Artikel top billede

Bog: Sådan kommer din identitet på overarbejde i fremtiden

I The Future of You: Can Your Identity Survive 21st-Century Technology? går fremtidsforskeren Tracey Follows i dybden med, hvordan vores stadig mere finkornede digitale identiteter former vores fremtid og muligheder.

Hvem er jeg egentlig? Det er der mange bud på, og de fleste af os viser let forskellige udgaver af os selv afhængig af, om vi mødes med kolleger, venner, familien eller gamle klassekammerater.

Men online stikker det helt af. Her præsenteres man undertiden for vidt forskellige versioner af én og samme person afhængig af, om man møder vedkommende på LinkedIn, Facebook, Instagram, Reddit eller noget helt femte.

Dertil kommer naturligvis de – sandsynligvis langt mere retvisende! – profiler, som et utal af digitale tjenester tegner af os baseret på vores søgehistorik og onlineadfærd.

Det er en del af emnet for bogen The Future of You: Can Your Identity Survive 21st-Century Technology? af fremtidsforskeren Tracey Follows om.

For én ting er, hvordan digitale identiteter dannes og hvilken indflydelse vi selv har på det. Noget helt andet er det forhold, at regeringer og myndigheder bygger stadig mere finkornede digitale identiteter på deres borgere eller anvender teknologien til at overvåge eller kontrollere deres færden.

Hvilket naturligvis giver en masse spændende muligheder, men også nogle potentielle eller særdeles reelle og ubehagelige udfordringer.

Regeringers anvendelse af teknologi under de seneste halvandet års pandemi er et eksempel på begge dele og på, hvordan udviklingen – under de rette omstændigheder – kan gå rigtig stærkt.

I dag er vi for eksempel alle udstyret med digitale coronapas, som direkte definerer, om vi må gå ud at spise, i biografen eller komme op i Tivolis rutsjebane. Det er naturligvis lidt træls, men bedre end lockdown – og de fleste vil de trods alt nok mene, at teknologien spiller en nyttig rolle i denne sammenhæng.

Andre steder i verden anvendes teknologien til langt mere indgribende overvågning og kontrol, og det er formentlig kun begyndelsen.

For hvad sker der den dag, en totalitær myndighed sætter en algoritme til at regne på data om personlig adfærd for at finde tegn på psykisk sygdom, finansiel eller politisk upålidelighed? Eller når man uden videre kan kombinere adfærdsdata med eksempelvis genetiske analyser? Det ved ingen, men det lyder ikke rart.

Dertil kommer det stadig mere presserende spørgsmål om, hvad man stiller op når ens (stadig mere udførlige) digitale identitet stjæles, forvanskes eller ødelægges? Hvilke muligheder der i det hele taget for at anvende persondata på godt og ondt – nu og i fremtiden?

Det er også nogle af de emner, Tracey Follows kommer ind på The Future of You: Can Your Identity Survive 21st-Century Technology?, der er delt op i kapitler med de sigende titler:

- Knowing You

- Watching You

- Creating You

- Connecting You

- Replacing You

- Enhancing You

- Destroying You

Tracey Follows beskæftiger sig også med det lidt pudsige forhold, at mange mennesker er bekymrede ved at afgive personlige informationer til overvejende velmenende myndigheder, som ydermere er reguleret af lovgivning og kigges efter i sømmene af datatilsyn og presse.

Men at de fleste af os omvendt gladeligt deler dybt personlige informationer på sociale netværk kontrolleret af globale techvirksomheder, der reelt ikke står til regnskab for andre end bestyrelse og aktionærer.

Tag eventuelt et kig på interviewet med forfatteren her. Så længe du blot er tryg ved, at YouTube’s algoritme lytter med..

Titel: The Future of You: Can Your Identity Survive 21st-Century Technology? Forfatter: Tracey Follows
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Stor regnskabsuge i vente: Dette skal du holde øje med, når it-giganterne aflægger regnskaber
Der er en stor regnskabsuge i vente. I de kommende dage vil Microsoft, Apple, Alphabet, Amazom og Facebook løfter sløre for deres regnskaber og forventninger til efteråret.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Indbygget sikkerhed i servermiljøet – her er fordelene
Få et samlet og teknisk velfunderet overblik over alle sikkerhedsfeatures i Dells PowerEdge-servere.