Artikel top billede

Bye-bye botnets: Europol har taget verdens farligste botnet ned

Emotet-botnettet er fortid. Europol fortæller, at man gennem en koordineret med en række lande har fået kontrol over verdens farligste botnet.

"Bye-bye botnets." Tonen er frisk på Europols Twitter-konto, og afskeden er ledsaget af en vinkende emoji. Kækheden er i den grad begrundet.

Den europæiske politimyndighed fortæller nemlig, at det har beslaglagt tusinder af computere, der kører et af de farligste hackingnetværk verden over, nemlig botnettet Emotet.

"Enorm global operation har taget verdens farligste malware ned," annoncerer myndigheden.

Den store succes er sket gennem koordinerede politiindsatser på tværs af Holland, Tyskland, USA, Storbritannien, Frankrig, Litauen, Canada og Ukraine.

Emotet-netværket er det mest spredte malware i verden, og en undersøgelse fra sikkerhedsvirksomheden Check Point tidligere på året at bare hen over jul og nytår 2020 målrettede Emotet over 100.000 brugere om dagen.

Emotet får adgang til ofrenes computere via ondsindede vedhæftede filer, og sælger det derefter til kriminelle, der installerer mere farlig malware.

”Når denne uautoriserede adgang var etableret, blev disse solgt til andre kriminelle grupper på øverste niveau for at implementere yderligere ulovlige aktiviteter såsom datatyveri og afpresning gennem ransomware,” skriver Europol.

Grunden til, at politimyndigheden skiver i datid om den berygtede malware-spreder, er altså fordi Emotet nu endelig er taget helt ned.

Cybersikkerhedsekspert Dmitry Smilyanets fra sikkerhedsselskabet Recorded Future siger til BBC:

”Selv hvis skaberen og dennes støtter og operatører ikke arresteres, vil de sandsynligvis ikke forsøge at genopbygge. De har nok kontanter til at gå på pension i fred - eller starte et nyt kriminelt eventyr."

En trojaners fald

Emotet-botnettet var oprindeligt en trojansk hest i bankverdenen, designet til at spionere på ofrenes computere og stjæle loginoplysninger.

Ofre ville få et tilsyneladende vigtigt Word-dokument markeret for opmærksomhedens skyld.

Når de blev åbnet, ville det bede dem om at "aktivere makroer" - en tilsyneladende uskyldig funktion indbygget i Microsoft Word, der faktisk åbnede deres computer for angribere.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere