Artikel top billede

Det nye datacenter i Foulum uden for Viborg. (Foto: Apple)

Nu tænder Apple sit kæmpe datacenter i Viborg - og går i gang med at bygge kæmpevindmøller ved Esbjerg

Apple åbner torsdag for sit store datacenter i Foulum uden for Viborg. Samtidig sætter selskabet nu gang i byggeriet af det, der bliver til to af verdens største vindmøller ved Esbjerg.

Efter flere års byggeri og klargøring åbner Apple torsdag for sit datacenter i Foulum uden for Viborg.

"Apples datacenter i Viborg, der tilbyder netværks-support og datastorage til brugere i regionen, er nu i drift," meddeler selskabet torsdag.

I samme ombæring fortæller Apple, at selskabet nu sætter byggeriet af to store vindmøller ved Esbjerg i gang.

Ifølge selskabet bliver der tale om to af de største land-vindmøller i verden.

De bliver hver 200 meter høje og skal producere 62 GWh om året - nok til at dække strømbehovet for 20.000 boliger.

(Artiklen fortsætter under billedet)

“Strømmen, som produceres ved Esbjerg, vil understøtte Apples datacenter i Viborg, og al overskydende strøm vil gå ind i det danske strømnet,” meddeler selskabet.

De nye vindmøller kommer efter, at Apple for en måneds tid siden meddelte, at selskabet nu sigter efter at blive bæredygtigt på tværs af hele forretningen inden 2030.

Det kan du læse mere om her: Apple indleder ambitiøs klima-plan: Vil fjerne sit klimaaftryk på 10 år - se hvordan her

En vigtig del af Apples setup i Europa bliver nu datacenteret i Viborg, som Computerworld har besøgt flere gange under byggefasen.

Datacenteret kommer til at håndtere eksempelvis App Store, Apple Music, iMessage, Siri og Apples øvrige tjenester for det europæiske marked.

I første omgang har Apple opført en ud af i en række mulige serverhaller. Denne ene serverhal er på 35.000 kvadratmeter. Hertil kommer en lager- og administrationsbygning på 10.000 kvadratmeter.

Fuldt udbygget vil der være serverhaller på i alt 250.000 kvadratmeter på området, der i alt er på 100 hektar.

Datacenteret kommer således fuldt udbygget til at bestå af fire af de store haller haller plus to i hal' størrelse (om man så må sige).

Desuden bliver der forberedt til opførelse af yderligere to haller, hvis behovet skulle melde sig.

Serverhallen, der nu er bygget, er 14 meter høj, 80 meter bred og 360 meter lang - det samme som 3,5 fodboldbaner lagt i forlængelse af hinanden.

Du kan se billeder fra byggeprocessen i denne reportage fra 2017: Galleri: Apple har rejst den første kæmpe-hal i Viborg - se billederne her.

Datacenteret ligger klods op og ned ad jævnstrømsstation Tjele i Foulum, der forbinder strøm fra Norge med resten af Europa.

Apple betalte i sin tid via selskabet Oconee Limited 23 millioner kroner for byggegrunden til Viborg Kommune, og selskabet har under byggeriet i vid udstrækning anvendt lokal arbejdskraft.Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.