Artikel top billede

Ny forskning: Kunstig intelligens på jobcentrene er ikke en god erstatning for menneskelige vurderinger

Kunstig intelligens er afprøvet i flere kommuners jobcentre som led i sagsbehandling af ledige borgere. Men ny forskning viser, at personlig behandling bliver svært at erstatte med algoritmer.

Kunstig intelligens er rykket helt ind i sagsbehandlingerne af arbejdsløse danskere i flere kommuner. Men ny forskning argumenterer for, at AI altid vil være mangefuld i forhold til personlig sagsbehandling.

Selv om kunstig intelligens bruges i store dele af samfundet i dag, er det ikke svaret på alle vores udfordringer.

En undersøgelse foretaget på et dansk jobcenter, skulle sagsbehandlerne kategorisere kontanthjælpsmodtagerne og vurdere deres arbejdsevne.

På jobcentrene placerer sagsbehandlerne kontanthjælpsmodtagerne i nogle kategorier. Og det har stor betydning for borgerne, hvor de bliver placeret.

Forskellen mellem kategorierne har indflydelse på blandt andet, hvilken hjælp de modtager og hvilke rettigheder de har.

"Flere steder har der været et stærkt ønske om at bruge historiske data fra en masse kontanthjælpsmodtagere til eksempelvis at forudsige sandsynligheden for langtidsledighed for de her mennesker, og det er så det, vi har undersøgt nærmere," fortæller ph.d.-studerende på IT-Universitetet, Anette C. M. Petersen i et indlæg på ITU's hjemmeside.

Sammen med sin kolleger Lars Rune Christensen (IT-Universitetet) Richard Harper (Lancaster University) og Thomas Hildebrandt (Københavns Universitet) har hun skrevet en forskningsartikel med titlen “We Would Never Write That Down” - Vi ville aldrig skrive dét ned.

Sagsbehandleren kan lugte at borgeren har drukket alkohol

Artiklen handler om, at mens kommunenernes systemer officielt inddeler mennesker i to kategoerier - jobparate eller aktivitetsparate - så er den daglige sagsbehandlergang mere nuanceret end dét.

Sagsbehandlerne inddeler yderligere de jobpartate i tre kategorier, der ikke er en officiel del af et system - let, tung elelr hård jobparat.

Dette uofficielle system er udtryk for den menneskelige vurdering,s som Anette C. M. Petersen ikke mener at en kunstig intelligens kommer til at kunne gøre bedre end en sagsbehandler.

"Sagsbehandlerne sidder stadig til møder med borgerne og kan lugte, hvis der én, som lugter af alkohol eller hvis vedkommende bliver ked af det, når der bliver spurgt ind til helbredet. Så der er en masse fysiske clues, som man endnu ikke kan tage teknologisk højde for," siger Anette C. M. Petersen.

Der er en række ting, som sagsbehandlere ikke skriver ned, fordi det er mennesker, de har med at gøre. Og mennesker er komplekse og foranderlige, forklarer Petersen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere