Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Nu går det løs med black friday – men pas på alle kopiprodukterne / Danske virksomheder i stor cyber-sikkerhedsøvelse / Teleselskaber går glip af milliarder / Udenlandske webshops kan gå fri for ny pakkeafgift

Nu går det løs med black friday – men pas på alle kopiprodukterne. Danske virksomheder i stor cyber-sikkerhedsøvelse. Teleselskaber går glip af milliarder. Udenlandske webshops kan gå fri for ny pakkeafgift. Dansk forsker: Stor tillid til Airbnbs børsnotering, og så er det i dag, at du kan hente et digitalt kørekortet ned på din smartphone.

Godmorgen.

Her kommer tirsdagens morgen-briefing fra Computerworld.

På torsdag fejrer amerikanerne thanksgiving, og det betyder samtidig, at årets store indkøbsdag, black friday, bliver skudt i gang dagen efter.

Men du skal tænke dig om, før du lader dig friste af et godt tilbud, lyder det i en ny advarsel fra Toldstyrelsen.

Nu går det løs med black friday – pas på kopiprodukter

Traditionen tro vil det i denne uge være muligt at lade sig friste af en række gode tilbud.

Men ifølge Toldstyrelsen bør du være på vagt overfor black friday tilbud, der er lidt for gode til at være sande. Især når du shopper forbrugerelektronik på nettet.

"Som forbruger kan man beskytte sig, hvis man bruger sin sunde fornuft på netbutikker, lige som man ville, hvis det var fysiske butikker. Hvis et tilbud er for godt til at være sandt, skal man tænke sig om, for man ved ikke, hvad man risikerer at modtage af skjulte overraskelser med et kopiprodukt i postkassen," siger Henrik Pagh Kold, kontorchef i Toldstyrelsen, til styrelsens hjemmeside

Toldstyrelsen oplyser, at den gennem de seneste fem år har oplevet en firedobling i antallet af sager med kopivarer, og alene i årets første seks måneder har styrelsen registreret over 3.600 sager.

Ifølge styrelsen er det især forbruger-elektronik, der bliver kopieret. Tilbehør til mobiltelefoner er den mest udbredte kategori af kopivarer, som bliver konfiskeret af Toldstyrelsen. Herefter følger computerudstyr og dernæst høretelefoner og højttalere.

Danske virksomheder i stor cyber-sikkerhedsøvelse

Torsdag medvirkede danske virksomheder fra seks forskellige kritiske sektorer i et otte timer lang simuleret cyberangreb.

En af de virksomheder, der medvirkede var den danske bank-leverandør BEC.

BEC skriver på sin hjemmeside, at målet var at undersøge og teste, hvordan kommunikation og vidensdeling mellem myndighederne og erhvervslivet vil fungere i et scenarie, hvor Danmark bliver ramt af et stort landsdækkende cyberangreb, som påvirker flere sektorer samtidig.

I øvelsen medvirkede BEC, BEC’s kunder, Center for Cybersikkerhed samt en række myndigheder og virksomheder fordelt på seks forskellige kritiske sektorer.

”Vi fik vigtig viden, som vi kan bruge til at forbedre den operationelle koordinering på tværs af de seks kritiske sektorer. Det er et vigtigt skridt på vejen mod et mere sikkert digitalt Danmark. Ved at træne sammen står vi alle bedre forberedt,” siger Thomas Lund Sørensen, chef for Center for Cybersikkerhed til BEC’s hjemmeside.

Danske teleselskaber går glip af milliarder

De danske teleselskaber kan hente otte milliarder kroner ekstra på det danske marked, hvis de bliver bedre til at foretage krydssalg.

Det vil sige, at de eksempelvis bliver bedre til at koble streamingydelser med deres traditionelle produkter.

Det vurderer den globale managamentkonsuletvirksomhed Kearney, der i en ny analyse har gennemgået det danske streamingmarked.

”Danskerne har en klar præference for at købe teleløsninger hos samme udbyder, og den præference muliggør et større krydssalg på tværs af produkter, end man ser på markedet i dag. Det gælder især underholdningsprodukter. I dag bruger den gennemsnitlige dansker 272 kroner om måneden på medier og underholdning, men potentialet er der til at hæve det beløb til 341 kroner, hvis teleselskaberne blandt andet bliver bedre til at sikre stærke streamingpakker for produkter som film, spil og lydbøger,” siger Jonatan Matsson, partner i Kearney med europæisk ansvar for kommunikation, medier og teknologi, ifølge en pressemeddelelse.

Udenlandske webshops kan gå fri for ny pakkeafgift

Regeringen ønsker at indføre en ny pakkeafgift, der skal være med at til holde hånden under Postnords brevomdeling.

Men ifølge erhvervsmediet Finans møder det nu kraftig kritik fra erhvervsorganisationen DI.

Afgiften vil ramme alle pakker, der bliver distribueret inden for landets grænser, men på grund af internationale postaftale vil eksempelvis mange kinesiske webshops gå fri.

”Det groteske er jo, at mange af de udenlandske e-handelsfirmaer, som sender pakker til Danmark, netop ikke rammes. Det skal også ses, i lyset af at der sendes uendeligt mange pakker hver eneste dag,” siger Lars Sandahl Sørensen, direktør for DI, til Finans.

DI vurderer overfor Finans, at afgiften, hvis den bliver indført, vil lande på omkring 1 krone.

Dansk forsker: Stor tillid til Airbnbs børsnotering

Airbnb står foran en børsnotering midt under en pandemi, der især har ramt rejsebranchen hårdt.

Men ikke desto mindre er der stor tillid Airbnbs børsintroduktion, vurderer Søren Juul Jørgensen, professor på Stanford University og tidligere chef for Innovation Center Denmark i Silicon Valley , ifølge Børsen.

“Airbnb er guldstandard herude og i Silicon Valley er det arketypen på den succesfulde startup. Der er generel tillid til dem, og de er velanskrevne her. De har vist, at de fortsat kan innovere, eksekvere og skalere,” siger han til Børsen.

Om dagen I dag: AOL køber Netscape

Den 24. november 1998 købte den amerikanske internetudbyder internetbrowseren Netscape for 4,2 milliarder dollar.

Netscapes browser, Navigator, sad i mange år tungt på det spirende marked for internet-browsere, men blev i slutninge af 90’erne udkonkurreret af Microsoft Internet Explorer

Computerworld senere i dag

Det er i dag, at det digitale kørekort bliver frigivet, og dermed kan du med mobilen i lommen trygt sætte dig bag rattet, selvom du har glemt pungen med kørekortet hjemme på køkkenbordet.

Du kan allerede læse om det i denne artikel, men følg også med på Computerworld senere på morgenen, hvor vi vil bringe en mere detajleret gennemgang af den nye app.

Læs også: Prøvekørt: Det nye digitale kørekort overrasker positivt med et lille strejf af magi