DMI gør vejrdata frit tilgængeligt for alle: "Det er et digitalt råstof, som kan bidrage til nye grønne og bæredygtige løsninger"

Fremover bliver det gratis at få fingrene i vejrdata fra DMI. Med det nye initiativ 'Frie Data', gør Danmarks Meteorologiske Institut alle vejrdata, der tidligere kostede penge at komme i hænde, frit tilgængelige for alle.

Hvert eneste minut opsamler DMI, Danmarks Meteorologiske Institut, store mængder data i Danmark og Grønland.

Vejrdataene benyttes af en lang række erhverv inden for forskellige sektorer, der har måtte punge op for de værdifulde informationer. Men fremover udebliver regningen.

Nu og frem mod 2023 sætter DMI alle sine meteorologiske data fri, så det bliver nemmere og gratis at hente DMI's data.

Det skriver DMI i en pressemeddelelse.

”Der er et stort potentiale i at gøre DMI’s enorme mængder af data frit tilgængelige. Det er et digitalt råstof, som kan bidrage til nye grønne og bæredygtige løsninger og dermed bidrage til Danmarks grønne omstilling. Nye grønne løsninger bidrager ligeledes til styrkelse af vækst og iværksætteri," siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), ifølge meddelelsen.

"DMI’s data kan spille en afgørende rolle på vores vej mod en grønnere fremtid, hvor vind og sol kommer til at være de primære kilder til bland andet transport, opvarmning og produktion," fortsætter ministeren.

Stor interesse for vejrdata
DMI's komplekse data kan anvendes på forskellige måder, og er derfor blevet anvendt af sektorer lige fra landbrug og flyselskaber til forsynings- og energiselskaber.

For at imødekomme initiativet nedsatte DMI en gruppe af brugere med forskellige baggrund, der er kommet med input til, hvordan løsningen udarbejdes bedst muligt for brugerne.

Læs også: Ny plan fra regeringen: Disse digitale forbedringer skal gøre livet nemmere for danske virksomhederBrugerne kom fra landbruget, virksomheder inden for energistyring, medier, konsulentfirmaer samt forsyningsselskaber.

"Der er allerede stor interesse for DMI’s data ude i samfundet. Løsningen skal have brugeren i centrum, og derfor er vi super glade for den hjælp og de input, vi har fået fra vores testbrugere og nuværende kunder, og ligeledes har det tværgående samarbejde mellem Statens IT, Digitaliseringsstyrelsen og DMI været ekstremt vigtigt for os," skriver Marianne Thyrring, administrerende direktør i DMI, som fortsætter:

"Nu er vi stolte af, at være klar med de første af DMI’s Frie Data, og vi glæder os til at se, hvordan DMI’s data kan og vil blive brugt til nye klimavenlige løsninger i erhvervslivet og innovationsmiljøet."

Fakta om Frie Data fra DMI

DMI's enorme datamængder frigøres i seks faser fra i dag frem til 2023.

For en start er det meteorologiske observationsdata, der tilgængeliggøres. Det er rådata som temperatur, nedbør og vind.

Senere på året følger data om vandstand og lyn og fra næste år frigøres klimadata, rardardata og prognosedata, oplyser DMI.

Læs også: Torbjörn og hans folk bruger prognoser og mavefornemmelse til at afgøre om Københavns veje skal saltes: Nu har de kig på et nyt revolutionerende it-system

Data vil leveres i realtid så erhvervslivet og myndigheder kan bruge data direkte i egne systemer.

Datastrømmen vil komme via Statens IT GovCloud-løsning, som er en distributionsplatform, der kan håndtere de mange forskellige former for vejrdata, som konstant løber ind og beregnes, fremgår det af meddelelsen.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Hybrid infrastruktur giver Jutlander Banks medarbejdere mere tid til kunderne
Hos Jutlander Bank sørger den nye, hybride infrastruktur fra HPE for, at bankens kunderådgivere i dag kan bruge væsentlig mere tid hos den enkelte kunde. I denne kundecase kan du få indsigt i hvordan IT-chef Kim Meling Christensen har oplevet samarbejdet med Atea og HPE – samt hvilke kundevendte fordele og muligheder for automatisering som det har givet.