Artikel top billede

Dokumentar: Lå der en forbrydelse bag en halv million amerikaneres død?

I den to-delte dokumentar, The Crime of the Century, der får premiere på HBO Nordic den 11. maj, oprulles historien om, hvordan griskhed og total mangel på moral udløste en af de største sundhedskatastrofer i USA's historie.

Virksomheder i medicinalbranchen har dels til formål at tjene penge til aktionærerne, dels at udvikle og sælge sikre produkter, der lindrer lidelse og er med til at gøre patienter raske. Men undertiden tipper balancen.

Det er emnet for en dokumentar i to dele, The Crime of the Century, der får premiere på HBO Nordic den 11. maj.

Her er emnet den såkaldte opiatkrise, der i mere end tyve år har hærget USA og kostet hundredtusindvis af mennesker livet.

I dokumentaren fortælles om en af de udløsende årsager, nemlig det receptpligtige og stærkt smertestillende middel OxyContin fra fabrikanten Purdue Pharma, der i en årrække blev udskrevet i store mængder af praktiserende læger i USA. Ikke blot mod stærke smerter i forbindelse med eksempelvis kræft, men også mod mildere smerter af kronisk karaktér.

Det var lidt uheldigt, da OxyContin og beslægtede medikamenter er stærkt afhængighedsskabende morfinpræparater, som kræver større og større doser for at fungere efter hensigten.

Her er – som en læge forklarer i The Crime of the Century – basalt tale om heroin i pilleform. Så passer man ikke på, får turen nemt en brat afslutning.

OxyContin blev dels en succes, fordi det rimeligvis blev ufatteligt populært blandt de patienter, der fik recept på det. Dels fordi pharmavirksomhederne bag produkterne rullede de store marketingbudgetter frem i forsøget på at få læger over hele USA til at udskrive endnu flere recepter på produkterne. Hvilket de så gjorde.

Og da først katastrofens omfang begyndte at gå op for læger, myndigheder og offentlighed, gjorde virksomhederne bag medikamenterne sig betydelige anstrengelser for at bremse lovgivning og regulering. Imens døde patienterne i tusindvis og atter tusindvis.

Dokumentarens navn refererer ikke kun til det faktum, at producenterne bag de stærke opiat-medikamenter markedsførte dem hæmningsløst og uansvarligt. Men også at selve den godkendelse, der lå til grund for overhovedet kunne sende eksempelvis OxyContin på markedet, muligvis er forfalsket.

Det kan man alt sammen høre mere om 11. maj, når The Crime of the Century får premiere på HBO Nordic.

Titel: The Crime of the Century. Kan streames på HBO Nordic fra 11. maj
Premium
Ikke mange kender VMware - men danske it-professionelle er ret vilde med selskabet
Computerworld Image 2021 VMware sidder ikke inde med det mest velkendte brand i Danmark, men alligevel ryger selskabet til tops i årets image-undersøgelse. Virtualiserings-giganten høster nemlig anerkendelse på en række afgørende parametre.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.