Trods rekordoptag på ITU afvises hver tredje ansøger stadig - og det kan blive endnu værre næste år: "Næste år vil vi se et betydeligt fald"

IT-Universitetet kunne optage rekordmange studerende i år, da to politiske initiativer har givet markant flere pladser. Men alligevel afvises hver tredje ansøger, og situationen kan ende med at blive forværret næste år.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det får du i artiklen

  • Hvor mange ITU har optaget i år
  • Hvor mange universitetet har måtte afvise
  • Hvorfor studiechefen frygter næste års udvikling
606
3:15 min
Der er glæde at spore hos IT-Universitetet, der netop har kunne byde 26 procent flere studerende velkommen ombord i forhold til sidste år.

Ved midnatstid fik ansøgerne den endelige besked om, hvorvidt de har fået plads ved den uddannelse, de har haft som førsteprioritet.

"Vi er naturligvis rigtig glade for, at vi har set et stort antal af ansøgere til alle vores uddannelser, og at vi har haft mulighed for at optage rigtig mange af dem," fortæller Lene Rehder, studiechef hos ITU.

ITU har de senere år oplevet en stigning i antallet af ansøgere, der ønsker at begynde på en af de fire bacheloruddannelser.

Læs også: Rekordmange optaget på it-uddannelserne i år: Her er de tre it-uddannelser, der optager flest studerende

Fra 2019 til 2020 steg antallet af 1. prioritetsansøgninger med 15 procent til 763 ansøgninger i det hele.

Men bag den umiddelbare glæde findes en bekymring.

Studiechefen pointerer, at det markant øgede optag i år skyldes to politiske initiativer - der begge står til at udløbe næste år.

5.000 ekstra pladser
Den kraftige vækst i antallet af optagne skyldes i høj grad en politisk beslutning om at øge det samlede optag på landets videregående uddannelser med 5.000 pladser i alt.

Beslutningen er afledt af corona-situationen, der blandt andet resulterer i, at færre unge angiveligt vil holde sabbat-år og kan få sværere ved at finde et ungdomsjob.

Denne politiske aftale gjorde, at ITU kunne optage omkring 60 flere studerende.

En anden politisk aftale, der bidrager med omkring 40 ekstra pladser, er initiativet om at bevillige ekstra midler til STEM-uddannelserne i 2020.

læs også: Markant stigning i ansøgertallet til de danske it-uddannelser

Selvom initiativerne sikrer et rekordhøjt optag i år, så vil de ikke længere gøre sig gældende til næste år, lyder det.

Når de her to initiativer stopper til næste år, frygter I så, der kommer en flaskehals af ansøgere?

”Det er helt klart en frygt og en bekymring. Næste år vil vi stort set være tilbage på niveau," siger Lene Rehder og fortsætter:

"Der er en mindre del af antallet af corona-pladser, som vi også kan bruge næste år, men størstedelen af antallet blev vi opfordret til at lægge i år. Så næste år vil vi se et betydeligt fald i antallet af optagne, medmindre der tilføres nogle midler, så vi kan fastholde et øget optag.”

Flere kvinder søger it-uddannelser
Bekymringen om, at ITU kan blive nødsaget til at afvise langt flere til næste år, bunder også i den stigende interesse for universitetet.

læs også: IT-Branchen jubler: Endelig strømmer kvinderne ind på de danske it-uddannelser

Der kommer løbende flere ansøgninger, og det bliver blandt andet højnet ved de kvindelige ansøgere, lyder det.

"Vi har løbende set en stigning i antallet af ansøgere over de seneste år. Vi ser også, at til de mest tekniske uddannelser tiltrækker vi flere og flere kvinder, og det gør altså at puljen af ansøgere bliver løbende større end for mange år tilbage, hvor vi primært tiltrak mandlige ansøgere."

Godt hver tredje optagede studerende i år på ITU er kvinder. Det svarer til 34 procent.

De fordeler sig med 30 procent på Data Science, 27 procent på Softwareudvikling, 41 procent på Global Business Informatics og 52 procent på Digital Design og Interaktive Medier.


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

0 Premium-indhold

Ny opdagelse: Disse fire malware-typer blev anvendt i kæmpe SolarWinds-hack - sådan spillede de sammen

0 Premium-indhold

IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"

0 Premium-indhold

Medarbejdere forlader Datatilsynet på stribe: "Der er rift om mine folk"

0 Premium-indhold

Blandt 18.000 indberetninger om databrud er menneskefejl den mest almindelige: Sådan undgår din virksomhed de mest basale databrud

0 Premium-indhold

Hackere har manipuleret med lækkede data fra Det Europæiske Lægemiddelagentur


Premium
Ny opdagelse: Disse fire malware-typer blev anvendt i kæmpe SolarWinds-hack - sådan spillede de sammen
Mindst fire forskellige malware-stammer blev anvendt i det store og sofistikerede SolarWinds-hack, der i december ramte amerikanske myndigheder, Microsoft, FireEye og mange andre. Se her, hvordan de blev anvendt.
Computerworld
Verdens tredjestørste smartphone-producent blacklistes af Trump-administrationen
Smartphoneproducenten Xiaomi er blandt de ni nytilkomne på Trump-administrationens sorte liste over kinesiske virksomheder, som amerikanerne ikke længere må investere i.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.