Så er det Facebooks tur til at få med den store hammer i USA: Alvorligt søgsmål for ulovligt monopol med krav om opløsning

USA føderale konkurrencemyndigheder og flere end 40 stater står bag helt nye massive søgsmål mod Facebook for ulovlig monopolvirksomhed med krav om frasalg af Instagram og WhatsApp.

Techgiganterne er under voksende pres verden over på grund af deres voldsomme indflydelse på markedskræfterne, og presset vokser nu også ret voldsomt i deres eget hjemland USA.

USA’s konkurrencemyndigheder og flere end 40 amerikanske delstater hiver nu Facebook i retten for ulovlig monopolvirksomhed og kræver, at Facebook frasælger Instagram og WhatsApp. Det skriver New York Times.

Efterforskningen bag søgsmålet, som har taget halvandet år, viser angiveligt, at Facebook opkøbte konkurrenterne for at cementere sin dominans blandt sociale medier, og at det på ulovlig vis blev brugt til at knuse konkurrencen.

Sagsøgerne kalder Facebook for et slags monster med kontrol over verdens tre mest populære sociale medier. Ud over frasalg af Instagram og WhatsApp kræver de, at Facebook pålægges nye restriktioner for fremtidige opkøb.

“I næsten ti år har Facebook udnyttet sin dominans og monopol-kræfter på at knuse mindre rivaler og på at fjerne konkurrence til skade for alle de daglige brugere”, siger Letitia James, statsanklager i New York.

Hun har stået i spidsen for de over 40 staters efterforskning i sagen, som er foregået parallelt med den efterforskning, de føderale myndigheder har udført.

Søgsmålet mod Facebook kommer blot to måneder efter, at det amerikanske justitsministerium anlagde sag mod Google for ulovlig monopolvirksomhed. Dette søgsmål indeholder dog ingen krav om frasalg af virksomheder.

President Trump har gentagne gange anklaget techgiganterne for at have for stor indflydelse, og den nyvalgte præsident Biden har givet udtryk for samme synspunkt.

New York Times skriver, at der er mindst et nyt amerikansk søgsmål på vej mod Google i samme liga inden årsskiftet.


mest debatterede artikler

Premium
Nordea flytter 267 it-stillinger til Indien: 125 danske it-ansatte mister jobbet
Nordea og Finansforbundet har nu indgået en endelig aftale om, hvor mange it-ansatte der bliver nedlagt i Danmark. Det samlede antal er dermed reduceret med 100 i forhold til det oprindelige oplæg.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
IDC – styrken af en hybrid cloud strategi
Cloud computing er blevet en integreret del af forretningsstrategi og it-arkitektur for mange virksomheder i løbet af det sidste årti. Brugen af cloud er blevet udbredt, fordi virksomheder vil indføre nye forretningsmodeller, udtrække værdifuld indsigt fra enorme datamængder, håndtere krævende arbejdsbelastninger, levere nye produkter hurtigere og opnå konkurrencemæssige fordele. Men cloudadoption har også introduceret nye udfordringer. Denne undersøgelse af virksomhedens it-kunder fremhæver de største udfordringer med offentlig cloud.