Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: En ny vejledning skal klarlægge, hvornår du må dele personoplysninger med politiet / Fynsk softwarevirksomhed får stor økonomisk indsprøjtning / EU-lov om personbeskyttelse fejrer 40 års fødselsdag

En ny vejledning skal klarlægge, hvornår du må dele personoplysninger med politiet. Fynsk softwarevirksomhed får stor økonomisk indsprøjtning. EU-lov om personbeskyttelse fejrer 40 års fødselsdag. Google åbner nyt kontor, der skal bekæmpe ulovligt og skadeligt indhold.

Godmorgen og velkommen til dagen før dagen, som vi efterhånden alle ser frem til.

Denne torsdags tidlige timer er det Ditte Vinterberg Weng ved den digitale skrivemaskine.

En ny vejledning skal klarlægge, hvornår du må dele personoplysninger med politiet

En ny vejledning har til formål at illustrere rammerne for videregivelse af personoplysninger til politiet, skriver Datatilsynet på sin hjemmeside. Vejledningen er blevet nødvendig på grund af en øget bevidshed om omgang med personoplysninger.

En øget bevidsthed om databeskyttelse virker umiddelbart godt, men skaber problemer for politiet, der ikke kan få udleveret relevante oplysninger i politisager.

"De seneste års stigende fokus på databeskyttelse har medført en større bevidsthed om, at man ikke bare kan videregive folks oplysninger, og det er positivt," siger Kenni Elm Olsen, der er jurist i Datatilsynet.

"Men det har også betydet, at politiet støder på problemer i efterforskningen, fordi nogle virksomheder og offentlige institutioner frygter, at det kan medføre fx bøde at give politiet de oplysninger, de efterspørger," forklarer han.

Typisk er det udleveringen af videooptagelser eller oplysninger om kunder, medlemmer og lignenede, der får virksomheder og organisationer til at tøve. Men det kan også være en udfordring at vurdere politiets saglige grundlag for at modtage oplysningerne.

Find hele vejledningen her.

Fynsk softwarevirksomhed får stor økonomisk indsprøjtning

Det var et spørgsmål om overlevelse, da softwarevirksomheden Morningscore i efteråret 2020 kiggede ind i budgetterne for 2021.

Trods en fordobling af kundebasen fra 200 til 400 betalende kunder og en tredobling af abonnementsomsætningen i 2020 manglede der kapital til at drive virksomheden videre.

Det skiver Morningscore i en pressemeddelelse.

Men nu har den fynske virksomhed fået tre millioner kroner fra Vækstfonden.

Det har betydet, at virksomheden har undgået den totale katastrofe af at måtte dreje nøglen om. Men pengene betyder også, at Morningscore kan sætte kurs mod nye mål i 2021, skriver virksomheden.

EU-lov om personbeskyttelse fejrer 40 års fødselsdag

For fyrre år siden i dag, blev den første bindende internationale traktat nogensinde, der handlede om behovet for at beskytte personoplysninger, underskrevet i Strasbourg.

Den officielle titel på traktaten er "Europarådets Konvention til Beskyttelse af Enkeltpersoner med hensyn til Automatisk Behandling af Personoplysninger". Men i folkemunde blev den kendte som “konvention 108”.

Med det unikke potentiale til at blive en global standard, etablerede "konvention 108" i 1981 de grundlæggende principper for databeskyttelse og regler, der stadig gælder i dag.

Konvetionen blev i 2018 moderiseret, så prinicpperne som traktaten foreskriver stadig harmonerer med ny teknologi.

Konventionen indeholdt også grundstenene for det første EU-direktiv om databeskyttelse, der skabte grobund for den generelle databeskyttelsesforordning i 2018 - den de fleste i dag kender som GDPR.

Google åbner nyt kontor, der skal bekæmpe ulovligt og skadeligt indhold

Søgegiganten Google åbnede onsdag et center der skal tackle skadeligt onlineindhold. Google Safety Engineering Center hedder enheden og er den første af sin slags for virksomheden.

Det skriver Reuters.

Google er sammen med en række andre amerikanske tech-giganter længe blevet kritiseret for, at deres platforme gør det så let at spede ulovligt og skadeligt indhold.

Særligt EU er begyndt at varsle nye tider og større krav til tech-giganterne på området.

Google Safety Engineering Center ligger i Googles europæiske hovedkvarter i Dublin og vil fokusere på indholdsansvar, fortæller selskabets direktør for tillid og sikkerhed Amanda Storey i et blogindlæg.

”Det nye Dublin-center vil være et regionalt knudepunkt for Google-eksperter, der arbejder for at tackle spredningen af ​​ulovligt og skadeligt indhold og et sted, hvor vi kan dele dette arbejde med politikere, forskere og regulatorer,” fortæller hun.