Et forkert sat flueben var årsagen til at Sundhedsdatastyrelsen slettede tusindvis af mails

Sundhedsdatastyrelsen forklarer nu, hvordan det kunne gå til, at tusindvis af styrelsens mails ved en fejl blev slettet.

Det var angiveligt en it-medarbejdere, der krydsede en forkert boks af i Outlook, som var årsagen til at Sundhedsdatastyrelsen ved en fejl slettede store del af sit arkiv af sendte mails. Det skriver DR.

Vibeke van der Sprong, der er vicedirektør i Sundhedsdatastyrelsen, forklarer til DR, at en medarbejder lørdag den 22. august åbnede de centrale Outlook-indstillinger for alle styrelsens postkasser.

”Det var faktisk et lille flueben, der blev sat forkert. Uden nogen advarsel fra systemet. Konkret betød det, at i stedet for at gemme sendte mails for altid, så blev de slettet efter 30 dage. Fejlindstillingen betød, at alle afsendte mails indtil 30 dage forinden blev slettet,” forklarer Vibeke van der Sprong til DR.

It-medarbejderens fejl blev straks opdaget, og systemet blev sat til at genskabe de slettede mails fra backup-serveren, der var indstillet til at gemme kopier af alt i 30 dage.

Men backupserveren løb tør for oplysninger før, at det lykkedes at genskabe alle mails, skriver DR. Det skyldes ifølge vicedirektøren, at backupserverens gemmeindstillinger ved en fejl var blevet ændret fra 30 dage til kun 14 dage.

Styrelsen var ikke bekendt med ændringen, og Vibeke van der Sprong oplyser til DR, at de mange mails kunne være blevet reddet, hvis man fra starten af forløbet havde kendt til at tidsbegræningen blot var 14 dage.

Fejlen berører alle mails, der er sendt fra medarbejdere hos Statens Serum Institut og Sundhedsdatastyrelsen før 22. juli, men ifølge Sundhedsdatastyrelsen kan en stor del af de mails, som er sendt til andre offentlige myndigheder reddes.

Læs også: Statens Serum Institut har slettet alle sendte mails ved en fejl: "Det er dybt beklageligt"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Derfor er SAP ramt af kæmpe nedtur trods stor stigning i indtjeningen
ComputerViews: Mægtige SAP’s markedsværdi er på et øjeblik styrtdykket i den største enkeltstående nedtur for selskabet siden 1999. Selskabet er krise. Se her hvorfor.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan: Beskyt virksomheden effektivt mod mailbårne angreb
Mailserveren er rykket i skyen, typisk i form af Office 365, men det er truslerne også. For trods højt sikkerhedsniveau hos Microsoft er virksomhederne mindst lige så udsat for mailbårne cyberangreb som førhen. Enten i form af social engineering – hvor angriberne prøver at lokke adgangsgivende informationer ud af medarbejderne, i form af phishing eller gennem deciderede malwareangreb. Dertil kommer forsøg på svindel i form af eksempelvis CEO-fraud, falske fakturaer og meget andet. Denne hvidbog giver et opdateret overblik over angrebsformerne og konkrete bud på, hvordan du bedst forebygger, at din virksomhed rammes.