Artikel top billede

Klaus Holses vigtigste lærestreg: Tro ikke, du er klogere end alle andre i rummet

Simcorp-topchefen Klaus Holse fik for mange år siden en skideballe af en direktør, som har sat sig i ham, og som han stadig lever efter.

Det handler bare om at vinde. Du behøver ikke styrte rundt, slå dig på brystet og bruge andre folks tid på at påpege, at det var dig, som havde ret. For de ved det godt.

Så tro ikke, du er klogere end alle andre i rummet.

Den læring er noget af det vigtigste, topchefen Klaus Holse fra Simcorp ifølge Børsens papiravis har med sig.

Læringen stammer fra en situation for år tilbage, hvor Klaus Holse sad til møde sammen med andre fra ledelsen i en virksomhed. En af Holses kolleger kom med et mindre kvikt forslag, som Holse efterfølgende brugte lang tid af mødet på at diskutere med den pågældende, der ikke ville erkende, at forslaget var noget vrøvl.

Efter mødet gav direktøren i virksomheden Holse en røffel for at spilde at kvarter af sine kollegers tid, for selvfølgelig var mandens forslag tåbeligt, men “hvad er det, der får dig til at tro, vi andre ikke kunne se det?”, spurgte direktøren.

Så det at være en Erasmus Montanus eller rethaverisk, som det på godt gammelt dansk hedder, er med andre ord et kedeligt karaktertræk. Lidt ligesom det at være trættekær er, selv om begreberne desværre er på vej ud af det danske sprog.

Klaus Holse formulerer det på denne måde i Børsen:

“Alle andre kan også godt se det. Make your point, move on. Børnepsykologerne siger det også: Du skal bare vinde, du behøver ikke få sejren. Det er svært, hvis du ved, du har ret, ikke at få den på den anden side til at give dig ret, men nøjes med at vide, du har ret, og have fornemmelsen af, at dem, der også sidder i rummet, er enige i det. Og så lade det være der. Det er svært.”

Klaus Holse fortæller desuden, at han på ledelsesområdet har lært en vigtig ting af Bill Gates og sine mange år i Microsoft: At fokusere dybt på at forstå, hvad andre kan, og uddrage essensen af det.

Han siger også, at noget af det vigtigste som leder er at tro på sine beslutninger og se dem ført til ende.

Selv må Holse erkende, at han er rigtig dårlig til at give positiv feedback, og at det er en stor barriere for ham som leder.