Privat testcenter melder sig selv til Datatilsynet: Ansatte brugte WhatsApp til at dele private oplysninger

Oplysninger om borgere, der er testet positive for corona, er blevet delt i WhatsApp-grupper på et privat testcenter. Ifølge en GDPR-ekspert er det ulovligt.

Medical Nordics, der er ansvarlige for en række private covid19-testcentre, har meldt sig selv til Datatilsynet og øjeblikkeligt stat en stopper for en praksis, hvor de ansatte delte positive testresultater via den Facebook-ejede beskedtjeneste WhatsApp.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Selskabets udmelding kommer efter, at B.T. kunne afsløre, at der på nogle testcentrene ikke blev brugt et lukket it-system til at kommunikere informationer om smittede borgere.

I stedet blev podere instrueret i at bruge deres private telefoner til at tage billeder af smittede borgeres personoplysninger og herefter dele dem i en privat Whatsapp-gruppe for de ansatte på testcenteret.

Oplysningerne om de smittede borgere i Whatsapp-gruppen blev herefter indberettet til Sundhedsmyndighederne.

Læs også: Blandt 18.000 indberetninger om databrud er menneskefejl den mest almindelige: Sådan undgår din virksomhed de mest basale databrud

Oplysninger gemt på telefoner

Ifølge B.T. har Whatsapp desuden funktion, der betyder, at billederne ikke alene bliver i WhatsApp, men også automatisk bliver gemt lokalt på fotorullen på de ansattes telefoner.

Ifølge Medicals Nordic er medarbejderne dog blevet instrueret i løbende at slette oplysninger fra deres telefoner

”Det er ulovligt. Det opfylder ikke databeskyttelsesforordningens artikel 32 om, at sikkerheden skal passe til den type data, man behandler. Behandlingen af følsomme personoplysninger kræver ekstra sikkerhed. Både for at holde oplysningerne fortrolige og for at forhindre, at for mange får adgang til dem. Hos Medicals Nordic lyder det, som at medarbejderne har adgang til oplysninger både før og efter ansættelse,” siger Birgitte Kofod Olsen, forperson i tænketanken DataEthics, til B.T.

Medicals Nordic oplyser i pressemeddelelsen, at medarbejderne nu er begyndt at kommunikere positive testresultater via telefon. Selskabet oplyser desuden, at det fra 1. februar vil tage et andet it-system i brug.

Læs også: Jeg fik vaccinen som en af de første - bag den lynhurtige danske vaccineudrulning ligger en historie om organiseret kaos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Overvåg kritiske industrielle systemer og beskyt dem mod angreb
Industrial Control Systems (ICS) udgør hjertet i alle forsynings- og produktionsvirksomheder og kan være overraskende sårbare overfor cyberangreb. Dette whitepaper giver et godt overblik over problematikker og muligheder for at sikre jeres systemer.