Artikel top billede

Mens erhvervslivet lider under komponent-mangel skovler chip-producenterne penge ind

Kloden over er der mangel på computerchips og komponenter til alt fra køleskabe til pc'er. Alt imens har chipproducenterne sat priserne op og tjener styrtende med penge.

Utallige virksomheder verden over døjer med chipmanglen, men en vis gruppe klarer sig strålende.

Det er chipproducenterne, der oplever kronede dage, mens efterspørgslen efter komponenter er røget op gennem loftet.

Da der er kamp om de eftertragtede chips, har producenterne været i stand til at sætte prisen op.

Det har sikret bugnende kassebeholdninger hos selskaberne i løbet af årets første kvartal, skriver CNBC med henvisning til et dugfrisk rapport fra Trendmicro.

Den samlede omsætning fra producenterne slog rekord med 22,75 milliarder dollar, svarende til 138 milliarder kroner.

Mikrochips indgår efterhånden i alt hardware lige fra køleskabe og hårtørrer til biler og elcykler. Derfor er massevis af fabrikker verden over pressede, da produktionsbåndene må sættes på standby, hvis ikke der er nok komponenter.

Taiwanesiske TSMC sad som verdens største producent på 57 procent af det samlede marked i kvartalet. Omsætningen steg til 12,9 milliarder kroner, hvilket er to procent højere end året forinden.

Giganterne SMIC fra Kina og Microelectronics Corporation fra Taiwan oplevede en stigning i omsætningen på henholdsvis fem og 15 procent.

Sydkoreanske Samsung, der også er blandt verdens største producenter, oplevede en omsætning, der faldt med to procent til 4,1 milliarder dollar i de tre måneder. Denne nedgang kan dog delvist forklares med den vinterstorm, der ramte Texas i februar, hvor selskabet måtte lukke fabrikker midlertidigt grundet størmsvigt, skriver CNBC.

Sidste kvartal bød på nye rekorder, og samme scenarie forventes at gøre sig gældende for næste kvartal.

Der er nemlig udsigt til, at priserne fortsætter med at stige samtidig med, at efterspørgslen fortsætter, konkluderes det i rapporten.Premium
Efter et års forsinkelse: DR skruer markant op for billedkvaliteten på DRTV - vil sende dobbelt så mange billeder som tidligere
Da hele fodbolddanmark mandag så det danske landsholds 4-1 sejr over Rusland skete det i en markant højere kvalitet for manges vedkommende, end de er vant til. DR har nemlig fordoblet kvaliteten på streamingtjenesten DRTV.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.