Artikel top billede

Skattevæsenet har hevet millioner af kroner hjem i moms fra udenlandske e-butikker ved at nærstudere dine kortbetalinger - nu fortsætter indsatsen

Danskerne handler stort ind i udenlandske netbutikker, som i mange tilfælde betaler for lidt i moms af salget. Men skattevæsenet har stor succes med at kradse pengene ind ved at nærstudere danskernes kortbetalinger, så nu fortsætter indsatsen.

Den danske statskasse er jo i sandhed blevet lænset for milliarder af kroner af udlændinge godt hjulpet af lemfældig kontrol i skattevæsenet. Det er en tragisk historie … men nu er der til gengæld også godt nyt fra den kant.

Desværre er det ikke beløb i samme størrelsesorden, men 139 millioner kroner er da også en slags penge. Og der er flere på vej.

Skattestyrelsen har nemlig haft succes med at hive de 139 millioner kroner hjem i form af momskontrol med udenlandske netbutikker for deres salg til os danskere i årene 2016-18.

Kontrollen er foregået ved at nærstudere vores betalinger til butikkerne.

Oplysningerne stammer fra vores pengeinstitutter, og det er en metode, som Skattestyrelsen har godkendt.

Nu har styrelsen godkendt, at der også skal kontrolleres for manglende moms for salg foretaget i 2019 og 2020, fremgår det af en pressemeddelelse.

“Netbutikkerne har haft en så stor omsætning, at de enten burde have momsregistreret sig i Danmark eller har været registreret, men angivet for lidt dansk moms. Derfor har vi sendt regninger og vejledt om reglerne, så de også fremadrettet angiver og betaler den moms til Danmark, som de skal", siger Johnny Schaadt Hansen, underdirektør i Skattestyrelsen

Skattevæsenets kontrol viser, at der ikke er tale om systematisk svindel med moms, men at de udenlandske netbutikker mangler overblik over, hvor meget de skal betale i moms og til hvilke lande.

Skal betale moms

En udenlandsk netbutik skal betale dansk moms, hvis den har solgt varer ved fjernsalg eller elektronisk leverede ydelser, som for eksempel streaming og download af musik, over en vis beløbsgrænse om året til danske forbrugere.

Betalingskortoplysningerne giver et tydeligt fingerpeg om de udenlandske netbutikkers salg til danske forbrugere.

Derfor kan Skattestyrelsen kontrollere, om netbutikkerne er forpligtet til at momsregistrere sig og har opgivet korrekt moms ved at sammenligne deres momsangivelser med betalingskortoplysningerne.