Artikel top billede

Et forkert sat flueben var årsagen til at Sundhedsdatastyrelsen slettede tusindvis af mails

Sundhedsdatastyrelsen forklarer nu, hvordan det kunne gå til, at tusindvis af styrelsens mails ved en fejl blev slettet.

Det var angiveligt en it-medarbejdere, der krydsede en forkert boks af i Outlook, som var årsagen til at Sundhedsdatastyrelsen ved en fejl slettede store del af sit arkiv af sendte mails. Det skriver DR.

Vibeke van der Sprong, der er vicedirektør i Sundhedsdatastyrelsen, forklarer til DR, at en medarbejder lørdag den 22. august åbnede de centrale Outlook-indstillinger for alle styrelsens postkasser.

”Det var faktisk et lille flueben, der blev sat forkert. Uden nogen advarsel fra systemet. Konkret betød det, at i stedet for at gemme sendte mails for altid, så blev de slettet efter 30 dage. Fejlindstillingen betød, at alle afsendte mails indtil 30 dage forinden blev slettet,” forklarer Vibeke van der Sprong til DR.

It-medarbejderens fejl blev straks opdaget, og systemet blev sat til at genskabe de slettede mails fra backup-serveren, der var indstillet til at gemme kopier af alt i 30 dage.

Men backupserveren løb tør for oplysninger før, at det lykkedes at genskabe alle mails, skriver DR. Det skyldes ifølge vicedirektøren, at backupserverens gemmeindstillinger ved en fejl var blevet ændret fra 30 dage til kun 14 dage.

Styrelsen var ikke bekendt med ændringen, og Vibeke van der Sprong oplyser til DR, at de mange mails kunne være blevet reddet, hvis man fra starten af forløbet havde kendt til at tidsbegræningen blot var 14 dage.

Fejlen berører alle mails, der er sendt fra medarbejdere hos Statens Serum Institut og Sundhedsdatastyrelsen før 22. juli, men ifølge Sundhedsdatastyrelsen kan en stor del af de mails, som er sendt til andre offentlige myndigheder reddes.

Læs også: Statens Serum Institut har slettet alle sendte mails ved en fejl: "Det er dybt beklageligt"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere