FE advarer: It-kriminelle udnytter udbetaling af feriepenge til at stjæle personoplysninger

Tirsdag morgen er det muligt at søge om at få udbetalt sine indefrosne feriepenge. Men det er samtidig en oplagt mulighed for kriminelle til at få svindlet nogle oplysninger ud af danskerne.

Tusindvis af danske lønmodtagere står i disse timer i kø for at få udbetalt deres indefrosne feriepenge.

Men det er ikke kun lønmodtagerene, der glæder sig over, at der nu er udsigt til at få udbetalt sine indefrosne feriepenge.

It-kriminelle står nemlig samtidig på spring til at udnytte situationen til at få fingrene i danske NemID-koder og andre personoplysninger, når tusindvis af danskere skal på nettet for at få fingrene i deres feriepenge.

Læs også: Her er de største cybertrusler mod Danmark lige nu

Sådan lyder advarselen fra flere sider, blandt andet Forsvarets Efterretningstjenestes Center for Cybersikkerhed, der understreger, at det udelukkende er ATP, der udbetaler pengene.

Hos ATP, der står for udbetalingen af de indefrosne feriepenge, gør man det også klart, at man skal være forsigtig, når man ansøger om at få sine penge udbetalt.

"Vi ved, at nogle vil forsøge at franarre borgere deres NemID ved f.eks. at ringe og udgive sig for at være ATP. Vi opfordrer til, at man aldrig oplyser sit kortnummer eller NemID i telefonen, på SMS eller i mails. Man skal heller ikke svare på links, der kommer via på SMS eller i mails. ATP kommunikerer kun via borger.dk og e-Boks, som du selv skal logge ind på. Er du i tvivl, kan du altid henvende dig til vores kundeservice.," siger Anne Kristine Axelsson, koncernchef i ATP, i en meddelelse.

Svindlerne udnytter aktuelle emner
Samme advarsel kommer fra Spar Nord, hvor man ofte oplever at de it-kriminelle forsøger at få fat på kundernes oplysninger.

"Vi ser ofte, at svindlere er gode til at udnytte, hvad der er 'oppe i tiden' i forbindelse med at kontakte potentielle ofre. Eksempelvis har vi tidligere set det, når folk skal have penge tilbage i skat eller i forbindelse med coronasituationen, hvor svindlere i flere kommuner udgav sig for at være fra Jobcentret og franarrede borgerne deres NemID-oplysninger," fortæller afdelingsdirektør og presseansvarlig i Spar Nord Leif Lind Simonsen i en pressemeddelelse.

Ifølge Spar Nord er en af de typiske svindeltricks at påstå, at der er problemer med udbetalingen, og at man derfor skal udlevere sine oplysninger på en anden måde.

"Tidligere har det især været den ældre del af befolkningen, svindlerne har gået efter, men i forbindelse med udbetalingen af feriepenge er alle modtagere potentielle mål for svindelforsøg. Derfor gør vi også meget ud af at advare om ikke at give NemID-oplysninger eller andre personfølsomme oplysninger, hvis man bliver kontaktet i forbindelse med udbetalingen," lyder det fra Leif Lind Simonsen.

Læs også: Hackere udnytter statens hjælpepakker

Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Optimér netværket til håndtering af hybrid- og multicloud infrastruktur
I januar 2020 konstaterede Gartner, at cloudcomputing var blevet ”The New Normal” – og op gennem året gjorde Covid-19 det endda helt essentielt at være i stand til at drifte infrastrukturen helt eller delvist fra skyen. Situationen har tvunget virksomheder til hastigt at omstille eller gentænke deres driftsstrategi, og hybride infrastrukturmodeller er nu mere udbredte end nogensinde før. Men mange har også været nødt til at erkende, at den stigende kompleksitet – i særdeleshed på det netværks- og sikkerhedsbaserede felt – stiller helt nye krav til de organisationer, der anvender dem. Denne hvidbog går i dybden med nogle af de mest udbredte udfordringer, som disse transformationsscenarier stiller din organisation overfor. Den giver et solidt bud på, hvordan en netværkshub baseret på Interxion-teknologi gør det muligt at gentænke og optimere netværksinfrastrukturen. Særligt med henblik på at optimere den til at kunne håndtere en hybrid- eller multicloudbaseret infrastruktur.