Artikel top billede

Dansk kommune politianmeldt: Digitalt sikkerhedsbrud har fået store konsekvenser for familie

Guldborgsund Kommune er blevet politianmeldt af Datatilsynet efter et sikkerhedsbrud via digital post.

Det fik store konsekvenser for en familie, da Guldborgsund Kommune ved en fejl begik et alvorligt sikkerhedsbrud.

Derfor er kommunen nu blevet indstillet til en bøde på 50.000 kroner og er blevet anmeldt til politiet af Datatilsynet.

Det skriver Datatilsynet på sin hjemmeside.

I sagen havde den danske kommune ved en fejl sendt oplysninger om et barns opholdssted til en far, der er var blevet frakendt forældremyndigheden til barnet.

Oplysningerne fremgik af en afgørelse, der blev fremsendt til barnets far via Digital Post.

Læs også: Ny plan: Sådan vil Datatilsynet blive bedre til at vurdere, hvor der er størst risici for brud på GDPR

Fik store konsekvenser

Fejlen har ifølge Datatilsynet haft store konsekvenser for familien og barnet, der ikke havde fået besked om fejlen og derfor ikke kunne tage forholdsregler.

"Det er vigtigt, at borgere kan være trygge, når deres oplysninger behandles af kommunen. Hvis det alligevel sker, at kommunen i en sag som denne, hvor konsekvenserne for borgeren er store, får sendt en afgørelse til en forkert modtager, er det vigtigt, at kommunen hurtigt begrænser skadevirkningerne. Og dette gælder i særdeleshed, når konsekvensen ved uautoriseret adgang er særlig høj for borgeren," oplyser Frederik Viksøe Siegumfeldt, kontorchef i Datatilsynet, til Datatilsynets hjemmeside.

Det er Datatilsynets vurdering, at Guldborgsund Kommune har overtrådt persondateforordningens artikel 83, stk 9.

Datatilsynet skriver på sin hjemmeside, at der i umålingen af bødens størrelsen er lagt vægt på overtrædelsens karakter og alvor, men at den også er blevet vejet op mod kommunens størrelse.

Efter politianmeldelsen er det nu politiets opgave at undersøge sagen og vurdere om, der skal rejses sigtelse og udstedes en bøde, som det er blevet anbefalet af Datatilsynet.

Læs også: Datatilsynet har udført 15 tilsyn i november: Her er afgørelsernePremium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.