Artikel top billede

Kina prøver at stoppe finans-gigant fra monopol: Ant Group skal tilbage til rødderne

Kinesiske Ant Group har vikset sig over hovedet på sine konkurrenter i løbet af de sidste 17 år. Nu sætter kinesiske myndigheder foden ned.

Kinesiske tilsynsmyndigheder beordrer finansgiganten Ant Group, der står bag betalingstjenesten AliPay, at vende tilbage til sine rødder som udbyder af betalingstjenester.

Ellers vil regeringen begrænse væksten i virksomhedens mest lukrative del af forretningen, der handler om forbrugerlån og formueforvaltning.

Det skriver erhvervsmediet Bloomberg.

Centralbanken indkaldte Ant Groups ledere i lørdags og bad den om at rette op på virksomhedens udlån, forsikring og formuestyringstjenester, sagde Kinas centralbank i en erklæring søndag.

Centralbanken har desuden tilkendegjort, at Ant Group brugte sin dominans til at udelukke rivaler og skadede sine forbrugere interesser. Ant Group har i øjeblikket over 730 millioner månedlige brugere.

Stedfortrædende guvernør i centralbanken, Pan Gongsheng, peger på, at Ant Groups virksomhedsledelse ikke er sund, sagde han.

Ledelsen behandlede lovgivningen med ligegyldighed, så stort på overholdelseskrav og engagerede sig i "regulatorisk arbitrage".

Indgrebet udgør en alvorlig trussel mod stifteren Jack Mas finansimperiums vækst i fremtiden.

Før regulatorer greb ind, var Ant Group klar til en offentlig notering, der ville have værdsat den til mere end 300 milliarder dollar – svarede til 1,8 billioner danske kroner.

Forhindring af monopol på markedet

Tiltaget er sat i gang, for at stoppe de monopollignende kræfter, som Ant Group har vokset sig til i de seneste år.

Den kinesiske regering er generelt begyndt at anlægge en hårdere linje over for store internetfirmaer, der er kommet til at udøve stor indflydelse på dele af økonomien.

Kinas markedsregulator åbnede for nylig en antimonopolundersøgelse af Ant Groups søsterselskab, handelsplatform Alibaba.

Ant Groups Alipay-platform startede som en betalingstjeneste for Alibabas online shoppingwebsteder, men er siden vokset, og giver i dag sine brugere mulighed for at optage små lån, investere deres opsparing og købe forsikringer.

Ant Group lover at revision

Ant Group sagde i en erklæring søndag, at selskabet vil oprette et særligt team til at komme med forslag samt en tidsplan for en revision.

Selskabet lover samtidig at opretholde forretningsdriften for brugerne og at holde omkostningerne for forbrugere og finansielle partnere uændret samtidig med, at risikokontrol skærpes.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere