Artikel top billede

Bog: Fra underskudsgivende boghandel til global mastodont

11. maj udkommer Bloomberg-journalisten Brad Stones længe ventede Amazon Unbound: Jeff Bezos and the Invention of a Global Empire om en onlinedreven magtfaktor, der glæder forbrugere verden over – og får butiksliv og lokalsamfund til at ryste i bukserne.

De fleste ansatte i Wall Streets investeringshuse arbejder hårdt i årevis, og deres livsbane følger ofte en fast skabelon.

Hvis ikke de falder om med et slagtilfælde, trækker de sig før eller siden tilbage til en luksusvilla i The Hamptons eller i bekvem afstand fra golfbanen i Florida. Eventuelt en kombination.

Det kunne Jeff Bezos også se frem til.

Men i stedet stiftede den unge hedgefond-direktør det, der i dag er en verdens mest værdifulde virksomheder og kan af egen lomme købe The Hamptons eller en god bid af Florida, hvis han skulle få lyst.

Historien om Amazon er efter enhver tænkelig målestok fuldkommen vild og fortælles i sin helhed af Brad Stone i Amazon Unbound: Jeff Bezos and the Invention of a Global Empire, der udkommer 11. maj.

Bezos lagde som bekendt fra som selvstændig med en ganske spæd og i mange år massivt underskudsgivende webboghandel.

Men i dag ejer han verdens største onlineforretning og har fingrene i alt fra avisdrift til cloudcomputing og rumfart.

Udtrykt på moderne business-jargon har Bezos – og Amazon – disruptet store dele af det eksisterende erhvervsliv og givet forbrugere verden over nem adgang til et vareudvalg uden historisk sidestykke.

Andre vil derimod fremhæve, at koncernen har samme charmerende effekt på butiksliv, lønmodtagerrettigheder og lokalsamfund som et hangarskib for fuld damp gennem en lystbådehavn.

Det kan man læse meget mere om i Amazon Unbound: Jeff Bezos and the Invention of a Global Empire, og man er efter alt at dømme i kompetente hænder.

Bloomberg-redaktøren Brad Stone har trods alt tidligere skrevet en række bøger om Silicon Valley foruden den hidtil bedste bog om Amazon – The Everything Store, fra 2013 – som man med rimelighed må formode, at han bygger videre på i sin kommende udgivelse.

Titel: Amazon Unbound: Jeff Bezos and the Invention of a Global Empire. Forfatter: Brad Stone