Massere af nyt Apple-grej: :Læs om den nye store MacBook Air 15" og den mægtige Apple Mac Pro

Artikel top billede

Bog: Palle alene i verden – bare uden Palle

I den dybt fascinerende og storsælgende The World Without Us undersøger forfatteren, hvad der ville ske med verden, hvis menneskeheden en dag forsvandt.

FNs klimapanel er som bekendt på trapperne med en ny rapport, og det skal som sædvanlig nok få blodet til at rulle lidt raskere på yderfløjene.

Nogle vil holde på, at menneskeskabt global opvarmning er noget pjat. Andre vil argumentere indædt for, at Homo Sapiens er en pestilens, der ville gøre kloden en tjeneste ved at pilke af.

Sidstnævnte er et – om end noget ekstremt – så dog fascinerende tankeeksperiment. For hvad nu hvis Palle ikke blot var alene i verden, men at der faktisk heller ikke var nogen Palle tilbage?

Det skrev den amerikanske journalist Alan Weisman en bog om for nogle år siden. Den hedder The World Without Us og er et overraskende spændende bekendtskab.

Bogens præmis er at undersøge, hvilke spor menneskeheden ville efterlade, hvis vi en dag ganske enkelt forsvandt (han tager ikke stilling til hvordan).

Eksempelvis ville storbyernes undergrundsbaner hurtigt blive oversvømmet og – på sigt – kollapse. Til gengæld ville vores broer og betonbyggerier blive stående rigtig længe.

Det samme ville næppe gøre sig gældende for moderne parcelhuse, der jo primært består af gips, træ og en smule sten. De skvatter ret hurtigt sammen og går i opløsning, når først fyret slukkes og de første træer vælter ned over taget.

Ja, i løbet af 500-600 år ville nogle af de største tilbageværende genstande fra et typisk boligkvarter være de overbegroede og rustfri rester fra vore hårde hvidevarer.

Naturen ville i vidt omfang blomstre op i en rasende fart, dog de arter, der lever godt af og med mennesket.

Her trækker forfatteren blandt andet på erfaringerne fra den demilitariserede zone mellem Nord- og Sydkorea, området omkring Tjernobyl samt de vilde skove mellem Polen og Hviderusland.

The World Without Us er velskrevet, og bogen prædiker ikke. Det ville også hurtigt blive fuldkommen ulideligt. Den er til gengæld et dybt interessant tankeeksperiment, der sætter det moderne samfunds forgængelighed i perspektiv.

Det er helt enkelt apokalyptisk videnskabsjournalistik på ret højt niveau, og bogen har – ikke overraskende – solgt langt over to millioner eksemplarer på verdensplan.

Den er oversat til mere end 30 sprog, blandt andet dansk under titlen Verden uden os.

Titel: The World Without Us. Forfatter: Alan Weisman
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere