Artikel top billede

Morgen-briefing: Norge og Sverige kræver svar fra Danmark efter kabel-spionage / Preben Damgaard har lukreret på nedlukningen / Kørekort-app downloadet 1,3 millioner gange

Norge og Sverige kræver svar efter kabel-spionage. Preben Damgaard har lukreret på nedlukningen. Kørekort-app downloadet 1,3 millioner gange. Nordea: Tech-aktier kan få comeback. Danske startups skal markedsføres som ansvarlige. Vacciner.dk og coronaprøver.dk var lukket i nat – men er nu tilbage online

Godmorgen

Her kommer ugens første morgen-briefing fra Computerworld.

DR kunne søndag afsløre, at danske internetkabler er blevet brugt af amerikanske NSA til overvågning af udenlandske statsledere, toppolitikere og embedsfolk.

Afsløringen fik blandt andet selveste Edward Snowden til tasterne. I et tweet formuleret på dansk, lød det lakonisk fra den berømte whistleblower:

"hvis der kun havde været en eller anden grund til at undersøge for mange år siden. åh hvorfor advarede ingen os"

Men afsløringen har også affødt reaktioner fra vores nabolande:

Norge og Sverige kræver svar efter kabel-spionage

Nyheden om, at danske internetkabler er blevet brugt til amerikansk overvågning af svenske og norske toppolitikere og embedsfolk, får nu vores nabolande til at reagere.

Ifølge nyhedsbureauet Ritzau kræver Norge og Sverige svar på en række spørgsmål om sagen.

”Vi kræver at blive fuldt orienteret om forhold, som vedrører svenske statsborgere, virksomheder og interesser. Og så må vi se, hvordan svaret lyder fra politisk side i Danmark,” siger den svenske forsvarsminister, Peter Hultqvist fra Socialdemokraterne ifølge Ritzau til SVT.

Og også den norske forsvarsminister Frank Bakke-Jensen fra partiet Høyre, oplyser til NRK, at han tager påstandene om overvågning alvorligt.

Preben Damgaard har lukreret på nedlukningen

Navision-stifteren Preben Damgaards investeringer står stærkere i dag, end de gjorde før coronakrisen ramte.

Det fortæller han i et interview med erhvervsmediet Finans.

”Det er blevet udkrystalliseret, hvem der har tabt og vundet på krisen. Mange it-selskaber oplever en øget efterspørgsel og ansætter på livet løs. Det betyder, at jeg står et bedre og mere attraktivt sted end før nedlukningen,” lyder det.

Preben Damgaard har madspilds-appen Too Good to Go som en af sine mest prominente investeringer. Men han er også investor i Dixa, Templafy, OrderYoYo, Configit, Skolebordet og Saxo Bank.

Kørekort-app downloadet 1,3 millioner gange

Den danske Kørekort-app, der blev lanceret i november, er blevet downloadet 1,3 millioner gange.

Det oplyste transportminister Benny Engelbrecht (S) på et pressemøde fredag, hvor det nye danske coronpas blev offentliggjort.

Kørekort-appen er udviklet af Visma Consulting i samarbejde med Transportministeriet, Rigspolitiet og Digitaliseringsstyrelsen.

Nordea: Tech-aktier kan få comeback

Tech-aktier som Facebook og Amazon er efter et stærkt corona-år løbet ind i en anelse modvind på aktiemarkedet, men ifølge Nordea kan aktierne få et stærkt comeback senere på året.

Det skriver Finans.

Seniorstrateg hos Nordea Simon Kristiansen opfordrer ifølge Finans private investorer til at have is i maven.

”Det er lidt fortællingen i øjeblikket, at man skal holde sig langt væk fra tech. Men vi tror, at sektoren står foran et comeback senere på året," siger han til Finans.

Danske startups skal markedsføres som ansvarlige

Marie Louise Gørvild, der er vicedirektør i Digital Hub Denmark og medlem af Djøfs kommission TechkDK, mener, at det officielle Danmark skal være med til at markedsføre danske tech-startups som ansvarlige.

Det siger hun i et interview med Finans.

”Vi skal gøre det let for startups og større virksomheder at præsentere sig selv som techansvarlige virksomheder. Der kan vi lære meget af det, der er sket inden for bæredygtighed,” siger Marie Louise Gørvild til Finans.

Marie Louise Gørvild vurderer, at der i fremtiden vil være store efterspørgsel efter tech-startups, der opfører sig etisk korrekt og ansvarligt. Det gælder eksempelvis i forbindelse med virksomhedernes omgang med brugerdata.

Vacciner.dk og coronaprøver.dk var lukket i nat – er nu tilbage online

Fra klokken 22 søndag aften til klokken 6 her til morgen har hjemmesiderne coronaprover.dk og vacciner.dk været lukket.

Region Nordjylland skriver på Twitter, at lukningen i nat skyldtes et planlagt systemarbejde på siderne.

Vacciner.dk og coronaprover.dk er de hjemmesider, som danskerne benytter sig af, når de skal booke tid til vaccination eller en coronatest.

Om dagen i dag: BASIC-opfinder fødes

Den 31. maj 1926 bliver John Kemeny, der udviklede BASIC sammen med Thomas Kurtz, født i Ungarns hovedstad Budapest.

Takket være sit arbejde på det amerikanske eliteuniversitet Dartmouth fik John Kemeny stor indflydelse på computernes udvikling, og det var også her, at han var med til opfinde BASIC, som udmærkede sig ved at være et af de første let anvendelige programmeringssprog.

John Kemeny, der var jøde, flygtede sammen med sin familie til USA i 1940, hvor han boede frem til sin død i 1992.
Premium
Skyder gammelt sikkerhedsråd i sænk: Derfor kan du trygt koble dig på åbne wifi-netværk
Du behøver ikke længere frygte, at blive udsat for digitalt misbrug, hvis du logger på et åbent wifi-netværk, lyder det fra en norsk sikkerhedsekspert. En dansk ekspert mener dog endnu ikke, at tiden er inde til at droppe sikkerhedsrådet.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Kroner og ører: Sådan udregner du værdien af din sikkerhedsindsats
I dette whitepaper får du redskaber til at fastsætte den konkrete værdi af virksomhedens sikkerhedsindsats, som du kan præsentere for topledelse og bestyrelse.