Artikel top billede

Danske forskere har hjulpet omstridt kinesisk selskab med algoritme til masseovervågning

En række forskere fra Aalborg Universitet har hjulpet det kinesiske firma, Hikvision, med at udvikle en algoritme, der bidrager til forfølgelse og masseovervågning. Det får kritik af en række eksperter.

Det kinesiske selskab Hikvision har fået en hjælpende hånd fra en række forskere fra Aalborg Universitet til at udvikle en algoritme, der kan bruges til masseovervågning.

Det møder nu kritik fra en række eksperter, fordi det kinesiske selskab bidrager til både masseovervågning og forfølgelse i Kina.

Det skriver Politiken.

Algoritmen kan blandt andet spore, hvordan bestemte holdninger florerer på sociale medier og andre netværk.

Læs også: USA forbyder samhandel med yderligere otte kinesiske it-selskaber - se dem her

Jack Poulsen, tidligere seniorforsker i Google og grundlægger af Tech Inquiry, der bekæmper misbrug af teknologi, fortæller til mediet, at selvom samarbejdet ikke er ulovligt, så er det stadig stærkt problematisk.

Dn kinesiske stat kan nemlig benytte algoritmen til at spore de holdninger, som ønskes at komme til livs.


"Et eksempel på, hvordan det kan misbruges, er, hvis du leder efter en whistleblower, som har lækket et bestemt dokument. Hvis du kender den journalist, som i sidste ende skrev om dokumentet, kan algoritmen spore baglæns gennem f.eks. telefonnetværk eller sociale netværk for at identificere, hvem der oprindelig var kilden," siger Jack Poulson til Politiken.

Dekan Henrik Pedersen fra Det Tekniske Fakultet for IT og Deisgn på Aalborg Universitet kalder det selv "uheldigt", at universitetet har bidraget med noget, der kan misbruges.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere