Artikel top billede

Regeringen lancerer nyt digitalt partnerskab: Skal fordele milliard-investeringer til digitalisering

I løbet af de næste seks måneder skal et nyt digitalt partnerskab komme med anbefalinger til, hvordan regeringen skal bruge et større milliardbeløb på digitalisering af det offentlige og dansk erhvervsliv.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium
Det får du i artiklen
  • Læs om regeringen nye digitale partnerskab
  • Hvem der er medlem af det nye partnerskab
  • Hvad opgaven er for regeringens nye samarbejde med samfundet om et digitalt partnerskab
746
3:45 min

26 medlemmer fra dansk erhvervsliv og den offentlige sektor, skal i løbet af de kommende seks måneder komme med anbefalinger til regeringens digitaliseringsstrategi.

Det er hovedelementet i regeringens digitale partnerskab, som finansminister Nicolai Wammen (S), netop har præsenteret.

“Danmarks stærke digitale infrastruktur, gode offentlige it-løsninger og det høje digitaliseringsniveau hos danske virksomheder er en vigtig årsag til, at vi er kommet bedre gennem krisen end mange lande, vi normalt sammenligner os med. Men vores stærke position må ikke blive en sovepude. Derfor etablerer vi nu digitaliseringspartnerskabet, som med anbefalinger skal udfordre og styrke grundlaget for regeringens kommende digitaliseringsstrategi,” lyder det fra finansministeren i forbindelse med præsentationen.

Partnerskabet skal komme med en række anbefalinger inden for fem spor, som man mener regeringen skal investere et større milliardbeløb i de kommende år.

De fem spor fordeler sig inden for digitalisering i det offentlige, digital modenhed af danske virksomheder og brug af data i samfundet.

Inden for disse områder skal de 26 medlemmer af partnerskabet pege på, hvordan de mener regeringen bør fordele investeringer i digitaliseringen i fremtiden.

Digitaliseringssamarbejdet kommer få dage efter EU-Kommissionen med den danske næstformand Margrethe Vestager i spidsen, præsenterede sin plan for digitaliseringen af EU de kommende ni år.

“Den digitale dagsorden er helt central i regeringens reformspor, og det er helt afgørende for danske virksomheder, vores konkurrenceevne og for dansk økonomi i det hele taget, at vi fastholder vores position som et af de lande i verden, der er længst med digitaliseringen. Samtidig er den digitale omstilling tæt forbundet med den grønne omstilling. Så der er tale om et win-win,” siger Nicolai Wammen.

Læs mere her: Vestager vil skaffe 10 millioner flere it-medarbejdere og sætte turbo på cloud-udrulning: Står klar med 1.100 milliarder på digital omstilling

Pengene er klar

Pengene til at finansiere de fremtidige digitale projekter skal komme fra en række forskellige områder.

Blandt andet betyder EU's genopretningsplan efter corona, at Danmark kan se frem til godt 10 milliarder kroner, som skal hjælpe med at rette op på dansk økonomi.

Her er 20 procent afsat specifikt til det digitale område. Det betyder, at der skal fordeles omkring 2,5 milliarder kroner på digitale projekter.

Desuden har regeringen sammen med støttepartierne i rød blok vedtaget en Digitaliseringsfond på intet mindre end 125 milliarder kroner om året. Den skal være med til at finansiere nogle af de områder, som det nye partnerskab skal pege på.

“I Danmark har vi mange virksomheder, som er rigtig gode til digitale løsninger. Men jeg er også klar over, at en digital omstilling kan være et stort bjerg at bestige – især for små og mellemstore virksomheder. Derfor er det vigtigt, at vi samarbejder med erhvervslivet om en digitaliseringsstrategi, så vi kan dele erfaringer og kompetencer med hinanden og forhåbentlig inspirere endnu flere til at starte en digital omstilling,” siger erhversminister Simon Kollerup (S) og fortsætter:

“Fordi digitaliseringen styrker vores virksomheders konkurrenceevne, skubber på den grønne omstilling og skaber sunde danske virksomheder og arbejdspladser. Det skaber kort sagt velstand.”

Læs også: Statsminister Mette Frederiksen og Angela Merkel i fælles opråb til EU: Kræver digital handlingsplan

Kendte medlemmer af samarbejdet

De 26 medlemmer kommer til at bestå af en række kendte ansigter fra it-verdenen og det øvrige samfund.

Jim Hagemann Snabe, der er bestyrelsesformand for både A.P. Møller Mærsk og it-giganten Siemens, bliver formand.

Blandt medlemmerne er blandt andre topchef for KMD, Eva Berneke, Michael Holm, der er administrerende direktør for Systematic og Nana Bule, topchef i Microsoft Danmark.

Derudover er Dansk Industri også repræsenteret sammen med både Rikke Hvilshøj og Natasha Friis Saxberg fra henholdsvis Dansk IT og IT-Branchen.

På baggrund af anbefalingerne fra samarbejdet vil regeringen ifølge finansministeren fremlægge en ny diaitgliseringsstaretgi i slutningen af året.
Du kan læse mere om partnerskabet på Finansministeriets hjemmeside.

Læs også:

KMD's løsninger skal nu for alvor ud i verden: Her er topchef Eva Bernekes plan

Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.