FE advarer: It-kriminelle udnytter udbetaling af feriepenge til at stjæle personoplysninger

Tirsdag morgen er det muligt at søge om at få udbetalt sine indefrosne feriepenge. Men det er samtidig en oplagt mulighed for kriminelle til at få svindlet nogle oplysninger ud af danskerne.

Tusindvis af danske lønmodtagere står i disse timer i kø for at få udbetalt deres indefrosne feriepenge.

Men det er ikke kun lønmodtagerene, der glæder sig over, at der nu er udsigt til at få udbetalt sine indefrosne feriepenge.

It-kriminelle står nemlig samtidig på spring til at udnytte situationen til at få fingrene i danske NemID-koder og andre personoplysninger, når tusindvis af danskere skal på nettet for at få fingrene i deres feriepenge.

Læs også: Her er de største cybertrusler mod Danmark lige nu

Sådan lyder advarselen fra flere sider, blandt andet Forsvarets Efterretningstjenestes Center for Cybersikkerhed, der understreger, at det udelukkende er ATP, der udbetaler pengene.

Hos ATP, der står for udbetalingen af de indefrosne feriepenge, gør man det også klart, at man skal være forsigtig, når man ansøger om at få sine penge udbetalt.

"Vi ved, at nogle vil forsøge at franarre borgere deres NemID ved f.eks. at ringe og udgive sig for at være ATP. Vi opfordrer til, at man aldrig oplyser sit kortnummer eller NemID i telefonen, på SMS eller i mails. Man skal heller ikke svare på links, der kommer via på SMS eller i mails. ATP kommunikerer kun via borger.dk og e-Boks, som du selv skal logge ind på. Er du i tvivl, kan du altid henvende dig til vores kundeservice.," siger Anne Kristine Axelsson, koncernchef i ATP, i en meddelelse.

Svindlerne udnytter aktuelle emner
Samme advarsel kommer fra Spar Nord, hvor man ofte oplever at de it-kriminelle forsøger at få fat på kundernes oplysninger.

"Vi ser ofte, at svindlere er gode til at udnytte, hvad der er 'oppe i tiden' i forbindelse med at kontakte potentielle ofre. Eksempelvis har vi tidligere set det, når folk skal have penge tilbage i skat eller i forbindelse med coronasituationen, hvor svindlere i flere kommuner udgav sig for at være fra Jobcentret og franarrede borgerne deres NemID-oplysninger," fortæller afdelingsdirektør og presseansvarlig i Spar Nord Leif Lind Simonsen i en pressemeddelelse.

Ifølge Spar Nord er en af de typiske svindeltricks at påstå, at der er problemer med udbetalingen, og at man derfor skal udlevere sine oplysninger på en anden måde.

"Tidligere har det især været den ældre del af befolkningen, svindlerne har gået efter, men i forbindelse med udbetalingen af feriepenge er alle modtagere potentielle mål for svindelforsøg. Derfor gør vi også meget ud af at advare om ikke at give NemID-oplysninger eller andre personfølsomme oplysninger, hvis man bliver kontaktet i forbindelse med udbetalingen," lyder det fra Leif Lind Simonsen.

Læs også: Hackere udnytter statens hjælpepakker

Premium
IBM fortsætter offensiv opkøbsstrategi: Køber en af de største og ældste multicloud-leverandører i USA
IBM opkøber cloud-virksomheden MSP Taos. Det er blot det seneste opkøb fra IBM i jagten på de store cloud-giganter og falder i tråd med IBM's offensive hybrid cloud-strategi.
Computerworld
Verdens tredjestørste smartphone-producent blacklistes af Trump-administrationen
Smartphoneproducenten Xiaomi er blandt de ni nytilkomne på Trump-administrationens sorte liste over kinesiske virksomheder, som amerikanerne ikke længere må investere i.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.