Artikel top billede

Streaming: Rumskrot, katastrofale konspirationer og kortspillende robotter

I Space Sweepers kommer rumvagabonder på kant med verdensrummets rigeste mand og nådesløse myndigheder – samt en korrupt dansk rumbetjent – i et decideret hæsblæsende tempo.

De seneste år har Sydkorea markeret sig på den kulturelle front med andet end tyggegummignaskende K-pop, hvilket særligt den oscarvindende Parasite er et godt eksempel på.

Actionfyldte Space Sweepers er en anden koreansk film, der kan appellere til et bredere publikum.

Her prøver fire besætningsmedlemmer på et lille og noget ramponeret rumskib at skaffe penge til mad, brændstof og gæld ved at samle og indlevere noget af alt det rumskrot, som fløjter rundt derude.

Handlingen udspiller sig i 2092, hvor jorden er blevet så møgbeskidt, at alle har travlt med at komme væk. Derfor sender den magtfulde UTS Corporation bosættelser i omløb, hvor man kan leve i stedet.

Da de fire skrotsamlende hovedpersoner bjærger et havareret skib, finder de en lille pige. Hun er – viser det sig – efterlyst.

For ikke nok med, at hun angiveligt er en letantændelig androide i en terrorbevægelses sold, men hun har også fået indbygget en lille brintbompe, som nemt kan gå af. Sandheden viser sig dog hurtigt at være en lidt anden.

Ligeledes gennemskuer man hurtigt, at chefen for UTS – der samtidig er verdens(rummets) rigeste og ældste mand – ikke kun er fredselskende veganerhippie med jord under neglene. Han har planer for menneskehedens fremtid, der ikke er så spor rare. Så ham kommer de fire umage hovedpersoner også på kant med.

Som et computerspil med smæk på

Space Sweepers er en koreansk produktion på godt og ondt; genrer blandes uhæmmet, og tempoet er højt. Undertiden har man det nærmest som at være med i en trailer til et computerspil med smæk på.

Men persongalleriet har sin charme. Her er den sjove, kortspillende robot og den unge, drikfældige kaptajn. Men også en tidligere soldat og et overtatoveret forhenværende bandemedlem, der viser sig at have stor plads til børn i sit ellers så hårdkogte hjerte.

Dertil selvfølgelig den lille pige Dorothy, som tuller rundt og ofte er rimeligt upåvirket af al tumulten omkring hende.

Filmen har også et andet særkende, man stort set aldrig ser i vestlige produktioner: Folk taler en myriade af sprog. Engelsk og koreansk er fremherskende, men dertil blandt andet fransk, spansk og meget andet.

Ja, selv en dansk betjent stikker hovedet frem og tager mod bestikkelse på fladt københavnsk. Her spoler man lige tilbage og nupper replikkerne en gang til. Men, jo: Den er god nok og ikke bare en eftersynkronisering.

Space Sweepers er oprindelig produceret til et internationalt biografpublikum, men er med Covid-19’s mellemkomst allerede på streaming – og et godt bud på flot aftenunderholdning.

Så længe man bare holder tungen lige i munden, for det går som nævnt temmelig stærkt.

Se traileren her.

Titel: Space Sweepers. Kan streames på Netflix.