Artikel top billede

Bog: Levende, stendødt eller noget midt i mellem?

I den helt nye Life's Edge: The Search for What It Means to Be Alive gør den prisvindende videnskabsjournalist Carl Zimmer status over, hvad liv er. Hvilket er nemmere sagt end gjort.

De fleste vil være enige om at betegne det som gode eksempler på liv, når dyr og mennesker trækker vejret og er udstyret med et velfungerende stofskifte og et bankende hjerte – eller når en blomsterknop springer ud.

Samt at det omvendt ikke er liv, når organismers centrale funktioner ophører.

Det er en hurtig sondring, der virker fint til hverdagsbrug. Men der er forbløffende mange mellemstadier, hvor organismer hverken er rigtigt levende eller helt døde.

For hvad med skimmelarter, der kan tørre ud, blæse væk og senere samle sig og vokse videre? Eller når bittesmå tardigrader – ”bjørnedyr” – udsættes for årevis med hård bestråling og udtørring ved temperaturer nær det absolutte nulpunkt blot for at kravle lystigt videre, når de får lidt varme og fugt?

Dertil kommer eksempelvis virus, der som bittesmå biorobotter sniger sig ind alle vegne og nogle gange gør livet surt for os ”rigtige” organismer. Men som kan være svære at putte i kasserne med levende eller dødt.

I den nye Life's Edge: The Search for What It Means to Be Alive forsøger den flittige og prisvindende videnskabsjournalist Carl Zimmer at gøre status over, hvad liv er. Hvilket er nemmere sagt end gjort.

For synes man, at det kan være besværligt at definere, hvornår en organisme er død, så er det intet mod besværet med at skyde sig ind på, hvornår et liv helt præcis opstår. Det bliver faktisk hurtigt en diskussion, hvor politik, religion, videnskab og personlige kæpheste spænder ben for hinanden.

Life's Edge: The Search for What It Means to Be Alive kommer næsten hele vejen rundt om de mange definitioner på liv, men også om de utallige eksperimenter, der gennem tiden er gjort på at skabe liv.

Vil man vide mere, har magasinet Science bragt en rigtig udmærket anmeldelse af bogen, ligesom man kan hente et gratis uddrag til sin Kindle eller Kindle-app på Amazon.

Titel: Life's Edge: The Search for What It Means to Be Alive. Forfatter: Carl Zimmer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere