Artikel top billede

DMI gør vejrdata frit tilgængeligt for alle: "Det er et digitalt råstof, som kan bidrage til nye grønne og bæredygtige løsninger"

Fremover bliver det gratis at få fingrene i vejrdata fra DMI. Med det nye initiativ 'Frie Data', gør Danmarks Meteorologiske Institut alle vejrdata, der tidligere kostede penge at komme i hænde, frit tilgængelige for alle.

Hvert eneste minut opsamler DMI, Danmarks Meteorologiske Institut, store mængder data i Danmark og Grønland.

Vejrdataene benyttes af en lang række erhverv inden for forskellige sektorer, der har måtte punge op for de værdifulde informationer. Men fremover udebliver regningen.

Nu og frem mod 2023 sætter DMI alle sine meteorologiske data fri, så det bliver nemmere og gratis at hente DMI's data.

Det skriver DMI i en pressemeddelelse.

”Der er et stort potentiale i at gøre DMI’s enorme mængder af data frit tilgængelige. Det er et digitalt råstof, som kan bidrage til nye grønne og bæredygtige løsninger og dermed bidrage til Danmarks grønne omstilling. Nye grønne løsninger bidrager ligeledes til styrkelse af vækst og iværksætteri," siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), ifølge meddelelsen.

"DMI’s data kan spille en afgørende rolle på vores vej mod en grønnere fremtid, hvor vind og sol kommer til at være de primære kilder til bland andet transport, opvarmning og produktion," fortsætter ministeren.

Stor interesse for vejrdata

DMI's komplekse data kan anvendes på forskellige måder, og er derfor blevet anvendt af sektorer lige fra landbrug og flyselskaber til forsynings- og energiselskaber.

For at imødekomme initiativet nedsatte DMI en gruppe af brugere med forskellige baggrund, der er kommet med input til, hvordan løsningen udarbejdes bedst muligt for brugerne.

Læs også: Ny plan fra regeringen: Disse digitale forbedringer skal gøre livet nemmere for danske virksomheder

Brugerne kom fra landbruget, virksomheder inden for energistyring, medier, konsulentfirmaer samt forsyningsselskaber.

"Der er allerede stor interesse for DMI’s data ude i samfundet. Løsningen skal have brugeren i centrum, og derfor er vi super glade for den hjælp og de input, vi har fået fra vores testbrugere og nuværende kunder, og ligeledes har det tværgående samarbejde mellem Statens IT, Digitaliseringsstyrelsen og DMI været ekstremt vigtigt for os," skriver Marianne Thyrring, administrerende direktør i DMI, som fortsætter:

"Nu er vi stolte af, at være klar med de første af DMI’s Frie Data, og vi glæder os til at se, hvordan DMI’s data kan og vil blive brugt til nye klimavenlige løsninger i erhvervslivet og innovationsmiljøet."

Fakta om Frie Data fra DMI

DMI's enorme datamængder frigøres i seks faser fra i dag frem til 2023.

For en start er det meteorologiske observationsdata, der tilgængeliggøres. Det er rådata som temperatur, nedbør og vind.

Senere på året følger data om vandstand og lyn og fra næste år frigøres klimadata, rardardata og prognosedata, oplyser DMI.

Læs også: Torbjörn og hans folk bruger prognoser og mavefornemmelse til at afgøre om Københavns veje skal saltes: Nu har de kig på et nyt revolutionerende it-system

Data vil leveres i realtid så erhvervslivet og myndigheder kan bruge data direkte i egne systemer.

Datastrømmen vil komme via Statens IT GovCloud-løsning, som er en distributionsplatform, der kan håndtere de mange forskellige former for vejrdata, som konstant løber ind og beregnes, fremgår det af meddelelsen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere