Bog: Oldtidsjyder dropper køllerne og bygger diger i alternativ historie

I Stephen Baxters alternative historiske trilogi om Northland vinder nordeuropæiske fortidsmennesker over havet og gør sig gældende som global, teknologisk supermagt.

Historikere rynker på næsen af kontrafaktiske fortællinger om, hvordan verden måske have artet sig, men indenfor skønlitteraturen er det en hel lille genre i sig selv.

Særligt er science-fiction forfattere begejstrede for at lege med mulighederne, og det er Stone Spring af Stephen Baxter et godt eksempel på.

Her følger man en stamme af stenaldermennesker i det, man i dag kender som Doggerland, og som i bogen benævnes Northland. Landområdet forbandt det nuværende Storbritannien, det europæiske fastland og den jyske vestkyst i perioden mellem seneste istid og før havene for alvor steg igen.

Baxter lader tidligt dette fremsynede stenalderfolk opleve en rigtig slem oversvømmelse. Men i stedet for at lade sig fordrive af havet, begynder de driftige fortidsjyder at bygge diger i så stor stil, at de holder den stigende Nordsø ude de næste mange tusinde år.

Bogen sætter scenen for en verden, der udviklede sig radikalt anderledes end den, vi kender.

Nemlig en klode, hvor oldtidens nordeuropæiske stammer får lov at gøre sig gældende som teknologisk og handelsmæssig stormagt i stedet for at bruge nogle tusinde år på at rende rundt i skind og slå hinanden i hovedet med køller, mens de lod fætrene i Sydeuropa, Mellemøsten og Asien bygge civilisationer og tænke store tanker. Sådan som det jo faktisk skete.

Stone Spring er første del af Nortland-trilogien, mens Bronze Summer og Iron Winter udgør resten og hver tager nogle gevaldige tidsspring på flere tusinde år.

Bøgerne kan læses som en meget fascinerende skildring af, hvordan tingene kunne have været.

Man kan måske indvende, at persontegningen er lidt løs i kanten. Til gengæld har Baxter i dén grad gjort sit geografiske og udviklingshistoriske hjemmearbejde og formår at bygge et overbevisende alternativt fortidshistorisk samfund op fra bunden, som er virkelig spændende at følge.

Bog: Stone Spring (del 1 af Northland-trilogien). Forfatter: Stephen Baxter.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digitalt seminar: Styrk økonomistyringen i en krisetid med AI og robotter

Det stiller store krav til virksomhedens økonomistyring. Blandt andet fordi det er blevet sværere end nogensinde at tage bestik af virksomhedens økonomi, konkurrence- og driftssituation på selv den korte bane. Få inspiration til at komme i gang med at styrke økonomistyringen med AI og ML på grundlag af konkrete input og erfaringer.

24. september 2020 | Læs mere


Cloud strategy 2020 - fokus på management teknologier til hybrid cloud og multi cloud samt compliance aspektet

På Cloud Strategy 2020 tegner vi billedet af en cloud-verden, der strækker sig langt ud over landegrænserne, og hvor mange valg skal træffes, hvis du skal have fuldt udbytte. Mød eksperter, leverandører og andre cloud-brugere og bliv inspireret til nye satsninger i din egen virksomhed.

29. september 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

30. september 2020 | Læs mere


Premium
Spareplan har udløst voldsomme protester: Her er regeringens forklaring på planlagte it-besparelser
Regeringens planer om at skære ned for blandt andet Datatilsynet, Digitaliseringsstyrelsen og Styrelsen for It og Læring skyldes blandt andet 'bevillings-udløb' og 'løbende tilpasninger,' lyder det i et skriftligt svar, som Finansministeriet har sendt til Computerworld - tre uger efter vi bad om en begrundelse.
Computerworld
Så kom der pris og dato på de nye PlayStation 5-modeller
Sony slipper de nye PlayStation 5 konsoller løs blot halvanden uge efter lanceringen af Microsofts Xbox-kollektion.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Skab værdi med det samme med Cloud SIEM
Opsporing og respons er to kritiske punkter i den igangværende rejse mod at forbedre din virksomheds sikkerhed. I takt med at trusselslandskabet bliver mere og mere komplekst, så vil en effektiv sporing og responsprogram hjælpe dig med at se truslerne tidligt, og minimere chancen for at angrebet lykkes – kan du undvære det? I dette whitepaper viser vi dig, hvordan du allerede kan se værdien efter få dage og ikke uger eller måneder.