Artikel top billede

(Foto: Photo by Medakit Ltd on Oplysninger om borgere, der er testet positive for corona, er blevet delt i WhatsApp-grupper på et privat testcenter. Ifølge en GDPR-ekspert er det ulovligt.

Medical Nordics, der er ansvarlige for en række private covid19-testcentre, har meldt sig selv til Datatilsynet og øjeblikkeligt stat en stopper for en praksis, hvor de ansatte delte positive testresultater via den Facebook-ejede beskedtjeneste WhatsApp.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Selskabets udmelding kommer efter, at B.T. kunne afsløre, at der på nogle testcentrene ikke blev brugt et lukket it-system til at kommunikere informationer om smittede borgere.

I stedet blev podere instrueret i at bruge deres private telefoner til at tage billeder af smittede borgeres personoplysninger og herefter dele dem i en privat Whatsapp-gruppe for de ansatte på testcenteret.

Oplysningerne om de smittede borgere i Whatsapp-gruppen blev herefter indberettet til Sundhedsmyndighederne.


Oplysninger gemt på telefoner

Ifølge B.T. har Whatsapp desuden funktion, der betyder, at billederne ikke alene bliver i WhatsApp, men også automatisk bliver gemt lokalt på fotorullen på de ansattes telefoner.

Ifølge Medicals Nordic er medarbejderne dog blevet instrueret i løbende at slette oplysninger fra deres telefoner

”Det er ulovligt. Det opfylder ikke databeskyttelsesforordningens artikel 32 om, at sikkerheden skal passe til den type data, man behandler. Behandlingen af følsomme personoplysninger kræver ekstra sikkerhed. Både for at holde oplysningerne fortrolige og for at forhindre, at for mange får adgang til dem. Hos Medicals Nordic lyder det, som at medarbejderne har adgang til oplysninger både før og efter ansættelse,” siger Birgitte Kofod Olsen, forperson i tænketanken DataEthics, til B.T.

Medicals Nordic oplyser i pressemeddelelsen, at medarbejderne nu er begyndt at kommunikere positive testresultater via telefon. Selskabet oplyser desuden, at det fra 1. februar vil tage et andet it-system i brug.

Læs også: Jeg fik vaccinen som en af de første - bag den lynhurtige danske vaccineudrulning ligger en historie om organiseret kaos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere