Artikel top billede

Dokumentar: Lå der en forbrydelse bag en halv million amerikaneres død?

I den to-delte dokumentar, The Crime of the Century, der får premiere på HBO Nordic den 11. maj, oprulles historien om, hvordan griskhed og total mangel på moral udløste en af de største sundhedskatastrofer i USA's historie.

Virksomheder i medicinalbranchen har dels til formål at tjene penge til aktionærerne, dels at udvikle og sælge sikre produkter, der lindrer lidelse og er med til at gøre patienter raske. Men undertiden tipper balancen.

Det er emnet for en dokumentar i to dele, The Crime of the Century, der får premiere på HBO Nordic den 11. maj.

Her er emnet den såkaldte opiatkrise, der i mere end tyve år har hærget USA og kostet hundredtusindvis af mennesker livet.

I dokumentaren fortælles om en af de udløsende årsager, nemlig det receptpligtige og stærkt smertestillende middel OxyContin fra fabrikanten Purdue Pharma, der i en årrække blev udskrevet i store mængder af praktiserende læger i USA. Ikke blot mod stærke smerter i forbindelse med eksempelvis kræft, men også mod mildere smerter af kronisk karaktér.

Det var lidt uheldigt, da OxyContin og beslægtede medikamenter er stærkt afhængighedsskabende morfinpræparater, som kræver større og større doser for at fungere efter hensigten.

Her er – som en læge forklarer i The Crime of the Century – basalt tale om heroin i pilleform. Så passer man ikke på, får turen nemt en brat afslutning.

OxyContin blev dels en succes, fordi det rimeligvis blev ufatteligt populært blandt de patienter, der fik recept på det. Dels fordi pharmavirksomhederne bag produkterne rullede de store marketingbudgetter frem i forsøget på at få læger over hele USA til at udskrive endnu flere recepter på produkterne. Hvilket de så gjorde.

Og da først katastrofens omfang begyndte at gå op for læger, myndigheder og offentlighed, gjorde virksomhederne bag medikamenterne sig betydelige anstrengelser for at bremse lovgivning og regulering. Imens døde patienterne i tusindvis og atter tusindvis.

Dokumentarens navn refererer ikke kun til det faktum, at producenterne bag de stærke opiat-medikamenter markedsførte dem hæmningsløst og uansvarligt. Men også at selve den godkendelse, der lå til grund for overhovedet kunne sende eksempelvis OxyContin på markedet, muligvis er forfalsket.

Det kan man alt sammen høre mere om 11. maj, når The Crime of the Century får premiere på HBO Nordic.

Titel: The Crime of the Century. Kan streames på HBO Nordic fra 11. maj