Artikel top billede

(Foto: Computerworld / Niels de Boissezon)

Så er det Facebooks tur til at få med den store hammer i USA: Alvorligt søgsmål for ulovligt monopol med krav om opløsning

USA føderale konkurrencemyndigheder og flere end 40 stater står bag helt nye massive søgsmål mod Facebook for ulovlig monopolvirksomhed med krav om frasalg af Instagram og WhatsApp.

Techgiganterne er under voksende pres verden over på grund af deres voldsomme indflydelse på markedskræfterne, og presset vokser nu også ret voldsomt i deres eget hjemland USA.

USA’s konkurrencemyndigheder og flere end 40 amerikanske delstater hiver nu Facebook i retten for ulovlig monopolvirksomhed og kræver, at Facebook frasælger Instagram og WhatsApp. Det skriver New York Times.

Efterforskningen bag søgsmålet, som har taget halvandet år, viser angiveligt, at Facebook opkøbte konkurrenterne for at cementere sin dominans blandt sociale medier, og at det på ulovlig vis blev brugt til at knuse konkurrencen.

Sagsøgerne kalder Facebook for et slags monster med kontrol over verdens tre mest populære sociale medier. Ud over frasalg af Instagram og WhatsApp kræver de, at Facebook pålægges nye restriktioner for fremtidige opkøb.

“I næsten ti år har Facebook udnyttet sin dominans og monopol-kræfter på at knuse mindre rivaler og på at fjerne konkurrence til skade for alle de daglige brugere”, siger Letitia James, statsanklager i New York.

Hun har stået i spidsen for de over 40 staters efterforskning i sagen, som er foregået parallelt med den efterforskning, de føderale myndigheder har udført.

Søgsmålet mod Facebook kommer blot to måneder efter, at det amerikanske justitsministerium anlagde sag mod Google for ulovlig monopolvirksomhed. Dette søgsmål indeholder dog ingen krav om frasalg af virksomheder.

President Trump har gentagne gange anklaget techgiganterne for at have for stor indflydelse, og den nyvalgte præsident Biden har givet udtryk for samme synspunkt.

New York Times skriver, at der er mindst et nyt amerikansk søgsmål på vej mod Google i samme liga inden årsskiftet.