Berømt rollespil tog verden med storm i 80’erne - nu vender det stærkt tilbage i ny udgave

Dungeons & Dragons har oplevet massiv medvind de seneste år, og med gratis basisregler – samt muligheden for at købe et dansk startsæt – er det blevet lettere end nogensinde at tage på eventyr med gode venner om spisebordet.

De seneste uger har det klassiske fantasirollespil Dungeons & Dragons igen fundet vej til medierne efter udgiverne tilkendegjorde, at man vil tilstræbe større lighed mellem fantasiracerne i spillet.

Det har mange naturligvis en holdning til. Men ellers har de fleste muligvis ikke hørt meget til D&D, siden de spillede det i ungdommen eller dengang så nyhedsindslag om, at det inspirerede til satanisme og fik folk til at hoppe ud fra altaner.

Men faktisk har D&D – der første gang udkom i 1974 – oplevet en massiv genkomst de senere år, og talrige kendte mediepersoner såsom Stephen Colbert and Anderson Cooper har rost spillet for at have haft stor og positiv betydning for deres ungdomsår.

Samtidig kom femte og meget roste udgave af grundreglerne på gaden i 2014, ligesom D&D spillede en vis rolle i den succesfulde Netflix-serie, Stranger Things.

Besøger man en butik med brætspil – der i dag er et mere hyppigt indslag i gadebilledet end butikker med PC- og konsolspil – er D&D-regelbøgerne blevet bestsellers, som ofte står helt fremme i butikken.

Spillerne er heller ikke kun teenagers, men også voksne med job, børn og realkreditlån.

Det er nemlig ikke bare et spørgsmål om konstant kamp, helteoptimering og forsøg på at rage det næste magiske sværd til sig. D&D er først og fremmest en fantastisk sjov måde at være sammen på. Ikke mindst i kraft af de undertiden ret vanvittige og stærkt underholdende oplevelser, man får i fællesskab.

Kort fortalt er D&D et spil, der foregår omkring et bord, hvor en person, kaldet en Dungeon Master, udstikker rammerne. De øvrige spillere udforsker den verden, de får beskrevet, og skal løbende løse udfordringer, tale med, undgå eller kæmpe mod personer og bæster på deres vej.

Deraf betegnelsen Fantasy Role Playing Game. For hele spillet foregår i deltagernes fantasi koblet med papirark med statistikker og information samt miniaturefigurer til at holde styr på kamphandlinger.

Undervejs udvikler karaktererne sig, bliver stærkere, får flere evner, bliver bedre til at udøve magi og rustes til at møde større udfordringer. Det er nyttigt, da et spil i princippet kan vare i årevis i takt med, at man tager på det ene eventyr efter det næste.

Med femte udgave er det lykkedes udgiverne – Wizards of the Coast – at forenkle systemet, så det er mere tilgængeligt og logisk end tidligere udgaver.

Samtidig har man fundet en balance mellem fokus på god historiefortælling og det undertiden lidt komplekse kampsystem.

En anden kvalitet er, at man kan gøre D&D lige så komplekst eller enkelt, som man har lyst til.

Regelaficionados kan snildt købe sig fattige i tykke og detaljerede bøger. Men vil man starte fra bunden, er reglerne i det meget bruger- og begyndervenlige startsæt et langt bedre sted at lægge fra land.

Startsættet findes endda på dansk, hvis man i rollen som Dungeon Master vil sende eksempelvis sine egne børn en tur ud i den mørke skov. Her fortæller nogle, at der ligger en hule, som vistnok er befolket af orker, der ofrer mennesker, drikker blod og tager på rov om natten. Hvis man altså tror på den slags…

I øvrigt kan de amerikanske basisregler hentes gratis på udgivernes hjemmeside her . Det er et godt sted at starte, hvis man vil have en idé om, hvad det hele går ud på – ligesom det giver alle deltagere nem adgang til reglerne uden at skulle svinge Dankortet først.

Er ens vennekreds ikke tilstrækkeligt nørdet til at man tør springe ud som fuldblods D&D-fan, kan man også spille D&D – og andre fantasirollespil – via den onlinebaserede og angiveligt meget velfungerende tjeneste Roll20 på https://roll20.net.

Titel: Dungeons & Dragons. Udgiver: Wizards of the Coast
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Test: Lenovos seneste budget-basker kan det hele - man skal dog leve med en alt for synlig svaghed
Computerworld tester Lenovos Ideapad 5. Maskinen er stærk, prisen er skarp og designet er vellykket. Men der er stadig en god grund til at springe modellen over.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan får du et sikrere og mere effektivt netværk med SD-WAN
Kombinationen af cloud og mere effektive arbejdsformer - og hjemmearbejde – kan både netværk og sikkerhed nemt blive udfordret. Samtidig kan de traditionelle løsninger hurtigt blive dyre, især når sikkerheden skal følge med. I dette whitepaper kan du læse om udfordringerne med de traditionelle netværkskonfigurationer og hvilke fordele som et software defined netværk kan give, samt hvordan du tænker sikkerhed ind i løsningen fra starten.