Artikel top billede

Undersøgelse: Apples omstridte betalingskort frikendes for kønsdiskrimination

En amerikansk myndighed frikender nu Apple og Goldman Sachs kreditkort, Apple Card, for at beskyldninger om diskrimination.

Apples betalingskort Apple Card blev sidste år beskyldt for anvende en kreditvurderings algoritme, der er diskriminerende mod kvinder.

Det var blandt andet den danske udvikler David Heinemeier Hansson og selveste Apple-stifteren Steve Wozniak, der mente, at der lå diskrimination til grund for, at deres ægtefæller fik ringere kreditvurderinger end dem selv.

Men ifølge erhvervsmediet Bloomberg har en undersøgelse fra myndigheden New York State Department of Financial Services (NYSDFS) konkluderet, at den eller de algortimer som Apple Card bruger til kreditvurderinger ikke er kønsdiskriminerende.

Læs også: Dansk rigmand bag shitstorm mod Apple Card: Nu skal algoritmen undersøges

Kunne identificere årsagen

Apple Card er lanceret i samarbejde med investeringsbanken Goldman Sach, og det er også den amerikanske bank, der er ansvarlig for kreditvurderingerne.

NYSDFS har modtaget flere klager over Apple Card, og de amerikanske myndigheder har anmodet Goldman Sachs om en forklaring på de enkelte kreditvurderinger, der lå til grund for klagen.

”I hvert tilfælde var banken i stand til at identificere de faktorer, der har ført til beslutningen om kreditvurderingen,” lyder det i rapporten fra NYSDFS, hvor det konkluderes at ingen af de faktorer, der har ført til vurderingen var ulovlige eller i strid med Goldman Sachs egen kredit-politik.

NYSDFS påpeger også, at det ikke er sådan, at to ægtefæller nødvendigvis får samme kreditvurdering.

Der kan ifølge myndigheden være en lang række legitime forklaringer på, at det ikke tilfældet. Det kan eksempelvis afhænge af forskelle i de to personers persons kredit-historik eller gæld.

Den amerikanske myndigheds vurdering bygger blandt andet på en statistisk analyse af knap 400.000 personer fra New York, der havde ansøgt om et kreditkort.

Læs også: Dansk it-rigmands angreb på Apple afslører it-branchens ømme punkt: ”Hvordan kan vi vide, at der ikke er problemer med machine-learning algoritmer, når ingen kan oplyse, hvordan de fungerer”
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere