Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag

Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.

Den finske it-gigant Nokia tog i kriseårene fra 2009 og 2014 afsked med mere end 21.000 ansatte.

Selskabets spektakulære nedtur ramte også hårdt i Danmark, hvor Nokia lukkede sin danske udviklingsafdeling med omkring 1.500 ansatte.

Nu har det finske erhvervsforskningsinstitut Etla undersøgt, hvordan det efterfølgende er gået for de folk som forlod selskabet i kriseårene.

Det skriver den finske statsradiofoni Yle.

Læs også: "Om morgenen, lige før vi skal ind til interviewet, bliver hans telefon pludselig rødglødende: "Nokia har lige lukket hele afdelingen i København""

Højt uddannede fandt hurtigt job
Undersøgelsen viser, at mindre end 10 procent af de tidligere Nokia-folk står uden beskæftigelse i dag, mens 77 procent af dem har fundet et nyt job.

De Nokia-folk der havde en længere videregående uddannelse, fandt 70 procent ifølge undersøgelsen et nyt job i inden for ét år, mens det samme var tilfældet for 57 procent af Nokia-folkene uden en lang uddannelse.

Undersøgelsen viser desuden, at seks procent af de adspurgte lod sig pensionere efterfølgende, mens tre procent begyndte at studere.

Læs også: Nokia er tilbage: Efter et årti i krisens tegn er den finske gigant igen på fremmarch i Danmark

Kæmpe betydning for Finland
Nokia spillede en kolossal rolle for finske økonomi, da selskabet var allermest succesfuldt.

Ved årtusindeskiftet stod selskabet for fire procent af Finlands samlede BNP samt 23 procent af landets eksport og 14 procent af landets indtægter fra selskabsskat.

Samtidig fremgår det af bogen Rise and Fall of Nokia, at omkring en procent af de beskæftigede i Finland i 00’erne havde et job i Nokia-koncernen.

Nokias fald fra tinderne i 00’erne betød, at den finske økonomi måtte gennemgå en større strukturændring, men ifølge Yle har den finske it- og kommunikationssektor genvundet det tabte i løbet af det seneste årti. Blandt andet på grund af vækst i andre virksomheder.

”Faldet i 2010 var meget skarpt, men nu har andre virksomheder og organisationer ansat størstedelen af dem, der forlod Nokia. Derudover har andre ikt-virksomheder, der opererer i Finland haft fremgang, så størrelsen af IKT-sektoren er vendt tilbage til det samme niveau som i begyndelsen af årtiet,” siger Jyrki Ali-Yrkkö, der er forskningsleder hos Etlas, som står bag undersøgelsen.

Både folk der er blevet fyret, og folk der frivilligt har forladt Nokia medvirker i undersøgelsen.

Læs også: Nokia er tilbage: Her er selskabets fremtidsplaner - som kan række uden for mobilverdenen: "Vi følger spændt udviklingen for et hardware-økosystem uden for mobilen"


mest debatterede artikler

Premium
Danmarks bedste CIO havde ét krav til ny topstilling: Derfor afviste han flere internationale topjobs - og sagde ja til Fiskars
Interview: Der har ikke manglet jobtilbud for vinderen af Årets CIO 2020, Peter Cabello Holmberg, der tidligere på året forlod Pandora efter hans stilling blev nedlagt. Han var dog ikke i tvivl om, at den finske produktionsgigant var den rigtige virksomhed for ham.
Computerworld
Intel taber retssag og skal betale to milliarder dollar: "Det er skandaløst"
Chipgiganten Intel har tabt en retsag i USA, og er blevet idømt en bøde på hele 2,1 milliarder dollar. Det er en af de største bøder for en patentsag i USA's historie.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Benefits of Automating P2P Processes
Purchasing and accounting departments are under constant pressure to boost efficiency. An ever-increasing number of processes to be managed; vacancies that cannot be filled; rising compliance demands: these are just some of the reasons why already heavy workloads keep growing. However, digitalizing and automating operational business processes can help reduce these workloads considerably. And when repetitive manual tasks such as data entry are eliminated, employees are freed up to focus on more challenging tasks. This white paper will outline just which tasks can be automated in purchasing and accounts payable departments in SAP ERP environments, from issuing purchase requisitions to filing invoices in line with auditing standards. We will describe how daily operations in Purchasing and Accounting are changing, as well as the benefits that automation offers.