Artikel top billede

Bye-bye botnets: Europol har taget verdens farligste botnet ned

Emotet-botnettet er fortid. Europol fortæller, at man gennem en koordineret med en række lande har fået kontrol over verdens farligste botnet.

"Bye-bye botnets." Tonen er frisk på Europols Twitter-konto, og afskeden er ledsaget af en vinkende emoji. Kækheden er i den grad begrundet.

Den europæiske politimyndighed fortæller nemlig, at det har beslaglagt tusinder af computere, der kører et af de farligste hackingnetværk verden over, nemlig botnettet Emotet.

"Enorm global operation har taget verdens farligste malware ned," annoncerer myndigheden.

Den store succes er sket gennem koordinerede politiindsatser på tværs af Holland, Tyskland, USA, Storbritannien, Frankrig, Litauen, Canada og Ukraine.

Emotet-netværket er det mest spredte malware i verden, og en undersøgelse fra sikkerhedsvirksomheden Check Point tidligere på året at bare hen over jul og nytår 2020 målrettede Emotet over 100.000 brugere om dagen.

Emotet får adgang til ofrenes computere via ondsindede vedhæftede filer, og sælger det derefter til kriminelle, der installerer mere farlig malware.

”Når denne uautoriserede adgang var etableret, blev disse solgt til andre kriminelle grupper på øverste niveau for at implementere yderligere ulovlige aktiviteter såsom datatyveri og afpresning gennem ransomware,” skriver Europol.

Grunden til, at politimyndigheden skiver i datid om den berygtede malware-spreder, er altså fordi Emotet nu endelig er taget helt ned.

Cybersikkerhedsekspert Dmitry Smilyanets fra sikkerhedsselskabet Recorded Future siger til BBC:

”Selv hvis skaberen og dennes støtter og operatører ikke arresteres, vil de sandsynligvis ikke forsøge at genopbygge. De har nok kontanter til at gå på pension i fred - eller starte et nyt kriminelt eventyr."

En trojaners fald

Emotet-botnettet var oprindeligt en trojansk hest i bankverdenen, designet til at spionere på ofrenes computere og stjæle loginoplysninger.

Ofre ville få et tilsyneladende vigtigt Word-dokument markeret for opmærksomhedens skyld.

Når de blev åbnet, ville det bede dem om at "aktivere makroer" - en tilsyneladende uskyldig funktion indbygget i Microsoft Word, der faktisk åbnede deres computer for angribere.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
De virker skræmmende godt: Med Apples nye Airtags kunne jeg spore mine chefer (og mine ting) med mobilen
Apples Airtags er uhyre effektive og lette at anvende - og det giver grund til bekymring.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.