Artikel top billede

Denne mobilprocessor kommer sandsynligvis til at regere i Android-toppen

Chip-specialisten Qualcomm løfter sløret for næste års top-komponent: Processoren Snapdragon 888

Der bliver altid holdt særligt øje med chip-specialisten Qualcomm sidst på året, for det er typisk der, hvor den amerikanske producent typisk løfter sløret for de processorer, der kommer til at dominere i næste års mobiltelefoner.

I år er ingen undtagelse, hvor selskabet disker op med en ny generation af sin Snapdragon 800-serie, døbt Snapdragon 888.

Her bydes for det første på et brud med tidligere generationer 845, 855, 865 og 875 navne, for i stedet at hedde tre gange otte, et lykketal ifølge kinesisk overtro, skriver netmediet Ars Technica.

Det kan også være, at der refereres til de otte regnekerner ombord, som yder på tre forskellige perfomance-niveauer i en såkaldt ”1+3+4” konfiguration.

Her finder man en ekstra højtydende ’Cortex X1’ kerne assisteret af tre lidt mere strømvenlige ’Cortex A78’ kerner. Disse suppleres til sidst af fire strømbesparende regnekerner, hvis opgave er at minimere strømforbruget, når performance-behovet er lavt. De grafiske evner er sikret af en ny GPU døbt ’Adreno 660’

Til sammen skulle det ifølge producenten sikre op til 30 procent højere ydelse end i den nuværende top-chip fra selskabet, Snapdragon 875. Når det gælder spil, skulle ydelsen endda være op til 35 procent højere end tidligere.

Indbyggede godter

Ud over at lægge et højere ydelsesniveau for dagen, er Snapdragon 888 den første mobilprocessor fra selskabet, der er printet med den strømvenlige fem nanometer litografi.

Dertil kommer nye tilslutningsevner, såsom et indbygget 5G-modem, understøttelse af den nye wi-fi 6E standard samt Bluetooth 5.2.

Med den nye 5nm teknologi samt det indbyggede 5G-modem giver det 888-processor gode chancer for at være langt mere strømvenlig i brug, noget der potentielt kan forlænge driftstiden på batteri.

En anden type opgaver, der vil blive løst hurtigere på den nye chip er AI-assisterede opgaver. Her får den processor en spritny Hexagon 780 neural co-processor, der skulle levere tre gange højere ydelse per watt ifølge selskabet.

Næste kvartal

Qualcomm røber ikke noget om, hvilke telefoner der får den nye processor ombord, men som netmediet Ars Technica skriver, er Samsung kommende Galaxy S21 ultra mobil en sandsynlig kandidat til at blive først med chippen som ellers kan forventes at blive udbredt blandt toptelefoner med Android styresystemet ombord.

Samsung Galaxy S21 Ultra forventes at debutere i første kvartal 2021.

Læs også: Huawei tvinges til at stoppe med at producere top-chip til smartphones: USA blokerer