Artikel top billede

Kina prøver at stoppe finans-gigant fra monopol: Ant Group skal tilbage til rødderne

Kinesiske Ant Group har vikset sig over hovedet på sine konkurrenter i løbet af de sidste 17 år. Nu sætter kinesiske myndigheder foden ned.

Kinesiske tilsynsmyndigheder beordrer finansgiganten Ant Group, der står bag betalingstjenesten AliPay, at vende tilbage til sine rødder som udbyder af betalingstjenester.

Ellers vil regeringen begrænse væksten i virksomhedens mest lukrative del af forretningen, der handler om forbrugerlån og formueforvaltning.

Det skriver erhvervsmediet Bloomberg.

Centralbanken indkaldte Ant Groups ledere i lørdags og bad den om at rette op på virksomhedens udlån, forsikring og formuestyringstjenester, sagde Kinas centralbank i en erklæring søndag.

Centralbanken har desuden tilkendegjort, at Ant Group brugte sin dominans til at udelukke rivaler og skadede sine forbrugere interesser. Ant Group har i øjeblikket over 730 millioner månedlige brugere.

Stedfortrædende guvernør i centralbanken, Pan Gongsheng, peger på, at Ant Groups virksomhedsledelse ikke er sund, sagde han.

Ledelsen behandlede lovgivningen med ligegyldighed, så stort på overholdelseskrav og engagerede sig i "regulatorisk arbitrage".

Indgrebet udgør en alvorlig trussel mod stifteren Jack Mas finansimperiums vækst i fremtiden.

Før regulatorer greb ind, var Ant Group klar til en offentlig notering, der ville have værdsat den til mere end 300 milliarder dollar – svarede til 1,8 billioner danske kroner.

Forhindring af monopol på markedet

Tiltaget er sat i gang, for at stoppe de monopollignende kræfter, som Ant Group har vokset sig til i de seneste år.

Den kinesiske regering er generelt begyndt at anlægge en hårdere linje over for store internetfirmaer, der er kommet til at udøve stor indflydelse på dele af økonomien.

Kinas markedsregulator åbnede for nylig en antimonopolundersøgelse af Ant Groups søsterselskab, handelsplatform Alibaba.

Ant Groups Alipay-platform startede som en betalingstjeneste for Alibabas online shoppingwebsteder, men er siden vokset, og giver i dag sine brugere mulighed for at optage små lån, investere deres opsparing og købe forsikringer.

Ant Group lover at revision

Ant Group sagde i en erklæring søndag, at selskabet vil oprette et særligt team til at komme med forslag samt en tidsplan for en revision.

Selskabet lover samtidig at opretholde forretningsdriften for brugerne og at holde omkostningerne for forbrugere og finansielle partnere uændret samtidig med, at risikokontrol skærpes.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere