Artikel top billede

Oldtidsarkitektur: Højt til loftet i enorm vikingehal

Det krævede 1.000 tons egetømmer i topkvalitet, to et halvt års hårdt arbejde og milliondonationer at genskabe oldtidens formentlig største nordiske bygning, og nu kan man selv besøge den. Bare husk at booke tid først.

Længe før globalisering var noget, man talte om, havde vore forfædre travlt med at leve drømmen ud i praksis.

Men når de ikke plyndrede britiske klostre, krydsede Atlanten, stod vagt i Konstantinopel eller handlede i øst og vest, var de også imponerende habile bygmestre.

Sagnlandet Lejre har netop indviet Kongehallen, der er en minutiøs rekonstruktion af vikingetidens formentlig største bygning – inklusive omfattende håndværksmæssige detaljer, våben, smykker, langborde og meget andet.

Man kan selv få syn for sagen, men grundet COVID-19 skal man dog booke tid til besøg i Kongehallen på forhånd.

Det koster ikke ekstra – ud over indgangsbillet til Sagnlandet Lejre – at besøge Kongehallen.

Med en længde på 61 meter, en bredde på 12 meter bred og med mere end ti meter til loftet er bygningen vitterligt enorm.

Dimensionerne er baseret på stolpehuller, man fandt under en udgravning i Gl. Lejre i 2009, ca. to kilometer fra rekonstruktionens placering.

Bygningens blotte størrelse, talrige andre fund i området, middelalderlige fortællinger og islandske sagaer indikerer, at Lejre var centrum for kongemagten i tiden før Harald Blåtand – efter eget udsagn – gjorde danerne kristne.

Meget tyder endda på, at den oprindelige bygning var den største konstruktion bygget på vore breddegrader i mere end 1.000 år.

Men konstruktionen af den nutidige Kongehallen var også et stort projekt, der krævede to et halvt år og omfattende donationer fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal samt Augustinus Fonden at gøre til virkelighed.

Til konstruktionen er der brugt over 1.000 tons tømmer. Hvilket krævede, at man fældede mere end 200 egetræer, der hver bl.a. har skullet være mere end 100 år gamle.

Det er, som Sagnlandet Lejres direktør konstaterede ved byggeriets start, ”ikke træ, som man bare kan bestille i et byggemarked.”

Praktisk information: Kongehallen åbnede 17. juni og kan ses i Sagnlandet Lejre, Slangealleen 2, 4320 Lejre. Book tid til besøg i Kongehallen på forhånd via https://sagnlandet.dk/p/pladsbillet/
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere