Statens Serum Institut har slettet alle sendte mails ved en fejl: "Det er dybt beklageligt"

Alle sendte mails fra Statens Seruminstitut og Sundhedsdatastyrelsen er blevet slettet, hvis de er sendt før 22. juli, oplyser de to myndigheder.

Ved en fejl er alle mails der er sendt fra medarbejdere hos Statens Serum Institut og Sundhedsdatastyrelsen før 22. juli blevet slettet.

Det oplyser de to myndigheder i en meddelelse.

"Der er sket dybt beklagelige og utilsigtede fejl, som vi påtager os det fulde ansvar for. Vi gør alt, hvad vi kan for at mindske konsekvenserne og er i gang med at genskabe så mange mails som muligt, blandt andet ved hjælp af en teknisk løsning. Vi vurderer, at vi vil kunne finde de fleste mails igen og har samtidig fokus på, hvordan vi forhindrer, at noget lignende sker igen," siger vicedirektør i Sundhedsdatastyrelsen Vibeke van der Sprong ifølge meddelelsen.

De slettede mails kan betyde, at styrelserne ikke har mulighed for at give svar på aktindsigt i tidligere sager eller gennemgå fuldt ud, hvad medarbejdere tidligere har givet af svar.

Det gælder også sager om Covid-19.

"Store dele af SSI’s medarbejdere har været og er fortsat under et ekstraordinært stort arbejdspres, hvor det ikke har været muligt løbende at journalisere alt materiale, hvorfor en del af instituttets historik om perioden var i de slettede, sendte mails. Det finder vi uheldigt," lyder det fra vicedirektør i Statens Serum Institut Ole Jensen.

Læs også: Styrelse får hård kritik for manglende it-sikkerhed trods massive investeringer: Her er direktørens svar

Kan findes hos modtageren
En stor mængde af de forsvunde mails kan du reddes, hvis de er sendt til en anden offentlig myndighed.

På den måde kan Sundhedsdatastyrelsen nemlig finde dem hos den myndighed, der har modtaget mailen.

Styrelsen anslår at det er størstedelen af de slettede mails, der vil kunne findes frem igen på den måde.

I meddelelsen skriver Sundhedsdatastyrelsen, at man har iværksat flere tiltag for at sikre, at det ikke kan ske igen. Det fremgår ikke nærmere præcis, hvad ændringerne bliver, men Sundhedsdatastyrelsen skriver, at man blandt andet vil ændre politikker på området.

Sagen er desuden blevet meldt til Datatilsynet, der herefter skal tage stilling til, om de slettede mails udgør et brud på GDPR.

Læs også:

Sundhedsdatastyrelsen får endnu engang kritik for dårlig it-sikkerhed: “Fortsat alvorlige mangler i it-systemer”

Statens Serum Institut stopper for dataoverførsler efter hård kritik: Har ikke styr sine databehandler-aftalerPremium
Så mange millioner betaler Knowit for Creuna: Dansk Creuna-boss bliver chef for ny Knowit-organisation med 100 ansatte
Interview: Roar Nissen skal efter mere end 13 år hos Creuna stå i spidsen for den samlede danske afdeling i det kommende Knowit Experience-selskab. Bliv klogere på planerne, efter den norske Knowit-koncern har købt Creuna, her.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan: Fem måder at sikre dine medarbejdere på hjemmekontoret
Gennem de seneste år har arbejde hjemmefra vundet langt større gehør, selv i relativt traditionelt indstillede virksomheder, og med Covid-19 blev det i perioder en uomgængelig del af hverdagen. Men alt tyder på, at et langt mere fleksibelt arbejdsliv er kommet for at blive, også når corona slipper sit greb. Hjemme er medarbejderne – og i særdeleshed de systemer og data, de har adgang til – imidlertid langt mere udsatte for cyberangreb end bag virksomhedens firewall og andre sikkerhedsforanstaltninger. På den ene side er der altså behov for let og fleksibel adgang til centrale værktøjer og en udstrakt grad af self-service. På den anden side er det helt afgørende at sikre medarbejder, data og systemer mere grundigt end hidtil – også udenfor virksomhedens eget netværk. I denne hvidbog kan du læse mere om, hvordan værktøjerne i RSA SecurID Access kan være med til at løfte opgaven.