Jeff Bezos stopper som topchef for Amazon: AWS-direktør Andy Jassy overtager tronen

Amazon-stifteren Jeff Bezos stopper som topchef og indtager i stedet posten som bestyrelsesformand. Fremover er det AWS-bossen Andy Jassy, der skal gå i front for den samlede forretning.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium
Jeff Bezos træder tilbage som topchef for Amazon-imperiet, han selv stiftede tilbage i 1994.

Han indtager i stedet nøglerollen som bestyrelsesformand for Amazon.

Hans arvtager som CEO er allerede på plads, og det bliver topchefen for Amazon Web Services, 53-årige Andy Jassy, der nu skal gå i front for hele Amazon-forretningen.

Jeff Bezos melder sin afgang i forbindelse med selskabets årsregnskab for 2020, der netop er blevet offentliggjort.

Det formelle direktørskifte vil dog først finde sted ved indgangen til tredje kvartal i år.

"Jeg er begejstret for at kunne meddele, at jeg ved tredje kvartal overgår til at være formand for Amazon-bestyrelsen, og Andy Jassy bliver administrerende direktør," skriver Jeff Bezos i et brev til sine ansatte.

"I rollen som bestyrelsesformand vil jeg fokusere min energi og opmærksomhed på nye produkter og nye initiativer. Andy Jassy er kendt i virksomheden og har været hos Amazon næsten lige så længe, som jeg har. Han vil være en fremragende leder, og han har min fulde tillid,” tilføjer han.

Jeff Bezos skriver ligeledes i brevet, at han fortsat vil være engageret i forskellige Amazon-projekter, og at dette tronskifte ikke er en ensbetydende med, at han går på pension. Tværtimod.

57-årige Jeff Bezos får nu mere tid til at fokusere på hans rumfartsselskab Blue Origin, hans avis The Washington Post samt hans to fonde, Bezos Earth Fund og Amazon Day 1 Fund.

Amazon landede en omsætning for 2020 på 386 milliarder dollar, eller hvad det svarer til 2.376 milliarder kroner. Det er en stigning på hele 37,6 procent i forhold til 2019.

Det var absolutte rekorder, der blev slået i det aktuelle regnskab. Alene i fjerde kvartal af 2020 landede selskabet en omsætning på mere end 100 milliarder dollar, hvilket er første gang i Amazons historie.

Arkitekten bag kæmpesuccesen AWS
For 27 år siden stiftede Jeff Bezos Amazon fra sin garage i byen Seattle i Washington.

Få år efter - i 1997 - kom Andy Jassy med ombord. Det er ham, der har været arkitekten bag selskabets cloud computing-division, Amazon Web Services, som blev lanceret i 2006.

Under hans lederskab er AWS med skyhøje vækstrater blevet verdens største public cloud-leverandør og driver en betragtelig del af Amazons samlede omsætning.

Hvem der skal overtage Andy Jassys rolle som topchef for AWS er endnu uvist.

Læs også: Amazon Web Services har sværm af nye produkter på vej: Her er topchef Andy Jassys plan


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.


Premium
Efter kæmpe kritik af Sundhedsplatformen: Nu afslutter Rigsrevisionen sagen
Region Hovedstanden har bragt så mange kritikpunkter vedrørende brugen af Sundhedsplatformen i orden, at Rigsrevisionen nu har valgt at afslutte sagen. Her er forklaringen.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
IDC – styrken af en hybrid cloud strategi
Cloud computing er blevet en integreret del af forretningsstrategi og it-arkitektur for mange virksomheder i løbet af det sidste årti. Brugen af cloud er blevet udbredt, fordi virksomheder vil indføre nye forretningsmodeller, udtrække værdifuld indsigt fra enorme datamængder, håndtere krævende arbejdsbelastninger, levere nye produkter hurtigere og opnå konkurrencemæssige fordele. Men cloudadoption har også introduceret nye udfordringer. Denne undersøgelse af virksomhedens it-kunder fremhæver de største udfordringer med offentlig cloud.