Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Ny it-uddannelse ser dagens lys i Aarhus / 16 kommuner stifter it-fællesskab / Apple-regnskab overrasker positivt

Ny it-uddannelse ser dagens lys i Aarhus. 16 kommuner stifter it-fællesskab. Apple-regnskab overrasker positivt. Danskere er dem, der gamer mindst. Tim Cook fylder rundt.

Vi er noget til ugens sidste arbejdsdag og dermed også den sidste morgen-briefing i denne omgang.

Det er endnu engang Jakob Schjoldager der har sammensat dagens korte it-nyheder her til morgen.

Ny it-uddannelse ser dagens lys i Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus har taget hul på en helt ny professionsuddanelse inden for it-arkitektur.

Professionshøjskolen har besluttet sig for at åbne den nye uddannelse på grund af den store mangel på it-professionelle i erhvervslivet.

Derfor bliver den nye uddannelse også hilst velkommen fra netop erhvervslivet.

"Der er et stort behov for en uddannelse der har fokus på både teknologi, forretning og lederskab i bred betydning og som henvender sig til en ny målgruppe af potentielle studerende," siger Delivery Project Executive hos IBM, Anita Jacobsen, i en meddelese.

Og det er netop planen med uddannelsen der er udviklet i samarbejde med erhvervslivet.

"Vi håber, at vi med denne uddannelse kan få unge, der normalt ikke overvejer en teknologisk tung uddannelse, til at åbne øjnene for it-fagets mange muligheder og gøre karriere i en branche, der i den grad mangler hænder," siger uddannelseschef Gert Simonsen, i meddelelsen.

De første studerende kan se frem til studiestart 1. februar 2021.

16 kommuner stifter it-fællesskab

I Midtjylland er 16 kommuner gået sammen i et nyt arbejdsfællesskab de har kaldt GovTech Midtjylland.

Det nye fællesskab skal blandt andet købe og dele erfaringen inden for teknologi, og er dannet i netværket for kommunaldirektører kaldt KD-Net.

"KD-Net arbejder netop for at styrke sammenhængskraften mellem kommunerne i regionen og det er derfor kun naturligt, at GovTech Midtjylland fødes i regi af KD-Net med stærk opbakning fra kommunerne”, afslutter Jesper Kaas Schmidt, formand for KD-Net og kommunaldirektør i Randers Kommune, i en pressemeddelelse.

Apple-regnskab overrasker positivt

Den amerikanske it-gigant Apple overrasker positivt med sit seneste kvartalsregnskab.

Selskabets salg af iPhones har dog været noget trægt fordi de fleste brugere venter på den kommende iPhone 12. Salget af iPhones faldt med mere end 20 procent de seneste tre måneder.

Men det lykkedes selskabet at trække resultatet op på salg af Macs og tilbehør som de populære høretelefoner Airpods.

Det skriver CNBC.

Apples fjerde forskudte regnskabskvartal ender med en omsætning på imponerende 64,7 milliarder dollar. Det svarer til over 410 milliarder danske kroner. Det er en stigning på en milliard dollar sammenlignet med året før.

Selvom salget er faldet udgør iPhone-omsætningen 26 milliarder dollar de seneste tre måneder.

Danskere er dem, der gamer mindst

Selvom Counter Strike holdet Astralis efterhånden er kendt blandt de fleste i Danmark, så er vi blandt dem, der spiller færrest videospil.

Det viser en undersøgelse fra analyseinstituttet YouGov, der har spurgt borgere i en række lande, om de spiller video- eller mobilspil.

Det svarer kun 44 procent af de adspurgte danskere, og det er det mindste tal i undersøgelsen.

Derefter kommer nordmændende hvor 45 procent svarer ja til, at de spiller videospil eller gamer.

Det er spillene på telefonen, der er de mest populære på tværs af landene. Her svarer 58 procent, at de spiller spil på mobil eller tablet, mens 31 procent gamer på en PC.

Tim Cook fylder rundt

Vi slutter dagens morgen-briefing af med en rund fødselsdag.

Apples topchef Tim Cook kan nemlig fejre sin 60 års fødselsdag på søndag.

Cook overtog som bekendt styringen af milliard-selskabet i 2011 efter, at medstifteren Steve Jobs døde af kræft i en alder af bare 56 år.

De seneste ni år med Tim Cook i spidsen er det dog kun gået frem for Apple, der for nyligt har lanceret en helt stribe af nye produkter.