Berømt rollespil tog verden med storm i 80’erne - nu vender det stærkt tilbage i ny udgave

Dungeons & Dragons har oplevet massiv medvind de seneste år, og med gratis basisregler – samt muligheden for at købe et dansk startsæt – er det blevet lettere end nogensinde at tage på eventyr med gode venner om spisebordet.

De seneste uger har det klassiske fantasirollespil Dungeons & Dragons igen fundet vej til medierne efter udgiverne tilkendegjorde, at man vil tilstræbe større lighed mellem fantasiracerne i spillet.

Det har mange naturligvis en holdning til. Men ellers har de fleste muligvis ikke hørt meget til D&D, siden de spillede det i ungdommen eller dengang så nyhedsindslag om, at det inspirerede til satanisme og fik folk til at hoppe ud fra altaner.

Men faktisk har D&D – der første gang udkom i 1974 – oplevet en massiv genkomst de senere år, og talrige kendte mediepersoner såsom Stephen Colbert and Anderson Cooper har rost spillet for at have haft stor og positiv betydning for deres ungdomsår.

Samtidig kom femte og meget roste udgave af grundreglerne på gaden i 2014, ligesom D&D spillede en vis rolle i den succesfulde Netflix-serie, Stranger Things.

Besøger man en butik med brætspil – der i dag er et mere hyppigt indslag i gadebilledet end butikker med PC- og konsolspil – er D&D-regelbøgerne blevet bestsellers, som ofte står helt fremme i butikken.

Spillerne er heller ikke kun teenagers, men også voksne med job, børn og realkreditlån.

Det er nemlig ikke bare et spørgsmål om konstant kamp, helteoptimering og forsøg på at rage det næste magiske sværd til sig. D&D er først og fremmest en fantastisk sjov måde at være sammen på. Ikke mindst i kraft af de undertiden ret vanvittige og stærkt underholdende oplevelser, man får i fællesskab.

Kort fortalt er D&D et spil, der foregår omkring et bord, hvor en person, kaldet en Dungeon Master, udstikker rammerne. De øvrige spillere udforsker den verden, de får beskrevet, og skal løbende løse udfordringer, tale med, undgå eller kæmpe mod personer og bæster på deres vej.

Deraf betegnelsen Fantasy Role Playing Game. For hele spillet foregår i deltagernes fantasi koblet med papirark med statistikker og information samt miniaturefigurer til at holde styr på kamphandlinger.

Undervejs udvikler karaktererne sig, bliver stærkere, får flere evner, bliver bedre til at udøve magi og rustes til at møde større udfordringer. Det er nyttigt, da et spil i princippet kan vare i årevis i takt med, at man tager på det ene eventyr efter det næste.

Med femte udgave er det lykkedes udgiverne – Wizards of the Coast – at forenkle systemet, så det er mere tilgængeligt og logisk end tidligere udgaver.

Samtidig har man fundet en balance mellem fokus på god historiefortælling og det undertiden lidt komplekse kampsystem.

En anden kvalitet er, at man kan gøre D&D lige så komplekst eller enkelt, som man har lyst til.

Regelaficionados kan snildt købe sig fattige i tykke og detaljerede bøger. Men vil man starte fra bunden, er reglerne i det meget bruger- og begyndervenlige startsæt et langt bedre sted at lægge fra land.

Startsættet findes endda på dansk, hvis man i rollen som Dungeon Master vil sende eksempelvis sine egne børn en tur ud i den mørke skov. Her fortæller nogle, at der ligger en hule, som vistnok er befolket af orker, der ofrer mennesker, drikker blod og tager på rov om natten. Hvis man altså tror på den slags…

I øvrigt kan de amerikanske basisregler hentes gratis på udgivernes hjemmeside her . Det er et godt sted at starte, hvis man vil have en idé om, hvad det hele går ud på – ligesom det giver alle deltagere nem adgang til reglerne uden at skulle svinge Dankortet først.

Er ens vennekreds ikke tilstrækkeligt nørdet til at man tør springe ud som fuldblods D&D-fan, kan man også spille D&D – og andre fantasirollespil – via den onlinebaserede og angiveligt meget velfungerende tjeneste Roll20 på https://roll20.net.

Titel: Dungeons & Dragons. Udgiver: Wizards of the Coast
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.