Foto: Kim Matthai Leland

Rigspolitiet vil bruge op mod 358 millioner på nyt system til grænse- og udlændingekontrol

Til en pris på mellem 168 og 358 millioner kroner har Rigspolitiet netop sendt et udbud på gaden, der skal sikre et nyt system til at understøtte grænsekontrol, føre kontrol med udlænge og forebygge terror.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det får du i artiklen

  • Se detaljerne fra det store millionudbud fra Rigspolitiet
  • Tjek varigheden af kontrakten
  • Information om hvor mange ind- og udrejser via fly der er om året
472
2:30 min
Rigspolitiet har netop sendt et af de helt store millionudbud på gaden.

Det danske politi er klar med mellem 168 og 358 millioner kroner til et helt nyt system til at sikre Danmarks grænser.

Den samlede løsning skal understøtte en effektiv grænsekontrol på Danmarks ydre Schengengrænser, føre kontrol med udlænge samt være med til at forebygge, afsløre og efterforsker terror og andre strafbare handlinger.

Opgaven har en varighed på hele 10 år med mulighed for forlængelse af tre gange, så den samlede varighed kan ende på 15 år.

Af udbudsmaterialet fremgår det, at opgaven omhandler anskaffelse, udvikling, tilpasning, support, vedligehold og videreudvikling af en samlet løsning, der både består af software og hardware.

Det skal være med til at sikre, at det danske politi udfører en ensartet og grundig grænsekontrol, der lever op til gældende lovgivning, og som samtidig sikrer en hensigtsmæssig passagergennemstrømning.

Opgaven inkluderer også slutbrugerklienter, udstyr til løsning af pas, optagelse af fingeraftryk, optagelse af personfotos samt selvbetjeningsløsninger til registrering af oplysninger, mobilt udstyr og såkaldte eGates.

Skal baseres på et standardsystem
I dag anvender det danske politi forskellige løsninger til at håndtere opgaven.

Den nye samlede løsning forventes at erstatte de eksisterende løsninger til blandt andet grænsekontrol, de nuværende eGates og eksisterende 1-finger fingeraftryksskannere.

Der ønskes en løsning, der i videst mulige omfang er baseret på et standardsystem, der allerede anvendes i organisationer, der er sammenlignelige med dansk politi.

Systemet har hos Rigspolitiet fået navnet POLKON II.

Læs også: Rigspolitiet prøver igen: Forsøger at vække it-leverandørernes interesse for nyt it-system til 15.000 ansatte med ny tilgang

Stor trafik
Rigspolitiet estimerer, at der i 2019 var cirka 35 millioner ind- og udrejser via fly over Danmarks ydre Schengengrænser på årsbasis. Heraf var cirka fire millioner af de rejser foretaget af tredjelandsstatsborgere.

Over 90 procent af flyrejserne sker i Københavns lufthavn. Den næststørste lufthavn, Billund lufthavn, udgør cirka fem procent af trafikken.

Foruden flytrafikken er ind- og udrejser fra tredjelandsstatsborgere i havne også relevant. Det gælder især i Københavns Havn, hvor krydstogtsturismen fylder meget.

Rigspolitiet forventer et ansøgerfelt bestående af fem leverandører og udbuddet køres via forhandling.

De har indtil 21. august til at aflevere deres bud eller ansøgning om deltagelse.

Læs flere detaljer fra udbudsmaterialet her.

Læs også: Rigspolitiet vælger ny SAP-leverandør i ny million-aftale


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter


Premium
Knowit overtager konsulenthuset Creuna: 80 danske Creuna-medarbejdere følger med i købet
Konsulenthuset Knowit køber Creuna, der i de senere år har landet dundrende underskud. Ambitionen er nu at blive Nordens førende leverandør af datadrevet CX. 80 danske Creuna-medarbejdere følger med i købet.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.