Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Så tæt er Danmark på at være fuldt dækket af hurtige bredbåndsforbindelser

Danske husstande og virksomheder over næsten hele landet har adgang til hurtige bredbåndsforbindelser. Det viser en ny fremskrivning fra Energistyrelsen, der peger på, at der nogle steder i landet nu er "fuld dækning".

Danmark er snublende tæt på at have fuld dækning af lynhurtigt internet.

Det viser en ny fremskrivning fra Energistyrelsen, der peger på, at op mod 99 procent af alle boliger og virksomheder i midten af 2020 har adgang til bredbåndshastigheder på 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload.

Energistyrelsens fremskrivning bygger på den gruppe af danske boliger og virksomheder, der ikke har og ikke forventes at få adgang til de hurtige bredbåndsforbindelser.

I dag har 94 procent af danske boliger og virksomheder adgang til hastigheder på 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload.

Læs også: Danmarks teleminister slår fast: Denne gang skal Bredbåndspuljen sløjfes

Med fremskrivning på nu op til 98 til 99 procent vil det mange steder i landet kunne betragtes som fuld dækning.

Fremgangen svarer til et fald i restgruppen på næsten 100.000 bolig- og virksomhedsadresser – fra cirka 124.000 i dag til nu cirka 26.000 til 31.000 i midt 20’erne.

"Fremskrivningen af restgruppen viser, at vi i Danmark er på rette vej mod, at alle danskere får adgang til hurtigt bredbånd på mindst 100/30 Mbit/s. Og det skyldes jo primært, at vi i Danmark har en række særdeles ambitiøse selskaber, der investerer massivt i udrulningen af bredbånd. Det synes jeg, at vi skal glæde os over," lyder analysen fra vicedirektør i Energistyrelsen, Janni Torp Kjærgaard.

Hos Dansk Erhverv glæder man sig over udviklingen, men pointerer samtidig, at der fortsat er brug for at "tilskynde og fremme investeringerne" i hurtigt internet.

"Tele- og energiselskabernes udrulning af hurtigt bredbånd har fart på over hele landet til gavn for rigtig mange danskere. Selskabernes investeringer stiger markant, men der er fortsat brug for at tilskynde og fremme investeringerne, så endnu flere adresser kan få adgang til hurtigt bredbånd. Færre administrative barrierer og tidssvarende afskrivningsregler er vejen frem for at fastholde og styrke den gode udvikling," lyder det i en besked fra Poul Noer, chefkonsulent hos Dansk Erhverv, til Computerworld.

Nærmest hele Region Nordjylland er dækket

Energistyrelsens prognose viser, at der stort set ikke vil være nogen tilbage i Region Nordjylland uden adgang til hurtigt internet, mens de øvrige regioner ligger på omtrent samme niveau i forhold til den såkaldte restgruppe.

Fremskrivningen af restgruppen er foretaget på baggrund af en omfattende dialog med en række bredbåndsselskaber, som geografisk dækker stort set hele landet.

Estimaterne i fremskrivningen er primært baseret på de vurderinger, som selskaberne er kommet med i denne dialog, lyder det fra Energistyrelsen.

Læs også: Danskerne siger nej til de hurtige internetforbindelser selv om de ligger lige ude i vejsiden: Nu skal udviklingen vendes