Artikel top billede

Fyret it-konsulent slettede mere end 1.200 Office 365-konti i virksomhed som hævn: Fik to år i skyggen og kæmpe-bøde

Det blev en dyr omgang for den fyrede it-konsulent Deepanshu Kher at slette mere end 1.200 Office 365-konti i et californisk firma som hævn. Firmaet var nærmest fjernet fra jordens overflade i to dage og hårdt ramt i månedsvis.

To år i skyggen og en kæmpebon på over 3,5 millioner kroner.

Det er sådan rundt regnet prisen for den hævnaktion, som den indiskfødte it-konsulent Deepanshu Kher gennemførte 8. august 2018 mod et større firma i den californiske by Carlsbad.

32-årige Deepanshu Kher var i perioden 2017 til maj 2018 ansat i et unavngivent it-konsulentfirma, som fik til opgave at hjælpe med en Office 365-migration i firmaet i Carlsbad, der har 1.500 ansatte.

Men kunden var ikke tilfreds med Deepanshu Khers indsats, så konsulentfirmaet hev ham i januar 2018 ud af projektet, og 4. maj blev han fyret.

En måned senere vender Deepanshu Kher hjem til Indien og til Delhi, hvor han kommer fra.

Hævnen fra Delhi

Siden må det være gået ok med migreringen i Carlsbad, for nu spoler vi frem til 8. august 2018, hvor den fyrede it-konsulent hjemme fra Delhi tager en ret voldsom hævn over firmaet.

Ifølge det amerikanske justitsministerium hackede han sig ind i Carlsbad-firmaet og slettede mere end 1.200 af virksomhedens i alt 1.500 Office 365-konti.

Det fik ret fatale konsekvenser.

Firmaet måtte lukke helt ned i to dage, og hverken kunder eller leverandører kunne komme i kontakt med firmaet.

Og de ansatte kunne heller ikke kommunikere via virksomhedens kanaler, så ingen kunne informere kunderne om, hvad der foregik, og hvornår firmaet igen ville komme op til overfladen.

Efter de to dage måtte firmaet fortsat kæmpe med en sværm af it-problemer i alle mulige afskygninger.

De ansatte modtog ingen mødeinvitationer, deres lister med kontakter kunne ikke reetableres fuldstændigt, og de kunne heller ikke få fat i de filer, de før havde adgang til.

Problemerne fortsatte i månedsvis

De omfattende problemer fortsatte i ikke mindre end tre måneder. It-chefen i firmaet sagde i retten, at han i sin 30-årige it-karriere aldrig nogensinde havde stået i så store vanskeligheder.

Firmaet i Carlsbad måtte hyre ekstern hjælp til at rette op på skaderne, og regningen for den operation landede på 567.084 dollars svarende til godt 3,5 millioner kroner. Lige præcis det beløb, Deepanshu Kher er dømt til at tilbagebetale.

Deepanshu Kher blev arresteret 11. januar 2021, da han landede i USA fra Indien. Han var angiveligt ikke klar over, at han var eftersøgt. Dommen ved den føderale domstol i Californien blev afsagt 22. marts i San Diego.