Artikel top billede

Bog: Palle alene i verden – bare uden Palle

I den dybt fascinerende og storsælgende The World Without Us undersøger forfatteren, hvad der ville ske med verden, hvis menneskeheden en dag forsvandt.

FNs klimapanel er som bekendt på trapperne med en ny rapport, og det skal som sædvanlig nok få blodet til at rulle lidt raskere på yderfløjene.

Nogle vil holde på, at menneskeskabt global opvarmning er noget pjat. Andre vil argumentere indædt for, at Homo Sapiens er en pestilens, der ville gøre kloden en tjeneste ved at pilke af.

Sidstnævnte er et – om end noget ekstremt – så dog fascinerende tankeeksperiment. For hvad nu hvis Palle ikke blot var alene i verden, men at der faktisk heller ikke var nogen Palle tilbage?

Det skrev den amerikanske journalist Alan Weisman en bog om for nogle år siden. Den hedder The World Without Us og er et overraskende spændende bekendtskab.

Bogens præmis er at undersøge, hvilke spor menneskeheden ville efterlade, hvis vi en dag ganske enkelt forsvandt (han tager ikke stilling til hvordan).

Eksempelvis ville storbyernes undergrundsbaner hurtigt blive oversvømmet og – på sigt – kollapse. Til gengæld ville vores broer og betonbyggerier blive stående rigtig længe.

Det samme ville næppe gøre sig gældende for moderne parcelhuse, der jo primært består af gips, træ og en smule sten. De skvatter ret hurtigt sammen og går i opløsning, når først fyret slukkes og de første træer vælter ned over taget.

Ja, i løbet af 500-600 år ville nogle af de største tilbageværende genstande fra et typisk boligkvarter være de overbegroede og rustfri rester fra vore hårde hvidevarer.

Naturen ville i vidt omfang blomstre op i en rasende fart, dog de arter, der lever godt af og med mennesket.

Her trækker forfatteren blandt andet på erfaringerne fra den demilitariserede zone mellem Nord- og Sydkorea, området omkring Tjernobyl samt de vilde skove mellem Polen og Hviderusland.

The World Without Us er velskrevet, og bogen prædiker ikke. Det ville også hurtigt blive fuldkommen ulideligt. Den er til gengæld et dybt interessant tankeeksperiment, der sætter det moderne samfunds forgængelighed i perspektiv.

Det er helt enkelt apokalyptisk videnskabsjournalistik på ret højt niveau, og bogen har – ikke overraskende – solgt langt over to millioner eksemplarer på verdensplan.

Den er oversat til mere end 30 sprog, blandt andet dansk under titlen Verden uden os.

Titel: The World Without Us. Forfatter: Alan Weisman
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Er det nu? Eller skal vi vente? Optimér udskiftning af servere i koncernen
Denne analyse giver dig svar på, hvordan du rammer ”the sweet spot”, der sikrer maksimal udnyttelse af eksisterende hardware i koncernens IT-miljø, inden du skifter til nye servere.