Artikel top billede

Tysk distrikt erklærer cyberkatastrofe efter kæmpe-hack - tusindvis af borgere er afskåret fra offentlige ydelser

Tyskland står lige nu med benen midt i sin første officielle "cyberkatastrofe". Det er få detaljer, amtet Anhalt-Bitterfeld lukker ud om angrebets karakter. Her er, hvad vi ved.

I fredags tæt på middag måtte Tyskland slå alarm.

Landet blev ramt af den første rigtige "cyberkatastrofe". Et østtysk distrikt med 157.000 indbyggere ved navn Anhalt-Bitterfeld blev ramt af et gigantisk hackerangreb.

"Vi er praktisk talt fuldstændig lammet," lød meldingen fra amtsdistriktet, der ikke er i stand til at yde bistands- eller vedligeholdelsesydelser til sine borgere grundet angrebet.

Der er dog ingen i livsfare grundet angrebet, meddeler amtet på sin hjemmeside.

Amtet regner med at nedbruddet vil fortsætte ind i den kommende uge.

Ifølge det tyske medie Die Zeit er den kommunale it-infrastruktur i Tyskland sandsynligvis den værst beskyttede mod cyberangreb. Det skyldes, at tyske kommuner ofte bruger forældet hardware og software modsat store virksomheder og den føderale regering i landet, der har omfattende it-afdelinger.

Talspersoner i Anhalt-Bitterfeld ønskede ikke at give nogen oplysninger om angriberne. De henvister til politiets efterforskning som gundlaget for tavsheden.

Det har fået sikekrhedsfolk til at spekulere i, om der er afpresning involveret i angrebet, hvilket ofte vil betyde, at data er blevet krypteret og muligvis stjålet i forbindelse med angrebet.

Mindst 100 angreb har over de sidste seks år været målrettet tyske offentlige myndigheder, lægehuse og domstole.

I de sidste par måneder er mængden af angreb dog intensiveret mod både virksomheder og offentlige institutioner, skriver Die Zeit.