Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Nets ramt af stort nedbrud i weekenden / Tesla åbner op for betaling med Bitcoins / Video-tjenester forfordeler kvinder

Nets ramt af stort nedbrud i weekenden. Tesla åbner op for betaling med Bitcoins. Video-tjenester forfordeler kvinder.

Godmorgen denne mandag morgen, hvor vi ikke bare tager hul på endnu en uge i kalenderen.

Solen skinner i det meste af landet og det er første dag, hvor en lang række coronarestriktioner ophører. Du kan både smide mundbindet i supermarkedet og spise på restaurant indtil midnat.

Men mens krav om mundbind og restauranternes åbningstider skifter fra uge til uge, så må vi læne os ad nogle af verdens få konstanter. Computerworlds Morgen-briefing er en af dem, og den kommer her. God fornøjelse.

Nets ramt af stort nedbrud i weekenden

Den danske betalingsgigant Nets blev ramt af et omfattende nedbrud fredag.

“Der desværre driftsproblemer, der i øjeblikket rammer kortbetalinger i hele landet. Forretninger kan gå offline og tage imod korttyper, der ikke kræver saldokontrol. Vores kundeservice er desværre utilgængelig, da telefonlinjer er berørt af samme problem,” meddelte selskabet sine kunder.

Nedbruddet varede flere timer, men omkring klokken 17 fredag lykkedes det betalingsselskabet at få gang i systemerne igen.

Nets oplyser ikke hvad, der var årsag til nedbruddet, men det ser altså ud til også at have ramt Nets’ telefonlinjer til kundeservice.

Tesla åbner op for betaling med Bitcoins

I fremtiden kan det blive muligt at betale sin nye Tesla med den digitale kryptovaluta Bitcoin, oplyser selskabets stifter Elon Musk på Twitter.

Det kræver dog, at den digitale valuta bliver langt mere miljøvenlig end tilfældet er i dag.

Det kræver nemlig enorm serverkraft at validere handler med Bitcoins gennem såkaldt ’mining.’ Det er dårligt for miljøet, og derfor kræver Tesla altså at miljøproblemet bliver løst, før man er klar til at modtage Bitcoins som betaling.

”Når det er bekræftet, at en rimelig del (omkring 50 procent) af energiforbruget fra minere kommer fra vedvarende energi, vil Tesla tillade Bitcoin-transaktioner,” skriver Musk på Twitter.

Tesla-stifteren har adskillige gange udtalt sig aldeles positivt om kryptovaluta.

Video-tjenester forfordeler kvinder

Kvinder har sværere ved at brænde igennem på videomøder over teams, Zoom eller Google Meet. Det viser en ny dansk undersøgelse.

Problemet opstår fordi stemmerne under et videomøde bliver komprimeret, og det går ud over særligt kvinders stemmer på opkaldende.

“Du kan sammenligne det med smørrebrød. Når du komprimerer lyd, fjerner du noget. Hvis vi tager en ’Dyrlægens natmad’, så forsvinder der i mændenes tilfælde måske lidt sky, fordi deres stemmeleje ligger i et bestemt frekvensområde. Fordi kvinders stemmer ligger på en anden frekvens, forsvinder der mere; måske smør, saltkød, sky og løgringe, så der til sidst kun er en leverpostejsmad tilbage,” fortæller Oliver Niebuhr, der er Center for Industriel Elektronik på Syddansk Universitet i Sønderborg, der står bag undersøgelsen.

Du kan læse mere om det danske studie her.

McDonald’s ramt af hackerangreb i flere lande

Den amerikanske burgerkæde McDonald’s i Taiwan og Sydkorea har fået stjålet flere kundeoplysninger efter et omfattende hackerangreb.

Burgerkæden opdagede hackerangrebet og kunne efterfølgende konstatere, at et lille antal filer var blevet tilgået, som indeholdt persondata,” oplyser McDonald’s.

Det skriver erhvervsmediet Bloomberg.

Adgangen er blevet lukket og fastfoodkæden oplyser, at der ikke er tale om betalingsoplysninger. Der er også medarbejderes data blandt de berørte. McDonald’s har ikke løftet sløret for, hvor mange personer der er berørt af episoden.