Bog: Vejen til succes er brolagt med slid, tvivl, flop og fiasko

I Shoe Dog fortæller den notorisk mediesky grundlægger af Nike historien om, hvordan et af verdens mest kendte brands gennem de første mange år konstant dansede på randen af konkurs

Forretningsmogulers og milliardærers erindringer er ofte en lidt forudsigelig monolog om, hvordan den enestående begavede og fremsynede hovedperson har brugt sit spændende og moralsk pletfri liv på at plukke fantastiske ideer og forretningsmuligheder ud af den rene luft.

Den slags bliver hurtigt anstrengende.

For sandheden bag vel nok alle succesfulde virksomheder er, at de første mange år har været stenhårdt slid. Samt at skuffelser og grundstøtte planer har stået i kø undervejs.

Det er dén historie, Nikes grundlægger Phil Knight fortæller i Shoe Dog, hvilket er med til at gøre bogen læsværdig og interessant.

Knight er kendt for at holde kortene tæt til kroppen. Men i sine erindringer lukker han op for posen og fortæller om alle de fejlskøn, han har været med til at foretage i tidens løb. Samt om de talrige nærdødsoplevelser, virksomheden har gennemgået.

Den notorisk mediesky grundlægger af et af verdens største brands fortæller også om den tvivl, han ofte har næret. Samt om den ofte velbegrundede frygt for total fiasko, ydmygelse og ruin, der fulgte ham og Nike gennem mange år.

Bogen er forfattet med let hånd, hvilket man nok bør tilskrive den erfarne ghostwriter, J.R. Moehringer. Men den bærer også præg af selvironi og ydmyghed, hvilket ikke er en selvfølge, når succesfulde amerikanske forretningsfolk åbner munden.

Skal man kritisere Shoe Dog for noget, er det dens primære fokus på Nikes tidlige år fra før virksomheden blev børsnoteret i 1980.

Derimod skøjter den lovligt let hen over tiden efter. Det er ellers interessante år, og det var netop i 80’erne og 90’erne, at virksomheden for alvor satte speederen i bund og blev til den globale succes, vi kender i dag.

Det var blandt andet her, at Nike var med til at gøre atleter som Tiger Woods og Michael Jordan til ultrakommercielle globale superstjerner gennem ekstremt lukrative sponsoraftaler.

Men det var også i disse år, at Nike løb ind i svært betændte sager om produktion under kummerlige løn- og arbejdsforhold i såkaldte ”sweatshops” i Sydøstasien.

Disse og en række andre forhold i virksomhedens nyere historie berører Knight kun kortfattet – eller slet ikke – hvilket er ærgerligt.

Når dét er sagt, så skal det dog konstateres, at Shoe Dog er en fornøjelse at læse.

For, som den kendte læsehest Bill Gates konstaterer i sin anmeldelse af bogen, så er den [..] a refreshingly honest reminder of what the path to business success really looks like. It’s a messy, perilous, and chaotic journey riddled with mistakes, endless struggles, and sacrifice. In fact, the only thing that seems inevitable in page after page of Knight’s story is that his company will end in failure.”

Det vil de fleste, der har læst Shoe Dog, nok være enig med Gates i.

Bogen er oversat til dansk.

Titel: Shoe Dog. Forfatter: Phil Knight (og J.R. Moehringer)
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Medarbejdere forlader Datatilsynet på stribe: "Der er rift om mine folk"
Interview: Der er rift om medarbejderne hos Datatilsynet, der i den seneste tid har oplevet, at mange har fået sig et nyt arbejde. "Det er glædeligt, at de kan bruges andre steder," siger direktør for Datatilsynet, Cristina Angela Gulisano.
Computerworld
Verdens tredjestørste smartphone-producent blacklistes af Trump-administrationen
Smartphoneproducenten Xiaomi er blandt de ni nytilkomne på Trump-administrationens sorte liste over kinesiske virksomheder, som amerikanerne ikke længere må investere i.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.