Artikel top billede

Alphabets vækst aftager - men pengene vælter ind i enorme mængder

Væksten i Alphabets omsætning blev i 2020 den laveste i 11 år. Alligevel skovler selskabets penge ind som aldrig før. Selskabet har sat mere end 100 milliarder kroner ind på bankbogen i årets løb.

Google-ejeren Alphabet vokser ikke nær så meget, som selskabet er vant til, viser selskabets netop offentliggjorte årsregnskab.

Samlet voksede selskabets omsætning i 2020 nemlig med ‘blot’ 12,7 procent, og selv om det for mange andre selskaber ville være overordentligt tilfredsstillende, er det langt under niveau for Alphabet.

Faktisk skal vi helt tilbage til 2009 for at finde et år, hvor Alphabet/Googles omsætnings-vækst var lavere (dengang 8,5 procent).

Samlet set landede omsætningen i 2020 på 182,5 milliarder dollar.

Heraf udgør den klassiske Google-forretning - inklusive YouTube - mere end 92 procent, mens Google Cloud står for godt syv procent.

Til gengæld har Google Cloud-forretningen forrygende vækst i salget.

Omsætningen er her steget med godt 46 procent på et år til nu 13 milliarder dollar, mens omsætningen i den klassiske Google-forretningen er steget med 11 procent fra 2019 til 2020.

Taber penge på driften mange steder

Selv om der fortsat er solid vækst i forretningen, taber Alphabet store penge på driften i alle forretningsområder undtagen den klassiske Google-forretning, hvor driftsindtjeningen er vokset med godt 11 procent til 54,6 milliarder dollar.

Til gengæld taber Google Cloud 5,6 milliarder dollar på driften, mens Other Bets taber 4,4 milliarder dollar. I begge tilfælde skyldes tabene store investeringer i udbygning og ekspansion.

Samlet set er den klassiske Google-forretning dog stor nok til at sikre et samlet overskud for Alphabet på 41,2 milliarder dollar. Det svarer til en vækst i indtjeningen på hele 20,4 procent.

Topchef Sundar Pichai meddeler, at Alphabet tydeligt kan se effekterne af den ‘acceleration mod online services og clouden,’ der for tiden finder sted.

Alphabet-ledelsen meddeler, at organisationen har været ramt af Covid-19, der har sat forskellige planer på nedsat blus. Men med udsigten til vacciner og fremgang i annonce-markedet planlægger selskabet at øge investeringerne i Google Cloud-forretningen.

Du finder hele Alphabets regnskab her, hvis du selv vil dykke ned i tallene.