Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Et forkert sat flueben var årsagen til at Sundhedsdatastyrelsen slettede tusindvis af mails

Sundhedsdatastyrelsen forklarer nu, hvordan det kunne gå til, at tusindvis af styrelsens mails ved en fejl blev slettet.

Det var angiveligt en it-medarbejdere, der krydsede en forkert boks af i Outlook, som var årsagen til at Sundhedsdatastyrelsen ved en fejl slettede store del af sit arkiv af sendte mails. Det skriver DR.

Vibeke van der Sprong, der er vicedirektør i Sundhedsdatastyrelsen, forklarer til DR, at en medarbejder lørdag den 22. august åbnede de centrale Outlook-indstillinger for alle styrelsens postkasser.

”Det var faktisk et lille flueben, der blev sat forkert. Uden nogen advarsel fra systemet. Konkret betød det, at i stedet for at gemme sendte mails for altid, så blev de slettet efter 30 dage. Fejlindstillingen betød, at alle afsendte mails indtil 30 dage forinden blev slettet,” forklarer Vibeke van der Sprong til DR.

It-medarbejderens fejl blev straks opdaget, og systemet blev sat til at genskabe de slettede mails fra backup-serveren, der var indstillet til at gemme kopier af alt i 30 dage.

Men backupserveren løb tør for oplysninger før, at det lykkedes at genskabe alle mails, skriver DR. Det skyldes ifølge vicedirektøren, at backupserverens gemmeindstillinger ved en fejl var blevet ændret fra 30 dage til kun 14 dage.

Styrelsen var ikke bekendt med ændringen, og Vibeke van der Sprong oplyser til DR, at de mange mails kunne være blevet reddet, hvis man fra starten af forløbet havde kendt til at tidsbegræningen blot var 14 dage.

Fejlen berører alle mails, der er sendt fra medarbejdere hos Statens Serum Institut og Sundhedsdatastyrelsen før 22. juli, men ifølge Sundhedsdatastyrelsen kan en stor del af de mails, som er sendt til andre offentlige myndigheder reddes.

Læs også: Statens Serum Institut har slettet alle sendte mails ved en fejl: "Det er dybt beklageligt"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Hvor står Danmark i forhold truslen fra DDoS?

22. marts 2023 | Læs mere


Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere