Stifter bliver arbejdende bestyrelsesformand:Michael Holm stopper som direktør for Systematic

Artikel top billede

Oldtidsarkitektur: Højt til loftet i enorm vikingehal

Det krævede 1.000 tons egetømmer i topkvalitet, to et halvt års hårdt arbejde og milliondonationer at genskabe oldtidens formentlig største nordiske bygning, og nu kan man selv besøge den. Bare husk at booke tid først.

Længe før globalisering var noget, man talte om, havde vore forfædre travlt med at leve drømmen ud i praksis.

Men når de ikke plyndrede britiske klostre, krydsede Atlanten, stod vagt i Konstantinopel eller handlede i øst og vest, var de også imponerende habile bygmestre.

Sagnlandet Lejre har netop indviet Kongehallen, der er en minutiøs rekonstruktion af vikingetidens formentlig største bygning – inklusive omfattende håndværksmæssige detaljer, våben, smykker, langborde og meget andet.

Man kan selv få syn for sagen, men grundet COVID-19 skal man dog booke tid til besøg i Kongehallen på forhånd.

Det koster ikke ekstra – ud over indgangsbillet til Sagnlandet Lejre – at besøge Kongehallen.

Med en længde på 61 meter, en bredde på 12 meter bred og med mere end ti meter til loftet er bygningen vitterligt enorm.

Dimensionerne er baseret på stolpehuller, man fandt under en udgravning i Gl. Lejre i 2009, ca. to kilometer fra rekonstruktionens placering.

Bygningens blotte størrelse, talrige andre fund i området, middelalderlige fortællinger og islandske sagaer indikerer, at Lejre var centrum for kongemagten i tiden før Harald Blåtand – efter eget udsagn – gjorde danerne kristne.

Meget tyder endda på, at den oprindelige bygning var den største konstruktion bygget på vore breddegrader i mere end 1.000 år.

Men konstruktionen af den nutidige Kongehallen var også et stort projekt, der krævede to et halvt år og omfattende donationer fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal samt Augustinus Fonden at gøre til virkelighed.

Til konstruktionen er der brugt over 1.000 tons tømmer. Hvilket krævede, at man fældede mere end 200 egetræer, der hver bl.a. har skullet være mere end 100 år gamle.

Det er, som Sagnlandet Lejres direktør konstaterede ved byggeriets start, ”ikke træ, som man bare kan bestille i et byggemarked.”

Praktisk information: Kongehallen åbnede 17. juni og kan ses i Sagnlandet Lejre, Slangealleen 2, 4320 Lejre. Book tid til besøg i Kongehallen på forhånd via https://sagnlandet.dk/p/pladsbillet/
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere