Artikel top billede

Bog: Vejen til succes er brolagt med slid, tvivl, flop og fiasko

I Shoe Dog fortæller den notorisk mediesky grundlægger af Nike historien om, hvordan et af verdens mest kendte brands gennem de første mange år konstant dansede på randen af konkurs

Forretningsmogulers og milliardærers erindringer er ofte en lidt forudsigelig monolog om, hvordan den enestående begavede og fremsynede hovedperson har brugt sit spændende og moralsk pletfri liv på at plukke fantastiske ideer og forretningsmuligheder ud af den rene luft.

Den slags bliver hurtigt anstrengende.

For sandheden bag vel nok alle succesfulde virksomheder er, at de første mange år har været stenhårdt slid. Samt at skuffelser og grundstøtte planer har stået i kø undervejs.

Det er dén historie, Nikes grundlægger Phil Knight fortæller i Shoe Dog, hvilket er med til at gøre bogen læsværdig og interessant.

Knight er kendt for at holde kortene tæt til kroppen. Men i sine erindringer lukker han op for posen og fortæller om alle de fejlskøn, han har været med til at foretage i tidens løb. Samt om de talrige nærdødsoplevelser, virksomheden har gennemgået.

Den notorisk mediesky grundlægger af et af verdens største brands fortæller også om den tvivl, han ofte har næret. Samt om den ofte velbegrundede frygt for total fiasko, ydmygelse og ruin, der fulgte ham og Nike gennem mange år.

Bogen er forfattet med let hånd, hvilket man nok bør tilskrive den erfarne ghostwriter, J.R. Moehringer. Men den bærer også præg af selvironi og ydmyghed, hvilket ikke er en selvfølge, når succesfulde amerikanske forretningsfolk åbner munden.

Skal man kritisere Shoe Dog for noget, er det dens primære fokus på Nikes tidlige år fra før virksomheden blev børsnoteret i 1980.

Derimod skøjter den lovligt let hen over tiden efter. Det er ellers interessante år, og det var netop i 80’erne og 90’erne, at virksomheden for alvor satte speederen i bund og blev til den globale succes, vi kender i dag.

Det var blandt andet her, at Nike var med til at gøre atleter som Tiger Woods og Michael Jordan til ultrakommercielle globale superstjerner gennem ekstremt lukrative sponsoraftaler.

Men det var også i disse år, at Nike løb ind i svært betændte sager om produktion under kummerlige løn- og arbejdsforhold i såkaldte ”sweatshops” i Sydøstasien.

Disse og en række andre forhold i virksomhedens nyere historie berører Knight kun kortfattet – eller slet ikke – hvilket er ærgerligt.

Når dét er sagt, så skal det dog konstateres, at Shoe Dog er en fornøjelse at læse.

For, som den kendte læsehest Bill Gates konstaterer i sin anmeldelse af bogen, så er den [..] a refreshingly honest reminder of what the path to business success really looks like. It’s a messy, perilous, and chaotic journey riddled with mistakes, endless struggles, and sacrifice. In fact, the only thing that seems inevitable in page after page of Knight’s story is that his company will end in failure.”

Det vil de fleste, der har læst Shoe Dog, nok være enig med Gates i.

Bogen er oversat til dansk.

Titel: Shoe Dog. Forfatter: Phil Knight (og J.R. Moehringer)
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere