Cyberkriminelle lammede Telenor med DDoS-angreb: Ville afpresse selskabet for millioner

Norske Telenors hjemmeside og e-mail-tjeneste er blevet lagt ned af cyberkriminelle, der kræver at få udbetalt en sum i bitcoin, hvis selskabet ikke vil rammes igen.

Den norske telegigant Telenor blev den 12. oktober ramt af et stort cyberangreb, hvor selskabet blev afkrævet millioner af kroner i løsepenge.

Ifølge selskabet er det den cyberkriminelle-gruppering Lazarus Group, der er mistænkt for at stå bag angrebet mod Telenor samt en række andre lignende angreb mod virksomheder over hele verden.

Læs også: Europol: Her er de største cyber-trusler mod Europa

Stod på i tre timer
Angrebet mod Telenor var et denial of service-angreb - også kendt som et DDoS-angreb - hvor man forsøger at overbelaste offerets it-systemer ved at sende store mængder trafik afsted mod dem.

Telenor oplyser, at trafik i et omfang af 400 gbps blev rettet mod selskabets systemer i en periode på tre timer.

Angrebet fik den konsekvens, at blandt andet Telenors hjemmeside, selskabets e-mails-service og en række andre tjenester var utilgængelig.

Telenors kerneydelser var til gengæld uberørte af angrebet. Selskabets mobilnet og bredbånds-net gik således fri, og dermed kunne Telenor-kunderne på trods af angrebet ufortrødent fortsætte med at surfe, ringe og sende sms-beskeder.

“Vi har gode rutiner for at håndtere DDoS-angreb uden store konsekvenser. Den måde, et angreb på netop DNS-infrastrukturen bliver håndteret på, har dog nogle bivirkninger, men vi kigger hele tiden på, hvordan vi kan forbedrer håndteringen,” lyder det fra Telenors norske topchef Petter-Børre Furberg i en pressemeddelelse.

Kræver 20 bitcoin
Kort tid efter angrebet opdagede Telenor et trusselsbrev, hvor det blev oplyst, at angrebet blot var en forsmag på, hvad der ellers vil ramme selskabet.

Bagmændene kræver således, at Telenor betaler 20 bitcoin til bagmændene, hvilket svarer til cirka 2 millioner norske kroner eller 1,6 millioner danske koner, hvis selskabet ikke vil rammes igen.

Telenor oplyser, at selskabet vil anmelde angrebet til politiet.

Du kan læse mere om hændelsen hos Telenor her.

Læs også:
Telenor henter flere kunder, men tjener færre penge på roaming


mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Hvor klogt er dit netværk?
Er dit netværk klar til fremtiden? Nye tider kræver fleksibilitet. I denne eGuide får du en håndfuld konkrete eksempler på, hvordan du kan optimere og fremtidssikre virksomhedens netværk.