Artikel top billede

Bog: Oldtidsjyder dropper køllerne og bygger diger i alternativ historie

I Stephen Baxters alternative historiske trilogi om Northland vinder nordeuropæiske fortidsmennesker over havet og gør sig gældende som global, teknologisk supermagt.

Historikere rynker på næsen af kontrafaktiske fortællinger om, hvordan verden måske have artet sig, men indenfor skønlitteraturen er det en hel lille genre i sig selv.

Særligt er science-fiction forfattere begejstrede for at lege med mulighederne, og det er Stone Spring af Stephen Baxter et godt eksempel på.

Her følger man en stamme af stenaldermennesker i det, man i dag kender som Doggerland, og som i bogen benævnes Northland. Landområdet forbandt det nuværende Storbritannien, det europæiske fastland og den jyske vestkyst i perioden mellem seneste istid og før havene for alvor steg igen.

Baxter lader tidligt dette fremsynede stenalderfolk opleve en rigtig slem oversvømmelse. Men i stedet for at lade sig fordrive af havet, begynder de driftige fortidsjyder at bygge diger i så stor stil, at de holder den stigende Nordsø ude de næste mange tusinde år.

Bogen sætter scenen for en verden, der udviklede sig radikalt anderledes end den, vi kender.

Nemlig en klode, hvor oldtidens nordeuropæiske stammer får lov at gøre sig gældende som teknologisk og handelsmæssig stormagt i stedet for at bruge nogle tusinde år på at rende rundt i skind og slå hinanden i hovedet med køller, mens de lod fætrene i Sydeuropa, Mellemøsten og Asien bygge civilisationer og tænke store tanker. Sådan som det jo faktisk skete.

Stone Spring er første del af Nortland-trilogien, mens Bronze Summer og Iron Winter udgør resten og hver tager nogle gevaldige tidsspring på flere tusinde år.

Bøgerne kan læses som en meget fascinerende skildring af, hvordan tingene kunne have været.

Man kan måske indvende, at persontegningen er lidt løs i kanten. Til gengæld har Baxter i dén grad gjort sit geografiske og udviklingshistoriske hjemmearbejde og formår at bygge et overbevisende alternativt fortidshistorisk samfund op fra bunden, som er virkelig spændende at følge.

Bog: Stone Spring (del 1 af Northland-trilogien). Forfatter: Stephen Baxter.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere