Artikel top billede

Apple-stifter Steve Wozniak støtter ‘right-to-repair'-bevægelsen - som har Apple som hoved-fjende: Apple ville slet ikke have eksisteret uden

Apple ville slet ikke have eksisteret, hvis ikke med-stifter Steve Wozniak havde haft fri adgang til indsigt og teknologier. “Det er tid til at gøre det rigtige,” lyder det i fra ‘Woz,’ som bakker helt op om ‘right-to-repair’-bevægelsen. Se ham fortælle her.

Det skal være muligt for andre end blot autoriserede reparatører at reparere eksempelvis computere, telefoner og lignende.

Det mener Apple-stifter Stevve Wozniak, som i en video, som han har oploadet, giver sin fulde støtte til den såkaldte ‘right-to-repair’-bevægelse, som mener, at alle skal have adgang til reservedele, manualer og lignende.

“Vi ville ikke have haft Apple, hvis ikke jeg var vokset op i en meget åben teknologi-verden. Tiden er inde til at anerkende ‘right-to-repair,” lydet det fra Steve Wozniak.

Han grundlagde i 1970’erne Apple sammen med afdøde Steve Jobs.

“Da jeg grundlagde Apple kunne jeg aldrig i livet have råd til en teleprinter til input og output. De kostede lige så meget som to biler,” siger han.

Men da han dengang vidste, hvordan et fjernsyn virkede og havde adgang til manualer, kunne han bygge sin egen skærm med udgangpunkt i et fjernsyn. Det blev startskuddet til Apple.

“Jeg var ikke begrænset af noget, der holdt mig fra at bygge den computer. Det udsprang altsammen af, at det var muligt at kunne reparere og modificere tingene,” siger Steve Wozniak.

Det pudsige er, at netop Apple med sit relativt lukkede økosystem i dag for ‘right-to-repair’-bevægelsen står som en af de fremmeste eksponenter for det, som bevægelsen forsøger at bekæmpe.

Apple forsøger i dag da også ifølge BBC aktivt at bekæmpe lov-arbejde, som sigter mod at give retten til reparationer mere frie rammer.

“Selskaber modarbejder retten til at reparere, fordi det giver selskaberne magt og kontrol og alting. Men tiden er inde til at begynde at gøre det rigtige,” lyder det fra 70-årige Steve Wozniak.