Coronakrisen får svensk region til at lægge stort it-projekt på is: “Alting har ændret sig”

I den svenske hovedstadsregion betyder coronakrisen nu, at man må indstille arbejdet med at indføre et nyt journalsystem.

Det svenske sundhedsvæsen har været hårdt presset af coronakrisen, og det får nu konsekvenser for en stor it-satsning i Region Stockholm, hvor journalsystemet på hovedstadens sygehuse skulle udskiftes.

Det skriver Computerworlds svenske søster medie Computersweden.

Ifølge det svenske medie har regionsrådet i Stockholm nu besluttet, at arbejdet med projektet indtil videre skal lægges på is.

“Alting har ændret sig. Alle dem, der har arbejdet med kravene og evalueringen af systemerne, er nu vendt tilbage til sundhedsvæsenet for at arbejde med covid-19 patienter,” siger Daniel Forslund, der sidder i regionsrådet for partiet Liberalerna ifølge Computersweden.

Læs også: Norsk it-firma vinder million-kontrakt i Region Hovedstaden: Skal levere talegenkendelse til Sundhedsplatformen

Hårdest ramt i Sverige
Stockholm er det område i Sverige, der er blevet hårdest ramt af corona-epidemien.

Alene i Stockholm er der ifølge de svenske myndigheders officielle tal indtil videre 2211 corona-smittede borgere, der er døde. Aktuelt er der 460 indlagte med corona på sygehusene i den svenske hovedstad. Til sammenligning er der i hele Danmark 598 døde og 60 personer, der aktuelt er indlagt med corona.

Daniel Forslund forklarer, at det ikke er det rette tidspunkt at udskifte regionens journalsystem.

“Desværre er problemstillingen den samme, som den hidtil har været. Vores it-miljø er stadigvæk gammelt og forældet, og det er vi nødt til at ændre på,” siger han.

Læs også: Kaotisk implementering af Sundhedsplatformen afsløret: "Skal patienten have amputeret det venstre ben eller det rigtige ben?"

Uvis situation
Ifølge Computersweden er det endnu uvist, hvornår sundhedsvæsenet i hovedstaden igen vil fungere normalt og hvilke økonomiske konsekvenser epidemien vil få for sundhedsvæsenet.

“Vi ved ikke, hvornår pandemien vil ende, eller om den blive værre. Her i Stockholm er vi ramt hårdest i Sverige. Samtidig kommer der en gigantisk pukkel, der nu opbygges fordi operationer og andre behandlinger bliver udskudt. Det er en byrde, der bliver tung at bære,” siger Daniel Forslund.

Den svenske politiker forklarer samtidig, at al arbejdet med udskiftningen af sundhedssystemet ikke er spildt. Budgettet til udskiftningen af systemet forblive indtakt og meget af forarbejdet kan genbruges.

Daniel Forslund vurderer dog ifølge Computersweden, at kravspecifikationerne skal opdateres efter coronakrisen.

Læs også: Historien om mit brækkede ben og de gamle systemer: "Bevogt den med dit liv," sagde lægen om den cd med mine data, som jeg fik udleveretmest debatterede artikler

Premium
Nordea flytter 267 it-stillinger til Indien: 125 danske it-ansatte mister jobbet
Nordea og Finansforbundet har nu indgået en endelig aftale om, hvor mange it-ansatte der bliver nedlagt i Danmark. Det samlede antal er dermed reduceret med 100 i forhold til det oprindelige oplæg.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.