Artikel top billede

Undersøgelse afslører WhatsApp som phishing-svindlernes store favorit

Der findes efterhånden et hav af chat-tjenester, men særligt på den Facebook-ejede besked-platform WhatsApp boltrer phishingsvindlerne sig.

De er populære - Viber, Telegram, Hangouts, Signal og hvad de ellers hedder alle sammen. Disse messenger-tjenester, der i 2020 er blevet verdens foretrukne kommunikationsværktøj, og dermed har givet sociale medier kamp til stregen - og lidt over den.

Men det er ikke kun et foretrukket værktøj for dem, der gerne vil i kontakt med omgangskredsen, sende sjove gifs til familien eller dele billeder og videoer virtuelt. Det er også blevet en legeplads for phinshing-svindlere.

Og særligt én tjeneste tager føringen, når det kommer til flest phishing-forsøg.

Cybersikkerhedsanalysteselskabet Kaspersky har sat en tracker på en rækkke testpersoners messenger-tjenester, som kunne blokkere ondsindede links modtaget i disse apps.

I løbet af december 2020 og maj 2021 blokerede Kaspersky i alt 91.242 phishing-links i beskeder på WhatsApp, Viber, Telegram og Hangouts.

Det største antal phishing-forsøg skete på verdens mest populære messenger-tjeneste WhatsApp, hvor 89,6 procent af alle målte forsøg på phishing blev sporet.

Med et stort spring nedad af listen finder vi Telegram som nummer to, der kun lagde platform til 5,6 procent af angrebene. Dernæst kom Viber og Hangouts med 4,9 procent og under 1 procent af de registrerede forsøg.

Flere vil bruge messenger-tjenester i fremtiden

Andelen af folk, der bruger disse messenger-tjenester, har som nævnt taget fart under coronakrisen. I 2023 forventes antallet af brugere at stige yderligere til 3,1 milliarder mod de 2,7 milliarder, der brugte dem sidste år.

Og de kriminelle er, hvor de potentielle ofre er.

"Phishing-forsøg i messenger-apps er et af de mest populære værktøjer blandt svindlerne. Det skyldes til dels tjenesternes store popularitet, men også at it-kriminelle kan misbruge applikationernes indbyggede funktionalitet i deres angreb," forklarer Tatyana Shcherbakova, der er senioranalytiker hos Kaspersky.

"Det kan være svært at afgøre, om der rent faktisk er tale om et phishing-link eller ej, da et enkelt forkert tegn i linket enten er phishing eller blot en fejl. Agtpågivenhed kombineret med anti-phishing-teknologi er vejen frem i kampen mod phishing i messenger-apps."Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.