Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

3D-print: Fra industri, rumfart og legetøj til hobbyfolkets krig mod covid-19

De første 3D-printere til privatbrug kunne ikke bruges til meget andet end at udskrive flossede legetøjsfigurer. Men moderne modeller gør det også let at udskrive værnemidler mod covid-19 eller dele til sin drone, båd, bil eller cykel – og en side som Thingiverse.com giver et godt billede af de mange muligheder.

I industrien har man længe brugt 3D-printere, CSC-fræsere og andre typer avanceret robotteknologi. Eksempelvis til at bygge prototyper eller til at fremstille reservedele, der ellers kan være dyre eller tidskrævende at bestille hjem.

For snart ti år siden indvarslede den tidligere Wired-redaktør Chris Anderson med sin bog ”Makers: The New Industrial Revolution” imidlertid en æra, hvor virksomheder og private designede og fremstillede produkter. Siden er vi kommet stadig tættere på.

I 2014 installerede astronauterne på den internationale rumstation en 3D-printer, så de kunne fremstille emner og værktøjer som et hurtigt alternativ til ellers eksorbitant kostbar luftfragt.

Senest var de tidlige faser af covid-19 med til at give teknologien endnu et gennembrud i offentligheden.

Her trådte tusindvis af 3D-printentusiaster verden over nemlig til og begyndte at fremstille ansigtsvisirer til de hårdt pressede hospitaler og deres kliniske personale.

Styk for styk var det mere kostbart end at få materiellet massefremstillet. Men da markedet ikke kunne følge med den pludselige og ekstreme efterspørgsel, var indsatsen med til at sikre forsyninger af de essentielle værnemidler og har helt sikkert reddet liv.

I det hele taget har 3D-printteknologien udviklet sig med stormskridt de seneste ti år.

Tidligere kunne printere til privatbrug primært fremstille temmelig flossede legetøjsmodeller. Men i dag er det tilgængelige udstyr – og udvalget af plastikfilament – af så høj kvalitet, at man selv kan fremstille produkter on demand, som kvalitetsmæssigt er på højde med støbte eller ekstruderede produkter fra en fabrik.

En af de aktuelt mere succesfulde fabrikanter, tjekkiske Prusa, udskriver således selv delene til deres printere og gør i øvrigt filerne frit tilgængelige på hjemmesiden. Det er open source i plastikform.

Men selv om 3D-print er blevet langt mere mainstream og tilgængelig end for få år siden, er der dog en betydelig læringsproces forbundet med at kaste sig over hobbyen. I valget af printer gør man således klogt i at alliere sig med venner eller bekendte, der selv kender lidt til modellerne (eller søge tilflugt i et af de talrige Reddit-fora om emnet).

Og når man videre til at lede efter egnede emner til print – eller vil man blot snuse lidt til mulighederne – er en side såsom Thingiverse.com et godt sted at begynde.

Her får man hurtigt et blik for de ufatteligt mange muligheder, en moderne 3D-printer tilbyder, for her er ganske enkelt filer til ethvert tænkeligt formål. Uanset om man vil udskrive en ny laptopholder, et stativ til kamera eller boremaskine og dele til sin drone, båd, bil eller cykel.

Eller hvis man ganske enkelt ønsker at have en model af en mut Baby Yoda stående på skrivebordet.

Tag selv et kig på www.thingiverse.com eller besøg eventuelt all3dp.com, der også rummer en masse gode råd. Her finder man desuden en opdateret liste over nogle af de bedste sites, hvor man kan finde filer at føde sin sultne printer med https://all3dp.com/1/free-stl-files-3d-printer-models-3d-print-files-stl-download/
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.