Artikel top billede

Israelsk spyware er blevet målrettet journalister, embedsmænd og menneskerettighedsktivister

Israelsk spyware er blevet misbrugt til at spionere mod blandt andet journalister, embedsansatte og menneskerettighedsaktivister. Firmaet bag spywaret benægter alt.

37 smartphones tilhørende journalister, embedsmænd og menneskerettighedsaktivister over hele verden er blevet hacket. Værktøjet har været et spyware fra den israelske tech-virksomhed NSO Group. Spywaret går under navnet Pegasus.

Det viser en undersøgelse foretaget af 17 medieorganisationer, ifølge Reuters.

En af disse medier er The Whashington Post, som fortæller, at Pegasus-spywaret er blevet brugt til at målrette to kvinder, der var tæt på den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi, som blev myrdet i 2018.

Jamal Khashoggi skabte overskrifter i hele verden, grundet hans vedvarende kritik af det siddende regime i Saudi-Arabien.

The Guardien - et andet af de 17 medier - fortæller, at undersøgelsen foreslår "udbredt og fortsat misbrug" af NSO Gorups hackingsoftware, som i dokumentet beskrives som malwear, med det formål at inficere smartphones for at muliggøre udtrækning af meddelelser, fotos og e-mails, optage opkald og hemmeligt aktivere mikrofoner.

NSO Group afviser påstandene

"Rapporten fra Forbidden Stories er fuld af forkerte antagelser og ukorrigerede teorier, der rejser alvorlig tvivl om kildernes pålidelighed og interesser," lyder det fra NSO Group selv.

Undersøgelsen er ledet af den journalistiske nonprofit-organisation Forbidden Stories.

NSO Group slår fast, at dets produkt kun er beregnet til brug af regeringens efterretnings- og retshåndhævende organer til bekæmpelse af terrorisme og kriminalitet.

"Det ser ud til, at de "uidentificerede kilder" har leveret oplysninger, der ikke har noget faktisk grundlag og som er langt fra virkeligheden," skriver virksomheden i erklæringen.

"Efter at have kontrolleret deres påstande benægter vi bestemt de falske beskyldninger, der er fremsat i deres rapport."

Stop brug af overvågningsteknologi

Amnesty International er dog klar i sin udmelding om sagen:

"Indtil dette firma (NSO) og branchen som helhed kan vise, at det er i stand til at respektere menneskerettighederne, skal der være et øjeblikkeligt stop for eksport, salg, overførsel og brug af overvågningsteknologi," sagde rettighedsorganisationen i en erklæring.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.