Artikel top billede

3D-print: Fra industri, rumfart og legetøj til hobbyfolkets krig mod covid-19

De første 3D-printere til privatbrug kunne ikke bruges til meget andet end at udskrive flossede legetøjsfigurer. Men moderne modeller gør det også let at udskrive værnemidler mod covid-19 eller dele til sin drone, båd, bil eller cykel – og en side som Thingiverse.com giver et godt billede af de mange muligheder.

I industrien har man længe brugt 3D-printere, CSC-fræsere og andre typer avanceret robotteknologi. Eksempelvis til at bygge prototyper eller til at fremstille reservedele, der ellers kan være dyre eller tidskrævende at bestille hjem.

For snart ti år siden indvarslede den tidligere Wired-redaktør Chris Anderson med sin bog ”Makers: The New Industrial Revolution” imidlertid en æra, hvor virksomheder og private designede og fremstillede produkter. Siden er vi kommet stadig tættere på.

I 2014 installerede astronauterne på den internationale rumstation en 3D-printer, så de kunne fremstille emner og værktøjer som et hurtigt alternativ til ellers eksorbitant kostbar luftfragt.

Senest var de tidlige faser af covid-19 med til at give teknologien endnu et gennembrud i offentligheden.

Her trådte tusindvis af 3D-printentusiaster verden over nemlig til og begyndte at fremstille ansigtsvisirer til de hårdt pressede hospitaler og deres kliniske personale.

Styk for styk var det mere kostbart end at få materiellet massefremstillet. Men da markedet ikke kunne følge med den pludselige og ekstreme efterspørgsel, var indsatsen med til at sikre forsyninger af de essentielle værnemidler og har helt sikkert reddet liv.

I det hele taget har 3D-printteknologien udviklet sig med stormskridt de seneste ti år.

Tidligere kunne printere til privatbrug primært fremstille temmelig flossede legetøjsmodeller. Men i dag er det tilgængelige udstyr – og udvalget af plastikfilament – af så høj kvalitet, at man selv kan fremstille produkter on demand, som kvalitetsmæssigt er på højde med støbte eller ekstruderede produkter fra en fabrik.

En af de aktuelt mere succesfulde fabrikanter, tjekkiske Prusa, udskriver således selv delene til deres printere og gør i øvrigt filerne frit tilgængelige på hjemmesiden. Det er open source i plastikform.

Men selv om 3D-print er blevet langt mere mainstream og tilgængelig end for få år siden, er der dog en betydelig læringsproces forbundet med at kaste sig over hobbyen. I valget af printer gør man således klogt i at alliere sig med venner eller bekendte, der selv kender lidt til modellerne (eller søge tilflugt i et af de talrige Reddit-fora om emnet).

Og når man videre til at lede efter egnede emner til print – eller vil man blot snuse lidt til mulighederne – er en side såsom Thingiverse.com et godt sted at begynde.

Her får man hurtigt et blik for de ufatteligt mange muligheder, en moderne 3D-printer tilbyder, for her er ganske enkelt filer til ethvert tænkeligt formål. Uanset om man vil udskrive en ny laptopholder, et stativ til kamera eller boremaskine og dele til sin drone, båd, bil eller cykel.

Eller hvis man ganske enkelt ønsker at have en model af en mut Baby Yoda stående på skrivebordet.

Tag selv et kig på www.thingiverse.com eller besøg eventuelt all3dp.com, der også rummer en masse gode råd. Her finder man desuden en opdateret liste over nogle af de bedste sites, hvor man kan finde filer at føde sin sultne printer med https://all3dp.com/1/free-stl-files-3d-printer-models-3d-print-files-stl-download/




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere