Artikel top billede

Berømt rollespil tog verden med storm i 80’erne - nu vender det stærkt tilbage i ny udgave

Dungeons & Dragons har oplevet massiv medvind de seneste år, og med gratis basisregler – samt muligheden for at købe et dansk startsæt – er det blevet lettere end nogensinde at tage på eventyr med gode venner om spisebordet.

De seneste uger har det klassiske fantasirollespil Dungeons & Dragons igen fundet vej til medierne efter udgiverne tilkendegjorde, at man vil tilstræbe større lighed mellem fantasiracerne i spillet.

Det har mange naturligvis en holdning til. Men ellers har de fleste muligvis ikke hørt meget til D&D, siden de spillede det i ungdommen eller dengang så nyhedsindslag om, at det inspirerede til satanisme og fik folk til at hoppe ud fra altaner.

Men faktisk har D&D – der første gang udkom i 1974 – oplevet en massiv genkomst de senere år, og talrige kendte mediepersoner såsom Stephen Colbert and Anderson Cooper har rost spillet for at have haft stor og positiv betydning for deres ungdomsår.

Samtidig kom femte og meget roste udgave af grundreglerne på gaden i 2014, ligesom D&D spillede en vis rolle i den succesfulde Netflix-serie, Stranger Things.

Besøger man en butik med brætspil – der i dag er et mere hyppigt indslag i gadebilledet end butikker med PC- og konsolspil – er D&D-regelbøgerne blevet bestsellers, som ofte står helt fremme i butikken.

Spillerne er heller ikke kun teenagers, men også voksne med job, børn og realkreditlån.

Det er nemlig ikke bare et spørgsmål om konstant kamp, helteoptimering og forsøg på at rage det næste magiske sværd til sig. D&D er først og fremmest en fantastisk sjov måde at være sammen på. Ikke mindst i kraft af de undertiden ret vanvittige og stærkt underholdende oplevelser, man får i fællesskab.

Kort fortalt er D&D et spil, der foregår omkring et bord, hvor en person, kaldet en Dungeon Master, udstikker rammerne. De øvrige spillere udforsker den verden, de får beskrevet, og skal løbende løse udfordringer, tale med, undgå eller kæmpe mod personer og bæster på deres vej.

Deraf betegnelsen Fantasy Role Playing Game. For hele spillet foregår i deltagernes fantasi koblet med papirark med statistikker og information samt miniaturefigurer til at holde styr på kamphandlinger.

Undervejs udvikler karaktererne sig, bliver stærkere, får flere evner, bliver bedre til at udøve magi og rustes til at møde større udfordringer. Det er nyttigt, da et spil i princippet kan vare i årevis i takt med, at man tager på det ene eventyr efter det næste.

Med femte udgave er det lykkedes udgiverne – Wizards of the Coast – at forenkle systemet, så det er mere tilgængeligt og logisk end tidligere udgaver.

Samtidig har man fundet en balance mellem fokus på god historiefortælling og det undertiden lidt komplekse kampsystem.

En anden kvalitet er, at man kan gøre D&D lige så komplekst eller enkelt, som man har lyst til.

Regelaficionados kan snildt købe sig fattige i tykke og detaljerede bøger. Men vil man starte fra bunden, er reglerne i det meget bruger- og begyndervenlige startsæt et langt bedre sted at lægge fra land.

Startsættet findes endda på dansk, hvis man i rollen som Dungeon Master vil sende eksempelvis sine egne børn en tur ud i den mørke skov. Her fortæller nogle, at der ligger en hule, som vistnok er befolket af orker, der ofrer mennesker, drikker blod og tager på rov om natten. Hvis man altså tror på den slags…

I øvrigt kan de amerikanske basisregler hentes gratis på udgivernes hjemmeside her . Det er et godt sted at starte, hvis man vil have en idé om, hvad det hele går ud på – ligesom det giver alle deltagere nem adgang til reglerne uden at skulle svinge Dankortet først.

Er ens vennekreds ikke tilstrækkeligt nørdet til at man tør springe ud som fuldblods D&D-fan, kan man også spille D&D – og andre fantasirollespil – via den onlinebaserede og angiveligt meget velfungerende tjeneste Roll20 på https://roll20.net.

Titel: Dungeons & Dragons. Udgiver: Wizards of the Coast
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere