Artikel top billede

Israelsk spyware er blevet målrettet journalister, embedsmænd og menneskerettighedsktivister

Israelsk spyware er blevet misbrugt til at spionere mod blandt andet journalister, embedsansatte og menneskerettighedsaktivister. Firmaet bag spywaret benægter alt.

37 smartphones tilhørende journalister, embedsmænd og menneskerettighedsaktivister over hele verden er blevet hacket. Værktøjet har været et spyware fra den israelske tech-virksomhed NSO Group. Spywaret går under navnet Pegasus.

Det viser en undersøgelse foretaget af 17 medieorganisationer, ifølge Reuters.

En af disse medier er The Whashington Post, som fortæller, at Pegasus-spywaret er blevet brugt til at målrette to kvinder, der var tæt på den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi, som blev myrdet i 2018.

Jamal Khashoggi skabte overskrifter i hele verden, grundet hans vedvarende kritik af det siddende regime i Saudi-Arabien.

The Guardien - et andet af de 17 medier - fortæller, at undersøgelsen foreslår "udbredt og fortsat misbrug" af NSO Gorups hackingsoftware, som i dokumentet beskrives som malwear, med det formål at inficere smartphones for at muliggøre udtrækning af meddelelser, fotos og e-mails, optage opkald og hemmeligt aktivere mikrofoner.

NSO Group afviser påstandene

"Rapporten fra Forbidden Stories er fuld af forkerte antagelser og ukorrigerede teorier, der rejser alvorlig tvivl om kildernes pålidelighed og interesser," lyder det fra NSO Group selv.

Undersøgelsen er ledet af den journalistiske nonprofit-organisation Forbidden Stories.

NSO Group slår fast, at dets produkt kun er beregnet til brug af regeringens efterretnings- og retshåndhævende organer til bekæmpelse af terrorisme og kriminalitet.

"Det ser ud til, at de "uidentificerede kilder" har leveret oplysninger, der ikke har noget faktisk grundlag og som er langt fra virkeligheden," skriver virksomheden i erklæringen.

"Efter at have kontrolleret deres påstande benægter vi bestemt de falske beskyldninger, der er fremsat i deres rapport."

Stop brug af overvågningsteknologi

Amnesty International er dog klar i sin udmelding om sagen:

"Indtil dette firma (NSO) og branchen som helhed kan vise, at det er i stand til at respektere menneskerettighederne, skal der være et øjeblikkeligt stop for eksport, salg, overførsel og brug af overvågningsteknologi," sagde rettighedsorganisationen i en erklæring.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?