Artikel top billede

Star Wars tilbage til rødderne med støv, snavs og anløbne typer

The Mandalorian er en velproduceret og underholdende blanding af seriewestern og rumslagsmål. Bare alle nyere Star Wars-film havde været skåret over samme skabelon.

Forventningerne var enorme i efteråret 1999. Endelig ville George Lucas vise, hvad han kunne, når der var seriøse budgetter, computergenererede special effects og skuespillere i verdensklasse på bordet. 16 års ulidelig venten var forbi, og udklædte fans holdt døgnvagt foran biograferne for at få de allerførste billetter.

Men, men, men… Star Wars: The Phantom Menace var småkedelig, replikkerne kiksede og den lille dreng, der siden skulle blive til mægtige Darth Vader, lige et nummer for kæk og nævenyttig. Dertil kom – uha! – snotirriterende Jar-Jar Binks.

De to efterfølgende film var ikke meget bedre. Star Wars var blevet en oppustet og selvfed cashcow. Mange sad tilbage med så flad en smag i munden, at ikke engang de senere og markant bedre Star Wars 7-9 samt en række enkeltstående mellemtitler helt kunne dulme skuffelsen.

Så hvorfor nu bruge tid på The Mandalorian på Disney Plus? Primært fordi serien er bragende god underholdning og bringer Star Wars-universet tilbage til rødderne.

Den gennemgående historie kan stå på bagsiden af en serviet: Dusørjæger kidnapper et barn for nogle lede typer, men tager i stedet den lille til sig.

De grumme Imperials

I hver episode skal ”Mando” slås for at beholde barnet, der ligner en spæd Yoda, mens han prøver at komme en smule tættere på mysteriet om dets ophav. Undervejs navigerer han mellem grumme Imperials samt skruppelløse skurke og finder hjælp og allierede, hvor han kan. Også selv om det undertiden betyder, at han må rode rundt på den forkerte side af loven.

Hver episode varer en lille times tid og slutter gerne med en cliffhanger. Det er med til at gøre The Mandalorian til en blanding af rumeventyr og klassisk seriewestern.

Dertil kommer fine bipersoner og gæsteskuespillere, klædelig selvironi – Stormtroopers kan bare ikke ramme! – og gensyn med mange af de elementer, der gjorde de første Star Wars-film til popkulturelle ikoner.

Hovedpersonen (og hans rustning) stammer eksempelvis fra samme krigerkaste som Boba Fett, en af de mest elskede bipersoner i den oprindelige trilogi.

The Mandalorian er flagskib for Disney Plus og har været rasende kostbar at producere; én episode koster angiveligt 15 millioner dollars. Men effekterne får ikke lov at stjæle billedet, og de fleste locations og medvirkende fremstår støvede, slidte og en smule anløbne.

Undervejs forventer man faktisk at se en bagstiv Han Solo hænge ud i en snusket bar på Tatooine. Det sker næppe, men er heller ikke decideret umuligt. The Mandalorian foregår trods alt kun fem år efter Return of the Jedi.

Sæson tre på vej

Serien havde amerikansk premiere sidste år, men er først nu kommet til Danmark med Disney Plus. Det har været en lang ventetid, men til gengæld har sæson to netop nået at få premiere. Så der venter mange timers underholdning, hvis man ikke allerede følger Mando og Baby Yoda. Produktionen af sæson tre er også i fuld sving.

The Mandalorian er det helt store slagnummer for Disney Plus, og man har ikke ønsket at overlade for meget til tilfældighederne. Det viser sig bl.a. i valget af solide Jon Favreau som serieskaber.

Hovedrollen som Mando eller Din Djarin, som dusørjægeren faktisk hedder, spilles af Pedro Pascal. Ham vil mange huske i rollen som benhårde Oberyn ”The Viper” Martell, der kom grueligt slemt af dage i Game of Thrones.

Her hører man dog kun hans stemme, for en rigtig Mandalorian tager aldrig sin hjelm af. Sådan er det bare. Eller ”This Is The Way,” som de konstaterer.

Se traileren til sæson ét her https://youtu.be/aOC8E8z_ifw

Total: The Mandalorian. Kan streames på Disney Plus (hele sæson 1, sæson 2 frigives løbende)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere