han peger på, at det for en lang række af de store it-projekter er et udgangspunkt, at de bliver skabt i et scenarie, der er præget af politiske ønsker og krav, der godt kan opfattes som meget komplekse.

"Med dommen her er der så sat streg under, at resten af aktørerne ikke kan holdes ansvarlige, blot it-systemet er komplekst," siger han.

Stiller statens betydeligt stærkere
Kim Normann Andersen er med på, at dommen her er en afgørelse i en konkret sag, som har særlige omstændigheder.

"Fair nok, men det er altså en af de få konkrete retslige afgørelser fra højeste retsinstans. Vi ser ikke sagsanlæg som disse, og tvister mellem it-leverandører og staten bliver oftest afgjort ved forlig, før de når så langt."

Han peger på, at dommen på den måde er 'dybt interessant og en milepæl.'

"For mig at se stiller dommen staten i en betydeligt stærkere forhandlingsposition, når fremtidige skandalesager måske skal afgøres ved forlig," siger Kim Normann Andersen.

Læs også:
Advokatformand stærkt utilfreds med frifindelse af Domstolsstyrelsen: En privat virksomhed havde haft et kæmpe erstatningsansvar


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.

Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

0 Premium-indhold

Microsoft klar med stor Teams-opdatering: Nu kommer Together Mode og mange andre nye møde-funktioner

0 Premium-indhold

Sådan har Queue-it sikret hundredvis af hjemmesider mod fatale nedbrud under corona: "Det har været uden sammenligning de vildeste måneder i virksomhedens historie"

0 Premium-indhold

Danmarks Statistik skifter fra Oracle og SAS Institute til open source-platforme for at spare på licensbetalinger: "Vi ser et teknologi-landskab, hvor nogle af de store spillere er ved at blive overhalet af nye letvægtsprodukter"

0 Premium-indhold

Staten får kæmperabat på over 360 millioner på nyt toldsystem fra Netcompany og Intrasoft: Her er den endelige pris

0 Premium-indhold

Aldrig før har så mange unge ansøgt en it-uddannelse på Københavns Universitet: "Det er godt for de unge, at de vælger noget, der er brug for i landet"


Computerworld
NemID ramt af nedbrud
Det er ikke muligt at logge på med NemID i øjeblikket. Nets bekræfter, at der er driftsproblemer. (Opdateret).
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan skaber du mere effektive forretningsprocesser med automatisering
Virksomheder skal kunne håndtere enorme mængder af data, hvilket har affødt et behov for smartere og mere effektive løsninger til håndtering af de daglige, ensformige og rutineprægede processer. Hvor disse opgaver tidligere kunne klares via manuel arbejdskraft, kalder markedets udvikling og efterspørgsel nu i højere grad på automatiserede alternativer. Og det er netop her, at process mining kommer ind i billedet som et operativt værktøj til at kunne maksimere procesautomatiseringernes samlede effekt og afkast – gennem visualisering og analyse af dit komplekse dataflow. I dette whitepaper kan du lære om koblingen mellem procesoptimering og process mining – et intelligent optimeringsværktøj, der giver dig mulighed for at spore og visualisere dine data, så de bliver analyserbare og kan udnyttes til procesoptimering og til at eliminere dine digitale omveje.