Oldtidsarkitektur: Højt til loftet i enorm vikingehal

Det krævede 1.000 tons egetømmer i topkvalitet, to et halvt års hårdt arbejde og milliondonationer at genskabe oldtidens formentlig største nordiske bygning, og nu kan man selv besøge den. Bare husk at booke tid først.

Længe før globalisering var noget, man talte om, havde vore forfædre travlt med at leve drømmen ud i praksis.

Men når de ikke plyndrede britiske klostre, krydsede Atlanten, stod vagt i Konstantinopel eller handlede i øst og vest, var de også imponerende habile bygmestre.

Sagnlandet Lejre har netop indviet Kongehallen, der er en minutiøs rekonstruktion af vikingetidens formentlig største bygning – inklusive omfattende håndværksmæssige detaljer, våben, smykker, langborde og meget andet.

Man kan selv få syn for sagen, men grundet COVID-19 skal man dog booke tid til besøg i Kongehallen på forhånd.

Det koster ikke ekstra – ud over indgangsbillet til Sagnlandet Lejre – at besøge Kongehallen.

Med en længde på 61 meter, en bredde på 12 meter bred og med mere end ti meter til loftet er bygningen vitterligt enorm.

Dimensionerne er baseret på stolpehuller, man fandt under en udgravning i Gl. Lejre i 2009, ca. to kilometer fra rekonstruktionens placering.

Bygningens blotte størrelse, talrige andre fund i området, middelalderlige fortællinger og islandske sagaer indikerer, at Lejre var centrum for kongemagten i tiden før Harald Blåtand – efter eget udsagn – gjorde danerne kristne.

Meget tyder endda på, at den oprindelige bygning var den største konstruktion bygget på vore breddegrader i mere end 1.000 år.

Men konstruktionen af den nutidige Kongehallen var også et stort projekt, der krævede to et halvt år og omfattende donationer fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal samt Augustinus Fonden at gøre til virkelighed.

Til konstruktionen er der brugt over 1.000 tons tømmer. Hvilket krævede, at man fældede mere end 200 egetræer, der hver bl.a. har skullet være mere end 100 år gamle.

Det er, som Sagnlandet Lejres direktør konstaterede ved byggeriets start, ”ikke træ, som man bare kan bestille i et byggemarked.”

Praktisk information: Kongehallen åbnede 17. juni og kan ses i Sagnlandet Lejre, Slangealleen 2, 4320 Lejre. Book tid til besøg i Kongehallen på forhånd via https://sagnlandet.dk/p/pladsbillet/
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
TDC trak sig fra fiberudrulning og smækkede med døren i Slagelse Kommune: Nu graver TDC igen i kommunen
Efter flere måneders stridigheder mellem TDC og Slagelse Kommune valgte teleselskabet af afblæse fiberudrulningen i byen. Nu viser det sig, at Danmarks største teleselskab igen graver fibernet ned i kommunen.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.